Gundam
Review: Mobile Suit Gundam Extreme VS-Force – Mobile Suit Gundam is een serie die jaren geleden voor het eerst het levenslicht zag, in het jaar 1979 om precies te zijn. Ondanks het feit dat de serie initieel niet veel aanzien kreeg, zijn er tot op de dag van vandaag nog vele andere series verschenen in het Gundam universum. Hiermee is de serie toch al wat ouder dan het veel populairdere Dragon Ball. Zoals we al vaker benoemen, is Bandai Namco niet vies van wat fan service en zo zien we toch de nieuwste telg in de Gundam video game reeks bij ons verschijnen, exclusief voor de ietwat vergeten PS Vita. Is Mobile Suit Gundam Extreme VS-Force een game waarvoor je toch weer eens het stof van je PS Vita mag blazen?

Transformers met een hele dosis steroïden

Ja, we weten dat Transformers pas na Gundam tot stand is gekomen, maar dit neemt niet weg dat Transformers voor velen een bekendere naam zal zijn dan Gundam. Het grote verschil tussen de twee is dat Gundam puur pakken zijn waarin zich mensen begeven en de Transformers an sich een eigen geest hebben. Hoewel de karakters in de Gundam serie wel degelijk een persoonlijkheid hebben, komt dit niet echt terug in deze game. Er zijn diverse missies met elk een eigen kort verhaaltje. Dat is niet per se slecht, het houdt juist de vlotheid er wel in, wat bij een portable game zeker geen slecht ding is.

Master_Gundam_Battle2_1465299041_1467904512

De presentatie is bij een game als deze altijd erg belangrijk en hier slaan ze echt net mis. Het is allesbehalve slecht te noemen, maar sommige dingen voelen net wat ongepolijst aan. Zo zijn de menu’s erg kaal en tevens zijn er weinig opties en extra’s in het menu en daarbij is de algehele feeling die je krijgt bij het opstarten van het spel allesbehalve overweldigend te noemen. Voor een game die alleen door echte fans meegepakt zal worden had dit allemaal met wat meer flair gemogen, maar wat we onder dit wat saaie omhulsel vinden is natuurlijk hetgeen wat telt.

Robots op lichtsnelheid

Zoals we eerder al benoemden maakt Extreme VS-Force gebruik van korte missies die je achter elkaar kan spelen. Elke missie heeft één of meerdere hoofddoelen en daarnaast wat bonusdoelen. Door het behalen van de bonusdoelen word je beloond met credits die gebruikt kunnen worden voor het repareren van je Gundams, maar ook voor tijdelijke boosts tijdens je missies. De Gundams zelf kan je voorzien van de nodige upgrades door middel van ervaringspunten die zij bij elke missie op kunnen doen. Er zit dus een licht RPG systeem in de game verwerkt.

Strike_Freedom_Battle1_1465299042_1467904513

De gevechten zelf verlopen vliegensvlug, kennen geen genade en staan garant voor wat goede vuurgevechten in je Gundam suit. Tijdens sommige missies kan je zelfs de AI met je mee laten spelen, waardoor je dus wat extra man aan jouw kant van het strijdveld hebt staan. Dit is op papier heel leuk, echter is de AI niet bepaald intelligent te noemen. Om deze reden zal je deze functie waarschijnlijk niet vaak gaan gebruiken, gezien het sneller gaat irriteren dan dat het je daadwerkelijk helpt. Bovendien zijn de missies niet bijzonder moeilijk, dus zal je de assistentie ook niet echt nodig hebben.

Lakschade is ook schade

Het lijkt haast wel een vloek die op veel van de games van Bandai Namco heerst, maar toch moeten we het weer benoemen. De Gundams zelf zien er gelikt uit voor PS Vita standaarden, maar wederom moeten de omgevingen er aanzienlijk onder lijden. Nu meten we hier natuurlijk wel met PS Vita standaarden, maar dan nog kan het absoluut beter als we kijken naar andere titels die op dit platform zijn verschenen. Op de audio valt weinig tot niks aan te merken; het klinkt allemaal gewoon prima en de juiste geluiden zijn gebruikt. Stemmen zijn sporadisch aanwezig, maar dit zal vermoedelijk gedaan zijn om de grootte van de game in te perken.

Strike_Freedom_Battle2_1465299043_1467904514

Gezien het spel de aanduiding “VS” in de titel gebruikt, mag je er haast wel van uit gaan dat er een multiplayer optie aanwezig is. Dit is ook het geval, maar dit kan alleen via Ad-Hoc. Een vreemde keuze, aangezien het aantal PS Vita bezitters vrij gering is, laat staan mensen die ook deze game in hun bezit hebben. Nu zal deze game voornamelijk voor de Japanse gamer ontwikkeld zijn, maar toch voelt dat een beetje gek.

Conclusie

Mobile Suit Gundam Extreme VS-Force is absoluut niet een PS Vita exclusive die mensen over zal halen om de handheld aan te schaffen, maar is wederom een gebaar vanuit Bandai Namco naar de fans om ze tegemoet te komen. Het spel is zeker geschikt voor kleine sessies, bijvoorbeeld in de trein onderweg naar je werk en heeft ook zeker zijn leuke momenten. De combat is tof, de Gundams zelf zien er goed uit en het vleugje RPG doet de game zeker goed. De slechte presentatie, ronduit lelijke omgevingen en multiplayer die alleen via Ad-Hoc gespeeld kan worden, zorgen voor punten aftrek. Voor de fans zal dit ongetwijfeld een leuke game zijn, maar dat hadden we ook niet anders verwacht.

Pluspunten

  • Gundams zien er goed uit
  • RPG systeempje draagt bij aan de ervaring
  • Fan service

Minpunten

  • Ronduit lelijke omgevingen
  • Multiplayer alleen via Ad-Hoc
  • Slechte presentatie
  • Domme AI

5.5