Schermafbeelding 2016-08-16 om 15.09.07

We hebben zojuist van meerdere gebruikers het bericht gekregen dat de beta uitnodiging voor firmware 4.00 in hun inbox zit. PlayStation 4-bezitters konden zich een tijd geleden opgeven voor deze beta. Veel van hun zullen nu hoogstwaarschijnlijk een mailtje hebben gehad, mits je bent uitgekozen natuurlijk.

Gisteren werd al bekendgemaakt wat firmware 4.00 allemaal anders doet en dat de beta vandaag zou gaan starten. Hieronder kun je in het overzicht terugvinden wat er allemaal nieuw is in firmware 4.00.

Nog geen uitnodiging gekregen? Wees niet getreurd, het kan zijn dat je deze nog op een later moment ontvangt.

Firmware 4.00 features

User interface – Sony heeft er een kleinschalige redesign tegenaan gegooid, want de user interface krijgt een update. Dat betekent nieuwe systeem iconen, systeem achtergronden en gereviseerde pop-up notificaties. Deze aanpassing zou de user interface nog gebruiksvriendelijker moeten maken.

Quick menu – Als je op de DualShock 4 de PlayStation knop ingedrukt houdt, dan komt het Quick Menu tevoorschijn. Deze is omgegooid om het nog sneller en gemakkelijker in gebruik te maken. Een grote verandering is dat het menu niet langer meer het hele scherm in beslag neemt, maar slechts een klein gedeelte. Tevens kan je het menu customizen met shortcuts naar features waar je snel actie naartoe wilt hebben. Denk aan Trophies bekijken, checken welke vrienden er online zijn, shortcuts naar favoriete groepen, communities en meer.

Share menu – Dit menu heeft een vergelijkbare vernieuwing gekregen, zoals omschreven bij het Quick Menu. Zodra je op de Share knop drukt, neemt het niet meer je hele scherm in beslag en hiermee kan je direct content op de community wall plaatsen. Het delen van screenshots en video’s gaat hierdoor een stuk sneller dan voorheen. Tevens kun je nu clips uploaden van 140 seconden in plaats van 10 seconden.

Mappen en bibliotheek organisatie – Het zal mogelijk zijn om folders aan te maken in de PS4 content launcher en bibliotheek. Hierdoor kun je je favoriete games en apps gemakkelijker organiseren voor snellere toegang. Daarnaast komt er in de bibliotheek een tabblad bij dat ‘Purchased Content’ heet en hierop staat welke content je gekocht hebt. De gewone bibliotheek laat enkel nog geïnstalleerde content zien. Verder zullen er wat sorteer opties toegevoegd worden. Denk aan installatiestatus, aankoopdatum en meer. Als laatste biedt de aanpassing nog de mogelijkheid om content te zoeken aan de hand van tekst input.

Trophy verbeteringen –
Je kunt Trophies offline bekijken via een nieuwe offline modus, welke als optie zal worden toegevoegd aan het systeem. Je kunt de Trophies nu allemaal checken zonder dat je hiervoor een internetconnectie nodig hebt. Tevens biedt de firmware update de optie om verborgen Trophies te bekijken. Deze Trophies zijn standaard geheim, maar je kunt er nu wel voor kiezen om de naam en de informatie te onthullen. Verder zal de manier waarop de zeldzaamheid van een trophy getoond wordt worden aangepast. Nu zal er een piramide gebruikt worden met de ultra zeldzame Trophies aan de top.

User profile – De look van je gebruikersprofiel zal worden aangepast, waardoor het gemakkelijker is om relevante informatie te zien. Je kunt bijvoorbeeld de Trophy voortgang met een andere speler direct in het profiel vergelijken. Daarnaast kan je een achtergrondafbeelding aan je eigen profiel toevoegen uit een selectie van zelf gemaakte screenshots.