Call-of-Duty-Infinite-Warfare-Lead-Image

In gesprek met Brian Horton over Call of Duty: Infinite Warfare – Later dit jaar zal er weer een nieuw deel in de Call of Duty serie verkrijgbaar zijn. De eerste trailer van de game werd wisselend ontvangen, maar het kan volgens onze preview nog best wel eens een hele interessante shooter worden. Op de E3 kregen we de kans om de community developer, Brian Horton, van Infinity Ward te spreken over Call of Duty: Infinite Warfare. Zo spraken we over de opzet van het verhaal, de gameplay en de technische verbeteringen die men op de achtergrond doorvoert.

Brian HortonPSX-Sense: Kun je ons iets vertellen wat we qua verhaal kunnen verwachten van de singleplayer?

Brian Horton: De context achter het verhaal is dat de mensheid alle grondstoffen op Aarde heeft gebruikt. De planeet is uitgeput en om die reden gaat men de ruimte in om grondstoffen te vinden, zodat overleven mogelijk is. Hierdoor ontstaat een grote machtsstrijd en de SDF (Settlement Defence Front) is een totalitair regime dat de volledige controle wil over de grondstoffen. Zij willen namelijk de Aarde laten verhongeren, maar de UNSA is de enige partij die de mensheid nog verdedigt. Zij worden echter bruut aangevallen door de SDF en dat ontketend in een grote oorlog. Dat is het grote geheel, maar als speler volg je het verhaal van een kleine groep die de overgebleven oorlogsschepen van de UNSA probeert te bemachtigen. Ze proberen tevens de mensheid te redden en tegelijkertijd de SDF te stoppen.

PSX-Sense: De reden voor het onderzoeken van het heelal is dus om middelen te vinden waarmee de SDF gestopt kan worden?

Brian Horton: Ja, dat is correct.

PSX-Sense: Ruimteschepen zijn nieuw in Call of Duty, maar gaan we ze ook buiten de singleplayer zien?

Brian Horton: Momenteel praten we alleen over de singleplayer en wat de features zijn. Later tijdens ons Call of Duty XP evenement zullen we meer in detail treden over wat spelers kunnen verwachten van de multiplayer.

PSX-Sense: Hoe zit het systeem in elkaar met de ruimteschepen? Ga je van planeet naar planeet toe voor missies?

Brian Horton: Je hebt in de singleplayer de actie op de grond, zoals spelers dat van Call of Duty kennen. Maar je hebt nu ook de Jackal, wat je gevechtsvliegtuig is waarmee je van de Aarde naar het heelal kan trekken om daar te gaan strijden. Daarnaast beschik je ook over een groot slagschip welke de Retribution heet en dit is de laatste overgeblevene van de eens grote vloot. Deze dient als je HUB van waaruit je missies uitvoert, zoals het aanvallen van andere schepen, het spelen van nieuwe missies en meer.

Jackal

PSX-Sense: Hoe is de structuur qua missies op de planeten? Is dit open, zoals in bijvoorbeeld Call of Duty: Black Ops III of toch meer lineair?

Brian Horton: Als je kijkt naar het verloop van het hoofdverhaal, dan is het een lineaire ervaring. De missies zijn vaak rechttoe rechtaan van het ene punt naar het andere. Als je echter eenmaal wat verder bent in de singelplayer, dan kun je zelf een locatie of een schipaanval uitzoeken en kiezen. Hier heb je zelf de keuze in, waardoor je het tempo meer zelf kan bepalen. Je kunt tussen de missies door dan dergelijke missies spelen waarna je weer terugkeert naar je schip dat fungeert als thuisbasis.

PSX-Sense: We gaan nu de ruimte in met allerlei gevechten, maar hoe zal dit qua gameplay aanvoelen voor de speler?

Brian Horton: De ruimtegevechten die je speelt met de Jackal zijn hectisch en actievol en totaal niet op rails. Je kan dus volop dogfights ervaren, maar ook kan je de Jackal verlaten om vervolgens shoot-outs te hebben in Zero G, waar dus totaal geen zwaartekracht is. Je hebt dus actie op de grond, dogfights in de ruimte en combat in Zero G. Voor dat laatste moesten we ook met nieuwe elementen komen voor de gameplay waarvan de grappling hook er één is. Hiermee kun je jezelf naar iets toe trekken of eventueel zelfs een vijand. Daarnaast heb je ook de Seeker Grenade, welke zelf vijanden opzoekt. Zero G heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we echt moesten kijken naar de kern van de gameplay en hoe we hier in konden vernieuwen.

PSX-Sense: Heeft dit nieuwe deel nog een link naar voorgaande games of is dit een totaal nieuwe sub-franchise?

Brian Horton: Dit is een volledig losstaand deel met als enige overeenkomst dat het zich ook afspeelt op Aarde.

IW

PSX-Sense: Toen we de presentatie zagen viel op dat de game er visueel erg op vooruit is gegaan. Het was best indrukwekkend in hoe de animaties verbeterd zijn. Het zag er een stuk beter uit dan de eerste trailer, wat natuurlijk erg positief is, maar wat voor verbeteringen hebben jullie toegepast op dit vlak?

Brian Horton: Het doel dat we hebben is niet om alleen de gameplay te vernieuwen, maar ook de graphics. We hebben onze engine voor de graphics volledig herschreven en zo hebben we nu physical based render. Alle materialen zijn nu fysiek correct in de game. Daarnaast hebben we een nieuw systeem voor volumetrische belichting. Ook de hit detectie is verbeterd, want als je iemand in zijn knie schiet, dan zie je diegene door zijn benen gaan. Raak je iemand in de schouder, dan zal die naar achteren bewegen. Verder hebben we nieuwe wapens en uitrusting. De dogfights met de Jackal zijn overigens één van mijn favoriete gameplay elementen die we dit jaar toevoegen.

PSX-Sense: Waarom hebben jullie gekozen voor Zombies en niet Extinction?

Brian Horton: Ons doel is om een toffe extra modus te maken, welke niets te maken heeft met Call of Duty: Infinite Warfare op zichzelf. We wilden iets maken wat snel en leuk is om te spelen, waarbij we wel onze eigen draai aan het geheel geven. In de nabije toekomst zullen we er meer over bekendmaken.

PSX-Sense: We hebben nog twee vragen over Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered. De eerste gaat over de balans in de multiplayer. Gaan jullie daar nog iets aan veranderen?

Brian Horton: Daar gaan we het later over hebben, maar we leveren wel de 10 favoriete multiplayer maps bij de game. Dit zal de spelers een nostalgisch gevoel moeten geven, maar dan wel in een current-gen jasje.

MWR

PSX-Sense: Van de volgende vraag denken we dat we het antwoord al hebben, maar we vragen hem alsno; we krijgen dus 10 maps, maar het origineel had uiteindelijk 16 maps. Komen deze nog of gaan jullie het daar later over hebben?

Brian Horton: (lacht) We hebben vooralsnog de 10 meest geliefde maps aan de game toegevoegd en uiteindelijk krijg je een heel fraai pakket met Call of Duty: Infinite Warfare en Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered.

PSX-Sense: Dit was het en bedankt voor alle antwoorden.

Brian Horton: Graag gedaan.

Call of Duty: Infinite Warfare ligt op 4 november in de winkels voor onder andere de PlayStation 4. Als je voor de duurdere editie gaat, dan krijg je hier Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered bij. Deze laatste is vooralsnog helaas niet los te verkrijgen bij de release.