WorldofWarriorsLogo
Gespeeld: World of Warriors – Buiten de grote titels die we de afgelopen tijd behandeld hebben in previews, verdienen ook de kleinere games wat aandacht. World of Warriors is zo’n titel, hoewel de naam wellicht al bekend klinkt. Dat is niet zo vreemd, want de serie is al verschenen op iOS en Android. De versie voor de PlayStation 4 is echter een volledig andere ervaring en tevens exclusief. Op de E3 konden we aan de slag met de game en tevens spraken we één van de ontwikkelaars, die aan het project werkt. Na een paar gevechten hadden we de smaak goed te pakken en dat stemde ons positief over deze actievolle game die je met wat vrienden op de bank kan spelen. Wat is World of Warriors? Dat gaan we je nu vertellen.

Gebruik elementaire krachten

World of Warriors is een actiegame met een koddige en kleurrijke stijl. Hierin speel je met verschillende types vechters die allemaal eigen kwaliteiten, vaardigheden en elementen bezitten. Zo kun je een ridder kiezen met een schild en zwaard, die sterk is en aanvallen kan blokkeren met zijn schild en ook makkelijk tegenstanders daarmee weg kan duwen. De tegenpool daarvan is een ninja die het vooral van zijn snelheid moet hebben. Deze kan vlot inkomende aanvallen ontwijken en hiermee ervoor zorgen dat zijn tegenstander zichzelf in de nesten werkt. Elke arena zal namelijk bepaalde gevaren bevatten, zoals dat je in vuur terecht kan komen, naar beneden kan vallen en meer. Elke speler heeft maar één leven, dus vind je onfortuinlijk de dood, dan lig je automatisch uit de strijd.

WoW1

Dit laatste hebben we een paar keer meegemaakt tijdens onze hands-on, waarbij we in een cirkelvormige arena vochten en hierbij een paar keer naar beneden donderden. Hier viel wel meteen op dat de actie in de arena’s soms erg onoverzichtelijk kan worden. Dit komt doordat de vechters allemaal klein van formaat zijn, waardoor de gameplay soms net te chaotisch is, met als gevolg dat je in een afgrond kan vallen. Aan het uiterlijk van de vechters lag het niet, want deze zijn in verschijning zeer verschillend. Daarnaast waren de speciale aanvallen prima uit elkaar te houden doordat elke vechter een eigen element gebruikt. Zo heb je aarde dat tegen lucht effectief is, vuur weer tegen aarde, water tegen vuur en lucht is op zijn beurt sterk tegen water. Op die manier kun je aanvallen met de verschillende vechters counteren.

Simpel in basis, maar vereist toch tactiek

De standaardaanvallen die je kunt uitvoeren, zoals slaan en blokken, kosten stamina. Je kunt dus niet achter elkaar blijven slaan, want dan is opeens je stamina weg, waardoor je amper kan counteren en dus ook zo van de arena afgeduwd kan worden. Iets wat we dus af en toe vergaten, waardoor wij tijdens onze hands-on regelmatig in de krochten van de arena belandden. De gameplay oogt in eerste instantie vrij simpel, maar je moet echt je aanvallen en speciale acties plannen om succesvol te zijn. Verder werken je speciale aanvallen op een cooldown en hierdoor zijn ze niet altijd beschikbaar. De ridder kan bijvoorbeeld een keiharde beuk uitdelen met zijn schild, waardoor een tegenstander kortstondig verlamd raakt en kwetsbaar is voor verdere aanvallen.

WoW2

Je kunt dus in een afgrond gegooid worden bij arena’s, maar er zal meer gevaar zijn, zoals vijanden die van buiten de arena komen. Deze kunnen schade bij je aanrichten, maar je kunt ze ook gebruiken. Zo speelden we in een arena waar we kleine beestjes af konden maken, waardoor er een standbeeld aan de zijkant van de arena opgeladen werd. Toen deze volledig was opgeladen, liep deze de arena in om onze tegenstanders flink pijn te doen. Dat kan dus best leuke situaties opleveren en wat hieraan bijdraagt, is dat de AI zich best agressief gedraagt. Naast dat je de game in je eentje tegen de computer speelt, zal je dit ook in coöp kunnen doen of met vrienden thuis op de bank. Geen vrienden? Dan kan je dezelfde actie ook prima online beleven. In aanvulling hierop zal de game je ook nog eens extra uitdagingen voorschotelen in de vorm van eindbazen en speciale challenges.

In coöp of tegen elkaar

De uitdagingen zijn verdeeld over de verschillende gebieden die je kunt aandoen, zoals het ijzige White Wastes of de droge Sandalus Desert. In de uitdagingen moet je de eindbazen op verschillende manieren zien te verslaan. Zo hadden wij een gevecht met een grote Viking in de White Wastes. Deze gooide met grote ballen, die we als we deze snel oppakten, weer terug konden gooien om zo een vuist te kunnen maken. Elke eindbaas zal zo een eigen tactiek vereisen om tegenstand te bieden. In het totale pakket heb je dus off- en online gevechten met daarbij de uitdagingen in de vorm van eindbazen. Ook kregen we te horen dat er competities zullen zijn waarin je individueel of als team kan strijden voor de beste loot. Wat die loot precies in zal houden, kregen we niet te horen, maar we gaan uit van cosmetische loot, zoals skins en meer.

WoW3

Eerder gaven we aan dat de game soms door de snelle actie wat onoverzichtelijk kan worden. Dat is een risico dat je al snel hebt met dit soort titels, dus opletten is zeker van belang. Fijn om te weten is dat de besturing hierin erg prettig werkt, waardoor het aangenaam is om te spelen. Het aanvallen gaat wel op basis van timing, maar dat zorgt niet voor afbreuk aan het spelplezier. Hoe beter jij speelt en timet, hoe groter de kans op succes is. De afwisselende thema’s en arena’s lijken voor voldoende afwisseling te zorgen en de invloeden van buitenaf kunnen daar een positieve invloed op hebben. Audiovisueel is het verder wel aardig te noemen, maar verder nergens echt baanbrekend. De kleurrijke stijl past echter uitstekend bij de gameplay en effecten; de personages en arena’s zien er verzorgd uit.

Voorlopige conclusie

De eerste kennismaking met World of Warriors was wat kort, maar in die tijd kregen we een prima indruk van de game. Als je later dit jaar wat luchtige actie wil beleven samen met wat vrienden of online, dan kan deze titel een uitkomst zijn. De gameplay lijkt vermakelijk en toegankelijk genoeg te zijn voor jong en oud. Door de variatie aan vechters, arena’s en modi kan de kleine game genoeg content bieden. Naar onze mening is het voorlopig een toffe game voor tussendoor, maar wie weet is het totale pakket straks een stuk meer dan dat. Visueel was het voldoende, maar deed het niets speciaals. De ontwikkelaar achter de game richt zich daar schijnbaar ook niet echt op, want ze willen vooral een leuke partygame neerzetten en daar kunnen ze best in gaan slagen op basis van de speelsessie die we hadden.