MGSurvive
In actie gezien: Metal Gear Survive – De E3 is waar de grote aankondigingen worden gedaan, maar dat neemt niet weg dat de gamescom daar ook uitstekend ruimte voor biedt. Eén van de nieuw aangekondigde games die we niet aan zagen komen, is Metal Gear Survive. Een titel met enige lading gezien het vertrek van Kojima, maar daarom aanvankelijk niet minder interessant. We kregen de game op de beurs te zien inclusief wat uitleg, maar het was karig. Desalniettemin volgt nu een vroege blik op de nieuwste game in de gerenommeerde franchise.

Spin-off binnen het universum

Eén van de eerste zaken die Konami benadrukte bij de presentatie van Metal Gear Survive is dat de game als een PlayStation Network game zal worden uitgebracht. Het betreft hier dus een kleinere game en geen volwaardige release. Vooralsnog zijn er geen plannen voor een fysieke uitgave van deze spin-off. Een spin-off, dat is wel wat we het kunnen noemen, want waar de Metal Gear franchise voornamelijk om bekend staat, is natuurlijk de klassieke stealth gameplay. Dat zit zeker nog in deze game, maar toch gooit men het wat over een andere boeg.

MGS1

Tussen Ground Zeroes en The Phantom Pain is het één en ander gebeurd. Zo zagen we aan het einde van Ground Zeroes dat de Mother Base van Snake en co volledig verwoest werd. Men moest zich herplaatsen om opnieuw te beginnen, iets wat je in The Phantom Pain doet. Met veel destructie, geweld en bloed kwam er een einde aan de oorspronkelijke Mother Base, maar niet iedereen vond daar de dood. Er zijn vele medewerkers in leven gebleven die vanwege een onverklaarbare reden in een andere tijdslijn uitkomen.

Wormgaten, zombies en coöp

Er is namelijk een wormgat ontstaan dat alles in zich opzuigt en zodoende kom je met andere spelers in een andere dimensie terecht. Hier tref je een compleet apocalyptische wereld aan waarin diverse gevaren schuilen. Zo zijn er nog menselijke tegenstanders, maar die acteren meer als zombies dan dat ze vredelievend zijn. Deze herken je trouwens aan de herkenbare hoorn, die ook Snake in The Phantom Pain om zijn hoofd heeft. Je uiteindelijke doel? Zorgen dat je samen met de andere overlevenden van de eerste Mother Base in leven blijft.

MGS2

Metal Gear Survive is namelijk een coöperatieve game waarin je met tot vier man aan de slag gaat. Afgaande op hetgeen men ons liet zien, ziet het ernaar uit dat je met z’n vieren moet samenwerken om de vijanden van je af te slaan. Je krijgt hierbij natuurlijk met de eerder genoemde ‘zombies’ te maken, maar de omgeving zal ook een gevaar zijn, evenals dat je biologische bedreigingen zult aantreffen. Samen met je team zul je dit moeten zien te overleven, waarbij je de mogelijkheid tot harde actie krijgt evenals stealth.

De stealth gameplay is even aankijken, aangezien daar praktisch helemaal niets over werd verteld, behalve dat het aanwezig zal zijn. De normale actie zal enigszins vergelijkbaar zijn met wat we van de franchise gewend zijn, maar dan aangevuld met nieuwe wapens en mogelijkheden, zodat je zo lang mogelijk stand kan houden. De focus hierbij ligt echt op de coöperatieve gameplay, waardoor het sowieso een wat vreemde eend in de bijt is als het om de franchise gaat. Of dat ook goed gaat uitpakken, is lastig in te schatten, want Konami is niet bepaald gul geweest met details.

MGS3

Voorlopige conclusie

Het idee dat je een verhaal voorgeschoteld krijgt dat zich afspeelt tussen Ground Zeroes en The Phantom Pain is interessant, maar of het stukje wormgaten hierin past, is even aanzien. Nu gebeuren er sowieso altijd wel merkwaardige en semi-futuristische zaken in de franchise, maar dit neigt wel erg naar sciencefiction. Los van dat klinkt het idee van een coöp game in het Metal Gear universum erg interessant, maar we hebben nog te weinig gezien om een duidelijke conclusie uit te kunnen spreken. Vooralsnog zijn we dus enigszins sceptisch en we hopen dat Konami snel met meer duidelijkheid over de game komt.