AoTLogo
Gespeeld: Attack on Titan: Wings of Freedom – Attack on Titan was natuurlijk al een bekende naam ver voordat de game werd aangekondigd. Met een begin als manga in 2009 en een enorme boost na het verschijnen van de anime in 2013, werd het ondertussen een gevestigde franchise. De game Attack on Titan: Wings of Freedom is al een paar maanden uit in Japan en moet eind volgende maand bij ons in de winkels belanden, maar tot het zover is, hebben we in ieder geval de game even onder handen mogen nemen tijdens de E3. Tijdens deze demo was het zowel mogelijk om als hoofdpersonage Eren, Mikasa en Titan te spelen.

Attack on Titan in een notendop

Voor diegenen die niet bekend zijn met het verhaal, zullen we het even kort – en vooral zonder spoilers – uitleggen. Het verhaal van Attack on Titan gaat vooral over de oorlog tussen de mensheid en de Titans. De mens heeft haar stad omringd met meerdere muren om zo de gigantische wezens buiten de deur te houden. Helaas worden de Titans steeds inventiever en dit resulteert in doorbroken muren. Hoofdpersonage Eren en zijn zusje Mikasa gaan het leger in om een tragische gebeurtenis te wreken en gaan een dodelijke strijd aan om de Titans voor eens en voor altijd uit te roeien. Dit is een moeilijke taak en brengt veel problemen met zich mee, maar ondanks alles zetten zij de beweging voort.

AoT1

Japanse Spider-Man

De game focust zich vooral op de gameplay, waarbij je de zogeheten Vertical Maneuvering Equipment (VME) gebruikt. Dit is een soort van Nitro-gear, waaraan twee haken en twee zwaarden zijn verbonden. Met de haken kun je jezelf á la Spider-Man vooruit en/of omhoog trekken om zo bij de zwakke punten van de Titans te komen, om deze daaropvolgend door te snijden met de bijgeleverde zwaarden. Dat ziet er indrukwekkend uit en het is zeker geen koud kunstje om onder de knie te krijgen. De gameplay is erg snel en de Titans vallen in grote getale aan. Soms heb je geen tijd om te beslissen wie je aan moet vallen of wie je moet gaan redden, dus moet je je focussen op de bijkomstigheden van ieder besluit.

Zo zullen er ook extra missies verschijnen op je mini-map, naast de hoofdmissie. Deze kunnen om meerdere redenen belangrijk zijn, waaronder dat het vaak personages zijn die jou helpen tijdens je missie en ook dood kunnen gaan. Hiervan krijg je dan een melding en daardoor word je missie aanzienlijk moeilijker. Een andere optie is dat een zij-missie je voorraden levert, zoals nieuwe Nitro of scherpe zwaarden. Als je namelijk veel en langdurig gebruik maakt van je VME, zal de nitro opgaan en kun je je niet meer snel voortbewegen. De zwaarden die je gebruikt worden bij het veelvuldig neermaaien van titans bot en zullen lang niet meer zo efficiënt zijn. Het is dus niet optioneel om de status van beiden in de gaten te houden, maar zelfs een verplichting.

AoT2

Uitbreiden van je vaardigheden

Afhankelijk van welk personage je op dat moment beheert, beschik je ook over speciale aanvallen. Zo kwamen we erachter dat Mikasa een triple-attack combo heeft wanneer je een Titan precies op het juiste moment en vanuit de juiste hoek aanvalt. Na de eerste snede die je maakt, kun je door middel van correcte timing opnieuw je zwaard door het vlees van de Titan rijten om zo een arm eraf te hakken of deze zelfs helemaal uit te schakelen door je te richten op zijn nek. Deze uitbreidingen op het vrij standaard aanvalssysteem zullen de gameplay op den duur minder eentonig gaan maken, maar in hoeverre ze deze opties hebben uitgebreid, is ons na het spelen van deze korte demo nog niet bekend.

Tot slot zal het verhaal van de game minimaal afwijken van de oorspronkelijke serie. Heb je de manga gelezen of de anime gezien, dan zul je grotendeels al weten waarover het gaat en zal je dus niet voor verrassingen komen te staan. Aansluitend op het verhaal zal de game wel over nieuwe scenario’s beschikken waarin enkele hoofdpersonages centraal staan, dus wij verwachten geen afgeraffeld plot dat inhoudelijk meer weg heeft van een gatenkaas dan een goed boek. Dat gezegd hebbende, de manga werd met veel lof ontvangen en ook de anime wist ons precies op de juiste plek te raken. Als de game die trend gaat volgen, dan is de kans op teleurstelling vrij klein.

AoT3

Voorlopige conclusie

Voor zover we konden zien, is Attack on Titan: Wings of Freedom een goed uitgewerkte game geworden, die het bekende verhaal van manga en anime op de voet volgt, mét enkele extra’s. De gameplay oogt in het begin chaotisch, maar is niet onnodig moeilijk om te begrijpen. Het onder de knie krijgen van de tactieken die gepaard gaan met de VME vallen onder de “makkelijk te leren, moeilijk te beheersen” categorie en vergen dus wel wat oefening. Maar dat baart zeker kunst! Tijdens je missies heb je voldoende ruimte om te bewegen en te manoeuvreren, maar de ruimte die je hebt, voelt wel een beetje leeg aan. De omgevingen zijn niet super in de afwerking, maar aangezien we het verhaal van begin tot eind van het eerste seizoen al weten, kunnen we je alvast vertellen dat dat heel wat goed gaat maken.