Knipsel
Gespeeld: Killing Floor 2 – De game Killing Floor zal bij sommigen van jullie misschien bekend in de oren klinken, maar het plaatsen zal misschien wat lastig zijn. Dit komt omdat de games eerder alleen zijn verschenen op de PC, maar nu is Killing Floor 2 de eerste game die binnenkort ook speelbaar zal zijn op de PlayStation 4, met Neo ondersteuning. Er is de laatste tijd steeds meer vraag naar survival games waarin je zombies moet gaan afknallen en ontwikkelaar Tripwire Interactive speelt daar goed op in. Binnenkort heeft PlayStation dus haar ‘eigen’ Left 4 Dead game, maar – zoals de ontwikkelaar zelf ook al zegt – dan beter!

De enige goede Zed, is een dode Zed

Killing Floor 2 is, zoals je waarschijnlijk al door had, een survival game met waves en heeft qua gameplay veel weg van de Left 4 Dead games (PC en Xbox exclusief), met een vleugje PROTOTYPE. Je kunt met een maximum van zes spelers samen spelen tegen de Zed, de zombies van Killing Floor 2. Deze komen in grote getale op je af en zullen niet slechts één vorm aannemen. De angstaanjagende wezens zijn soms zelfs slim genoeg om onzichtbaar te worden of om wapens bij zich te dragen, zoals miniguns. Niets is te gek als het gaat om de Zed, welke zijn ontstaan uit een ogenschijnlijk mislukt experiment van Horzine Biotech.

KillingFloor1

Tijdens onze hands-on hebben we de coöp modus gespeeld met z’n vieren. Alvorens we begonnen, moesten we kiezen met welk personage, met ieder hun eigen perks en vaardigheden, we wilden spelen. Daarna begonnen we in een donkere, maar rustige straat die binnen enkele seconden vol stond met smerig uitziende Zed, die ons zonder blikken of blozen ineens aanvielen. We moesten hard vechten om te overleven, maar we overleefden de eerste paar waves van vijanden, waarna het weer tijdelijk rustig werd in de straat. Een nieuwe deur ging open en we liepen verder naar een grote pod, waar we wapens, kogels, granaten en andere belangrijke benodigdheden konden aanschaffen.

Naarmate je vijanden doodt, krijg je geld en dit geld heb je dus nodig om nieuwe dingen aan te schaffen, aangezien de waves aan vijanden steeds uitdagender worden om te verslaan. Voor sommige waves is een healer (Field Medic) in je team ook geen overbodige luxe. Je kunt ook wel nieuwe armor en health kopen, maar we kunnen je melden dat het je in de latere waves het al snel te heet onder de voeten kan worden. Vooral omdat de latere waves altijd gepaard gaan met de vele malen sterkere bazen, die de moeilijkheidsgraad altijd nog een tikkeltje omhoog schroeven. Mocht je aan het einde van een wave geld voor benodigdheden missen, dan is er wel de mogelijkheid om dit aan je team door te geven. Samenwerken op deze manier is de sleutel tot succes!

KillingFloor2

Prioriteiten stellen

Momenteel is de game (ook voor PC) nog in Early Access en nog niet alle klassen zijn speelbaar, maar we hadden er al acht tot onze beschikking. Hoewel sommige klassen erg leuk zijn om te spelen, zijn anderen wellicht iets minder tof, maar vaak wel nodig als je het ver wil schoppen. Zoals we eerder al aangaven, is een Field Medic erg fijn en een Demolitionist kan grote groepen Zeds met gemak opblazen. Helaas zijn diezelfde Zed net zo’n grote bedreiging voor jou als jij voor hen en dus zul je ook een Support of een Berserker moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat je niet noodlottig aan je einde komt. Ook zijn sommige Zed belangrijker om eerst te vermoorden dan anderen, maar gelukkig heb je dit snel door, zodat je de gevaarlijkere vijanden eerder uit de weg kan ruimen met je team.

Ook welke wapens je gebruikt zal veel impact hebben op hoe goed je het doet tegen het oplopende aantal Zed. Natuurlijk kun je met alle wapens vooruit, maar je moet ook altijd op je geld letten. Sommige wapens hebben duurdere kogels en als je uiteindelijk geen kogels meer kunt kopen, kun je natuurlijk niets. Dit kan voor heel wat extra stress zorgen wanneer je belaagd wordt door verscheidene dodelijke Zed. Maar dit brengt ook wel weer een nieuwe uitdaging aan het licht, waardoor deze game met alle opties die het zélfs in Early Access al heeft, een stuk meer te bieden heeft dan zomaar een generieke survival shooter.

KillingFloor3

Voorlopige conclusie

Killing Floor is natuurlijk al een gevestigde titel op de PC, maar nu is het de beurt aan de PlayStation gamers om te ontdekken wat deze game nu zo interessant maakt. We zeiden het zelf al eerder: dit is eigenlijk Left 4 Dead voor de PlayStation, maar dan een stuk beter uitgewerkt. De uiteenlopende vijanden en verschillende klassen, die ieder hun eigen perks hebben met daarnaast nog de mogelijkheid om zelf je eigen wapens te kiezen, maken dit een geduchte tegenstander voor de Zombies modus uit Call of Duty waar zoveel gamers helemaal verzot op zijn. Het concept leent zich enorm goed voor coöp gameplay, maar mocht je de hordes liever in je eentje aan willen gaan, dan zal niemand je tegenhouden. Dit laatste hebben we nog niet uitgeprobeerd, maar we gaan er gemakshalve vanuit dat dat een hele kluif zal zijn.