FIFA-17-Frostbite-Engine
Special: De vele vernieuwingen en verbeteringen in FIFA 17 – EA komt jaarlijks met een nieuwe FIFA, dat zal niemand onbekend zijn. Ze bouwen elk jaar verder op de goede basis die ze inmiddels al enkele jaren hebben, maar tegelijkertijd voegen ze ook nieuwe zaken toe. Eén van de grootste vernieuwingen voor de FIFA franchise die we in FIFA 17 zullen aantreffen, is de toevoeging van The Journey. Een heuse carrièremodus die jij zult gaan doorlopen om zo uiteindelijk een sterspeler te worden. Ook technisch zijn er de nodige verbeteringen die ervoor moeten zorgen dat FIFA 17 weer de koning van de voetbalgames wordt.

Het nut van Frostbite

Op de afgelopen E3 hebben we natuurlijk met FIFA 17 kunnen spelen, maar tevens kregen we de mogelijkheid om nadien nog met wat mensen van het ontwikkellingsteam te spreken. Dit leverde extra informatie op die we in dit artikel voor je uiteenzetten. Zo is een belangrijke switch in de technologie de engine, want men is overgestapt naar de Frostbite engine. Dit is niet zomaar een stap, want het stelt het ontwikkelteam in staat om veel meer te realiseren voor hun footie. Een paar van de nieuwe mogelijkheden zijn dat ze nieuwe omgevingen kunnen toevoegen en visueel een mooier plaatje kunnen presenteren. Bovendien is de performance beter en ogen de spelers nog realistischer.

FIFA17Frostbite

Het gebruik van de nieuwe engine is niet zomaar, want men werkt al twee jaar aan The Journey en dat is nu mooi samengekomen door de opbouw van de game in een nieuwe engine. Dit bleek een goede match te zijn, waardoor alles op het juiste moment bij elkaar kwam. Juist met de technologie van Frostbite is EA ook in staat om het verhaal te vertellen dat ze graag willen vertellen via The Journey. Daarmee is de overstap naar een andere engine niet alleen gericht op technische verbeteringen; het voegt ook daadwerkelijk nieuwe content toe.

The Journey is jouw avontuur

The Journey is dus de nieuwe grote toevoeging en dit is uniek voor een voetbalgame. Voor het eerst zal het mogelijk zijn dat je je eigen verhaal creëert met een carrièremodus; dat is immers waar het op neerkomt. EA wilde graag een verhalende modus introduceren, waarbij je meer te zien krijgt dan alleen de wedstrijden op het veld, dus ze voorzien het geheel van een karakter. Alex Hunter is de speler waar je mee aan de slag gaat in de Engelse competitie. Het is misschien wat cliché, maar zijn doel is om de Premier League te bereiken. Gaandeweg krijg je de optie om een club te kiezen, waar je vervolgens voor uit zal komen.

Belangrijk is echter dat je blijft presteren, dus naast dat je een bijdrage op het veld levert, zul je ook goede resultaten moeten neerzetten gedurende een training. Hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen, is echt puur gericht op jouw acties. Dus dat betekent dat er tevens gelet wordt op welke acties je uithaalt tijdens een wedstrijd, de beslissingen die je maakt, maar ook hoe je reageert op de pers. Na wedstrijden zal je namelijk tegenover de pers komen te staan die jou vragen stellen en daar zul je op een bepaalde manier mee om moeten gaan. De antwoorden die je geeft, hebben invloed op je populariteit, maar conversaties met je manager en teamgenoten tellen ook mee voor de reputatie die je opbouwt.

FIFA17TheJourney

Naast het professionele gedeelte binnen de lijnen en de communicatie en acties buiten de lijnen, is het ook belangrijk dat je een populair verschijnsel wordt onder de voetbalfans. Je krijgt dan ook te maken met sociale media interactie, want jouw succes is primair afhankelijk van je prestaties op het veld, maar tegelijkertijd dien je ook volgers op te bouwen via je sociale mediaprofiel en zaken die daarin meetellen zijn dezelfde als eerder omschreven, dus prestaties, reacties op de media, het succes van de club waar je voor uitkomt, en meer. In dat opzicht bouwt EA er een behoorlijk serieus festijn omheen, waarin je van A tot Z de opkomst, het hoogtepunt en het einde van een carrière kan beleven en dat is een boeiende toevoeging, simpelweg omdat het volledig nieuw is voor een voetbalgame.

Gameplay is op de schop gegaan

Veel is er natuurlijk gesproken over The Journey en de technologische verbeteringen aan de hand van de Frostbite engine. Er is echter meer te bespeuren qua vernieuwingen in de game – eveneens dankzij Frostbite – die wat onderbelicht zijn tot zover. The Journey is al twee jaar in ontwikkeling, maar wat grappig genoeg nog langer in de maak is, is het nieuwe ‘physical play’ systeem. Met deze feature kun je door L2 te gebruiken je lichaam veel meer controleren. Dat kan zowel als je aan de bal als zonder de bal bent, waardoor je beter het spel kan beheersen. Als je aan de bal bent, kan je namelijk aanvallende spelers proberen in je rug te houden door je lichaam in de strijd te gooien.

Ben je in de verdedigende rol, dan kan je nu nog gemakkelijker voor een speler gaan staan die aanvalt met de bal, om zo de aanval te blokkeren en de bal te verkrijgen. Met deze mogelijkheid krijg je dus veel meer opties om de aanval of tackle in te zetten, waarbij een aanvals- of verdedigingsmove meer authentiek overkomt. Dat levert als resultaat op dat FIFA 17 je nog meer manieren presenteert in hoe je de game kan spelen en dat zien we ook terug bij de setpieces, die eveneens meer natuurgetrouw moeten aanvoelen. Het zijn in dat opzicht vrij kleine details, maar als je het als één geheel bekijkt, is het een in potentie behoorlijke verbetering.

FIFA17Corner

Ook hebben ze het hele systeem voor penalty’s, vrije trappen en corners opnieuw uitgewerkt. Dat betekent dat je bij penalty’s niet langer een minigame voorgeschoteld krijgt waarbij je volgens meters werkt. Ditmaal is het veel meer realistisch ingevuld; dat betekent dat je de controle krijgt over je aanloop, je snelheid, en hoe en waar je het schot plaatst. Bij corners kun je nu daadwerkelijk precies richten waar je de bal heen wil schieten. Naast de snelheid en kracht, bepaal je dus ook meer gericht het uiteindelijk aankomstpunt van de bal. Je kan daarmee bijvoorbeeld de bal op de eerste paal richten en ervoor zorgen dat een teamgenoot op het juiste moment komt inlopen om de bal in te koppen.

Door deze nieuwe systemen voelt het zowel tijdens het spelen als bij succes veel meer als een voldoening aan, domweg omdat je veel meer een gevoel van controle hebt. Wat dat betreft, kunnen we EA niet verwijten weinig energie in innovatie te steken, maar bijgevolg vroegen we de ontwikkelaars ook wat Pro Evolution Soccer als concurrent voor hen betekent. Het laatste deel in die franchise was namelijk behoorlijk sterk en volgens de kenners zelfs beter dan FIFA. Dat is EA niet ontgaan en ze kijken daarom erg veel naar wat Konami doet. Tevens spelen ze de game geregeld puur met het oog op verbeteringen rondom de gameplay.

Grappig genoeg kijkt EA ook naar de feedback van Pro Evolution Soccer spelers, die ze allemaal kunnen gebruiken voor hun eigen titel. Het richt zich dan meer op allerlei randzaken en details, want daar halen ze de inspiratie uit. Sterker nog: EA omschrijft Pro Evolution Soccer zelfs als een invloedrijke titel voor FIFA, maar echt features en content nemen ze niet over. Daarbij merkte men een interessant punt op, namelijk dat ze hun eigen doelen en eigen ‘roadmap’ hebben. Met het idee dat sommige features voor FIFA 17 al jaren in de maak zijn, wekt dat de suggestie dat we nog veel meer innovatie mogen verwachten de komende jaren.

FIFA17

Louis van Gaal…

Als laatste duiken we nog even kort in de managers die in deze game hun opwachting zullen maken, want ook dat werd vrij groots gepresenteerd. De reden dat men hier zo trots op is, is omdat coaches een belangrijke rol in het voetbal spelen, maar altijd op de achtergrond stonden in FIFA. Mede dankzij Frostbite kan men nu coaches aan het geheel toevoegen en hoewel men niet elke coach van elke club in de game verwerkt, zullen wel de prominente Premier League gezichten aanwezig zijn. Dat is op zich een logische keuze; jij zal in The Journey immers met Alex Hunter in deze competitie aan de slag gaan.

Goed, de coaches zijn dus een groot onderdeel van het voetbal en doordat ze in de game zitten, krijgt The Journey ook meer geheel. Er is namelijk interactie tussen jou en je coach, die een effect heeft op hoe jij je loopbaan zal doorlopen. In aanvulling hierop zul je de coaches ook te zien krijgen op de zijlijn tijdens de wedstrijden, maar dat beperkt zich niet tot The Journey. Als jij een losse match speelt, zal je ook dan de bekende gezichten langs de zijlijn zien om het geheel net even wat meer authentiek aan te laten voelen.

FIFA17Coaches

In dat kader konden we het niet laten om te vragen of ook Louis van Gaal in de game aanwezig is, ondanks dat hij alweer vertrokken is bij Manchester United. Helaas wilde EA niet concreet zijn, want het hangt ervan af waar van Gaal terecht komt. Mocht het in de Premier League zijn, dan is er een goede kans dat we deze bijzondere persoonlijkheid in-game gaan tegenkomen. Met zijn optredens in de Engelse media het afgelopen seizoen is het eigenlijk hopen op zijn aanwezigheid, want dan valt er ook zeker nog wat te lachen.

FIFA 17 verschijnt op 29 september voor onder andere de PlayStation 4. Voor meer specifieke informatie over hoe FIFA 17 speelt, verwijzen we je graag door naar onze hands-on.