Knipsel
Gespeeld: Warhammer 40.000: Inquisitor Martyr – Warhammer is natuurlijk een naam die velen bekend in de oren klinkt. Zelfs als je de games nog nooit gespeeld hebt, zal je er wel eens van gehoord hebben. Het is allemaal begonnen als een miniatuur oorlogsspel dat je gewoon ‘ouderwets’ op tafel speelt, zoals een potje Risk. Daarna werd het omgetoverd naar een digitale setting en kwamen er vele games uit, die allemaal erg leunden op het strategische aspect van de bordgame van vroeger. Ondertussen zijn onder deze naam al heel wat games uitgekomen, zelfs shooters, die eerst op de PC kwamen en daarna verscheen er ook een enkeling op de PlayStation. Ondertussen, zo’n 30 jaar later, wordt de eerste actie RPG in de franchise realiteit.

Warhammer á la Diablo

Ontwikkelaar Neocore games heeft de touwtjes in handen als het gaat om deze Warhammer game, welke qua speelstijl een soort cross-over is tussen Diablo en Darkspore. Je kunt de game in coöperatieve modus spelen met maximaal vier personen, met ieder een eigen klasse en verschillende soorten loot. Afhankelijk van welke klasse je speelt, heb je verschillende wapens en aanvallen en de vijanden die je tegenkomt zullen ook allemaal zwak of sterk zijn tegen specifieke aanvallen. Jij als ‘Inquisitor’ gaat de strijd aan met grote hordes monsters, aliens en ander gespuis en gebruikt daarbij alles in je macht om levend uit dit conflict te komen.

Warhammer1

De game ontvouwt zich als een open wereld sandbox game in de Caligari sector, een afgezonderd stuk van het Imperium waar een groot aantal planeten aanwezig zijn. Dit zorgt voor een grote variëteit aan willekeurig gegenereerde maps (hoewel sommigen wel hetzelfde zullen blijven) waarin zich minicampagnes bevinden die beïnvloed worden door de community. De gameplay zelf zal naast actiegericht nog steeds veel tactische invloeden bevatten. Zo is het niet verstandig om het mano-a-mano tegen een grote eindbaas op te nemen. Je moet gebruik maken van je omgeving door spullen op te blazen of door dekking te zoeken achter stukken beton. Het is van groot belang de routines van bazen te leren om zo min mogelijk schade op te lopen en het zoveel mogelijk uit te delen.

De Inquisitor tank

Tijdens één van de missies die we onder handen mochten nemen, speelden we de Crusader: de meest bekende klasse in het Warhammer universum (hebben we ons laten vertellen). Met een pantser dat twee keer zo groot is als hij zelf en een wapen dat groot genoeg is om een olifant mee dood te slaan, lopen we op een grote open ruimte af. Zodra we in de buurt van het middelpunt van de kamer komen, worden we al gauw omringd door vijanden. Zonder enige uitleg, beginnen we om ons heen te schieten. Als de vijanden dichterbij komen, kun je voor kleinere vijanden naar een soort kettingzaag/zwaard wisselen om je zo een weg te banen door de menigte. Je dient jezelf zo snel mogelijk te verwijderen van deze hellebrokken, want ondanks dat je dik bepantserd bent, doen die klauwen als messen toch wel pijn.

Warhammer2

Weet wanneer agressief of defensief te spelen

De kunst van deze Warhammer game lijkt hem vooral te zitten in het tactisch aanvallen en terugtrekken. Je kunt vaak niet in één keer alles en iedereen afmaken, want je bent nagenoeg altijd in de minderheid. De mogelijkheid is er om vanop een afstand te schieten, maar de vijanden kunnen heel wat hebben. Ze omsingelen je bij elke mogelijkheid, dus voor elke twee stappen vooruit, zet je er liefst ook eentje terug. Ook de vijanden zullen gebruik maken van het coversysteem, dus ze zijn niet altijd even goed te raken. Je kunt ze dan op mêlee afstand aanvallen, of een granaat om de hoek gooien. Tevens kun je pilaren en dergelijke opblazen om zo de cover van vijanden te ontnemen, maar zij kunnen dat ook bij jou doen!

Er zijn meerdere wapens voor elke gelegenheid en sommige wapens zijn daadwerkelijk beter tegen een specifieke vijand, maar welke dat zijn, zal je zelf moeten ondervinden. Desondanks is de standaard ‘outfit’ van de Crusader top en erg veelzijdig en doet deze wonderen tegen elke mutant die op ons pad kwam. Er gaat zich ook een lootsysteem in de uiteindelijk game bevinden, maar de pre-alpha demo die wij hebben gespeeld liet hier nog niets van zien. De ontwikkelaar liet ons weten dat het traditionele loot-systeem niet in deze game verwerkt zat, maar dat we iets heel anders mogen verwachten. Wapens en gear zal je enkel kunnen upgraden door middel van een crafting systeem, dat op nog onbekende wijze trouw zal zijn aan de lore waarbij de mens juist niet mocht knoeien met de Xeno wapens.

Warhammer3

Voorlopige conclusie

Actie RPG’s die iets weg hebben van Diablo – en vooral die waarbij je zowel single- als multiplayer kan spelen – zullen altijd goed in de smaak vallen. Helaas is Warhammer nooit zo’n populaire naam geweest in verband met de strenge strategische mindset die nodig is om de game op degelijk niveau te kunnen spelen. Het is dus niet voor iedereen weggelegd, maar ontwikkelaar Neocore Games belooft dat het door middel van tutorials wel heel toegankelijk gaat zijn. De game ziet er erg mooi en uitgebreid uit; de vooruitzichten daaromtrent zijn dus veelbelovend. De gameplay is nog een beetje onhandig voor een game in dit genre, maar volgens de ontwikkelaar wordt er vooral hard gewerkt om de kreukels hieromtrent recht te strijken.