Overcooked
Review: Overcooked – Met wat vrienden op de bank gamen en de grootste lol beleven, die mogelijkheid heb je met games vandaag de dag steeds minder. Overcooked brengt daar verandering in, want samenwerken staat centraal in deze game waar alles om koken draait. Koken is namelijk niet zomaar even iets simpels, het is een race tegen de tijd waarbij multitasken de hoofdrol speelt. Ben jij een goede kok of verpruts je het hevig en kan je de felbegeerde Michelin-sterren gaan inleveren?

Het gevaar in Onion Kingdom

De game begint op het moment dat de apocalyse plaatsvindt. Het einde der tijden is daar en in een wanhopige poging de wereld te redden, stuurt de koning van Onion Kingdom jou de keuken in om het gevaar te bestrijden. Een gigantisch eetmonster dreigt de wereld te vernietigen en om hem van je af te slaan dien je allerlei gerechten te bereiden. Je bent echter een prutser en dat is waar de koning ingrijpt. Die neemt je een jaar of twintig terug in de tijd en vanaf dat moment dien je je kokervaring op te bouwen, om zo de naderende apocalypse met succes te bestrijden.

Overcooked1

Ja, inderdaad, dat is de rode lijn in het verhaal en nee, het slaat helemaal nergens op. Maar dat maakt niet zoveel uit, want het geeft reden tot deze game waarin je redelijk aantal levels afwerkt om zo ervaring op te bouwen. Je begint in de jaren negentig te werken in een klein restaurantje en als je een level voltooid rij je op de wereldkaart naar het volgende level, wat een nieuw restaurant is. Gaandeweg kom je op de meest bizarre plekken terecht, zodat je uiteindelijk aan het einde van de game dermate ervaren bent, dat je de apocalypse kan afwenden.

Verzamel sterren

Door in de levels de gerechten op tijd te bereiden en af te leveren, verdien je geld. Elk level heeft een bepaalde doelstelling dat je moet zien te behalen en daarvoor krijg je sterren. Bij het minimale doel één ster en bij een optimaal resultaat drie sterren. Dat is aanvankelijk niet heel erg interessant, totdat je verder in de game komt, want je speelt nieuwe levels vrij aan de hand van de verzamelde sterren. Als je dus te weinig hebt, moet je even een eerder level opnieuw spelen, zodat je verder kan met de game.

Overcooked2

Dat is een belangrijke drijfveer, want ieder level is anders en dat is wat de uitdaging brengt. Het ene moment sta je in een burgertent burgers te flippen en het andere moment sta je op een glibberige ijsschots chips ’n fish te bereiden. Elk level – zeker later in de game – heeft wel een vorm van een obstakel. De levels lopen namelijk uiteen van een grond die in tweeën scheurt tot een keuken die is opgedeeld in twee gedeeltes waarbij je moet werken met lopende banden. Ook kom je momenten tegen dat je op een rijdende vrachtwagens staat, waarbij verschillende gedeeltes van de keuken over de trailer verspreid zijn.

Timing en multitasken is van groot belang

De bedoeling in de game is dat je de gerechten bereid zoals linksbovenaan aangegeven staat. Bij een burger kan dat domweg een lap vlees zijn, maar ook kunnen klanten om sla en tomaat vragen. De bedoeling is dan dat je met je kok een stuk sla en tomaat pakt en dit in stukken hakt. Dit kost even een paar seconden en daarom heb je altijd een tweede kok tot je beschikking die ondertussen wat anders kan doen. Ook vlees dien je te snijden en als dat dan klaar is, dan leg je dat in de pan. Houd deze pan wel goed in de gaten, want anders vat de keuken vlam.

Overcooked3

Als je alle gerechten bereid hebt, dan moet je nog een bord pakken en het brood erop gooien. Vervolgens kan het vlees en het andere spul erop en dan ben je klaar. Dan is het natuurlijk zaak deze klaar te zetten voor het personeel. Dat klinkt allemaal vrij gemakkelijk, maar vergis je niet. Als je bijvoorbeeld tomatensoep maakt, moet je drie tomaten gebruiken. Het snijden van de tomaten duurt echter een fractie langer dan het opwarmen van de soep, dus je moet de tweede tomaat snel in de pan gooien, anders brand alles aan.

Op dat soort momenten moet je goed wisselen tussen je twee koks, handig vooruit plannen en zorgen dat je niets aan laat branden, want dat kost tijd. Je begrijpt dat dit een uitermate hectische bedoeling kan worden en als je dan ook nog te maken hebt met obstakels, zoals eerder in deze review omschreven, dan wordt het een chaotische heen en weer ren bedoeling. Dan is er ook nog een factor van tijd. Bezoekers van het restaurant willen namelijk niet te lang wachten op hun eten en als je te traag bent, dan kost je dat geld. Ook loopt er nog een algemene timer af en je moet zorgen dat je zoveel mogelijk gerechten bereid alvorens deze bij nul uitkomt, want hoe meer geleverde gerechten betekent meer geld en dat vertaalt zich weer naar nieuwe sterren.

Overcooked4

Dikke lol met vrienden

De gehele campagnemodus kan je met meerdere spelers doorlopen. Sterker nog, het is zelfs aan te raden, want na een level of zes kan je niet eens alle sterren halen als niet samenwerkt. Hierdoor wordt het spelen met vrienden juist aangemoedigd en dat kan voor de nodige avonden van plezier zorgen. In aanvulling hierop is er ook nog een versus modus, waarin je in teams van twee tegen elkaar kunt strijden. De bedoeling? Heel simpel, zo veel mogelijk gerechten maken en dus zorgen dat je het meeste geld hebt verdiend na afloop.

De game bestaat in de campagne uit veel levels die slechts een paar minuten duren en de versus modus is ook niet al te lang. Hierdoor is de game een uitstekende tussendoor met een zeer hoog pick-up-and-play gehalte. De game richt zich echt op de coöperatieve gameplay met vrienden op de bank en daar slaagt het met vlag en wimpel in. Hiertegenover staat wel dat het in je eentje wat minder leuk om te spelen is, want je mist al snel de helpende hand. Hierdoor ben je dus genoodzaakt om iemand erbij te trekken al wil je de campagne uitspelen. Verder is het audiovisueel niet heel erg sterk waarbij de deuntjes bij veel spelen wat op de zenuwen gaan werken.

Overcooked5

Conclusie

Overcooked is de game bij uitstek om met vrienden gezamenlijk op de bank te spelen. Dit kan zowel in de campagne als in de multiplayer, in beide modi zul je je goed kunnen vermaken. De game moet het erg van de gameplay hebben, want dat is zowel erg chaotisch als erg vermakelijk wat dus voor het gezamenlijke plezier zal zorgen, puur omdat het zo hectisch is. De game is op zich niet bijzonder lang, maar biedt wel genoeg leuke gameplay om geregeld tussendoor eventjes op te pakken. Daarmee is Overcooked een prima titel om met vrienden te spelen, hoewel het op grafisch vlak niet erg indrukwekkend is en je in je eentje al snel het gemis van partners mist.

Pluspunten

  • Hectisch
  • Uitdagende levels
  • Variatie in levels en gerechten
  • Fantastische couch coöp game

Minpunten

  • Snel uitgekeken als je in je eentje speelt
  • Audiovisueel nogal simpel
  • Deuntjes gaan op den duur op de zenuwen werken

7.5