maxresdefault
DLC Special: DOOM – Unto the Evil – DOOM was enkele maanden geleden een welkome verrassing en blies de gerenommeerde franchise weer nieuw leven in. Niet voor niets beloonden we DOOM destijds dan ook met een keurig cijfer. DOOM bleek dus een prima shooter te zijn, een shooter die Bethesda bovendien van enkele uitbreidingen zou voorzien. Naast een singleplayer bevat DOOM immers ook een multiplayer modus die buitengewoon vermakelijk is. Nu we enkele maanden verder zijn, arriveert daar de eerste DLC voor de multipayer, genaamd ‘Unto the Evil’. Wij zijn met deze DLC aan de slag gegaan en vertellen je in deze special alles over onze bevindingen.

Multiplayer only en de maps

Zoals we in de inleiding al aangaven, concentreert deze DLC zich alleen op de multiplayer. We krijgen er drie nieuwe maps, een nieuwe demon om mee te spelen, een nieuw wapen, een nieuw explosief en een nieuw schild dat je kan dragen bij. Te beginnen bij de drie nieuwe maps die we hier aan je voorstellen; dit zijn Ritual, Cataclysm en Offering. De drie maps zijn behoorlijk ruim en kennen tevens een goede verdeling als het gaat om hoger en lager gelegen gedeeltes. Dat geldt tevens voor de verdeling tussen de kleinere en grotere gedeeltes in de verschillende maps. Bij Ritual is het vermeldenswaardig dat er ergens ook een artifact staat. Dit artifact van de demonen kan je namelijk activeren, zodat je vijanden van dichtbij levend geroosterd zullen worden.

E3_DOOM_UntoTheEvil_Ritual_1465775928

Cataclysm daarentegen kent met zijn verschillende poorten die aanwezig zijn ook een speciale toevoeging. Deze zogenaamde ‘black holes’ maken het mogelijk om door te teleporteren naar een ander gedeelte van de map. Handig bijvoorbeeld wanneer je zo snel mogelijk aan een vijand wilt ontsnappen die achter je aan zit. Los daarvan zijn deze zwarte gaten ook een sprekende toevoeging aan de opzet van de map. Cataclysm is namelijk zo opgedeeld dat er een duidelijke scheiding te zien is tussen de mensenwereld en de wereld van de demonen. Offering is gesitueerd rondom een oud tempelfort dat gelegen is in een hel-achtige wereld omgeven door verschillende lavapools en diepe afgronden. Voorzichtigheid is hier soms geboden, aangezien je tijdens een flink gevecht regelmatig risico loopt in de diepte te storten. Dat levert dan wel weer een mooi spektakel op, zeker wanneer je met meerdere vijanden tegelijk in gevecht bent.

De nieuwe demon, het nieuwe wapen en een groot voordeel

Met deze DLC komt er tevens een nieuwe demon voor de multiplayer bij. Dit monster zul je wellicht herkennen uit de singleplayer, aangezien deze daar ook in voorkomt. Deze demon met de naam ‘Harvester’ is dodelijk wanneer hij de zielen van zijn vijanden opzuigt. Hiermee kan hij zich met energie opladen om vervolgens een allesvernietigende en verreikende aanval los te laten. Jij als marinier krijgt gelukkig ook een paar nieuwigheden toegestopt. Zo kan je nu gaan knallen met het nieuwe EMG pistool, dat eveneens in de singleplayer voorkwam. Met dit pistool kun je snelle schoten afvuren, maar je kunt hem tevens opladen om zo meer schade aan te richten.

e3doomharvester0041465775799jpg-a529f1_765w

Het is leuk om er een nieuw wapen bij te krijgen, maar toch valt nog steeds op dat er veel spelers zijn die in de multiplayer enkel de voorkeur geven aan de rocket launcher of de shotgun. Onze ervaring is dan ook dat je dit wapen nauwelijks zult gaan gebruiken. Verder heb je nog de ‘Kinect mine’ die eigenlijk hetzelfde werkt als een normale claymore. Wanneer vijanden hier overheen lopen, zullen ze wanneer ze te dichtbij staan in één klap omver worden geblazen. Om je daarnaast te verdedigen kun je tevens gebruik maken van meerdere soorten armor waar je tevens versieringen op kunt aanbrengen. Allemaal vrij praktische toevoegingen die echter niet per se heel bijzonder zijn. Een wel erg fijne feature die als voordeel voor deze DLC geldt, is dat als één iemand deze DLC bezit en andere spelers – die in dezelfde party zitten – niet, dan kunnen zij alsnog deze nieuwe maps samen online spelen. Hierdoor voorkomt Bethesda dat de multiplayer in tweeën gedeeld wordt waarbij er een groep is met en zonder de DLC. Reden te meer dus om samen met je vrienden weer in de multiplayer van DOOM te duiken.

doom-unto-the-evil-review-1470948625

Conclusie

Unto the Evil biedt vooral met de nieuwe maps en de nieuwe demon een waardevolle toevoeging aan de multiplayer van DOOM. Zoals gezegd kennen de nieuwe maps een goede verdeling tussen lagere en hogere vlakken én tussen wat kleinere en meer grotere ruimtes. Dat komt de afwisseling ten goede en daar wordt tevens aan bijgedragen door de Harvest, de nieuwe demon die je nu zelf kan besturen en die je regelmatig voorbij zult zien springen. Over de wapens zijn we iets minder tevreden. Het nieuwe EMG pistool voegt bijvoorbeeld weinig toe aangezien veel mensen blijven spelen met de rocket launcher of met de shotgun. Dat neemt niet weg dat het uitermate prettig is dat je deze DLC samen met vrienden online kunt spelen, zelfs als jij als enige deze uitbreiding gekocht hebt. We zijn dan ook zeker positief gestemd en raden je wanneer je DOOM nog speelt zeker aan om Unto the Evil aan te schaffen.