TheBunker
Gespeeld: The Bunker – Live-action trailers, dat is vandaag de dag de norm voorafgaand aan de release van een grote game. Live-action games zijn echter een geval apart en de ontwikkelaar die enkele jaren terug naam maakte met ‘The Hunting’, is nu terug met The Bunker. Wederom een live-action ervaring waarin alles via videobeeld aan je gepresenteerd wordt, ofwel een interactieve video die erg leunt op het verhaal. Wij gingen aan de slag met The Bunker en zagen dat het een veelbelovende game in wording is.

Als laatste in de bunker

Je speelt in The Bunker met John die aan het begin van de game zijn moeder verliest. Hij is opgegroeid in deze bunker samen met zijn moeder en heeft jarenlang dag in dag uit de instructies moeten volgen. Deze instructies zijn simpel, want het is een vaste routine. Wakker worden, medicijnen innemen, de radio checken, straling meten, eten en meer. Dat is altijd goed gegaan, maar na het overlijden van zijn moeder blijft hij als enige over en jawel… er gaat plots een alarm af. Dat is het startsein voor het avontuur dat je zult beleven.

TheBunker1

John zal gaandeweg steeds dieper in de bunker komen, ook in gedeeltes waar al decennia lang geen mens meer is geweest. Wat is er aan de hand, welke geheimen zijn er in de bunker te vinden en wat staat hem te wachten? Allemaal vragen die we nog niet kunnen beantwoorden, want we hebben slechts het begin van de game kunnen spelen. Wel vielen ons een aantal dingen op die ons positief stemde voor het verdere verloop van de game. Namelijk dat de game puur gericht is op het meebeleven van de emotionele en persoonlijke ervaring van John.

Contactgestoord?

John is opgegroeid in de bunker, werkt volgens een vaste routine en dat is het. Hij heeft weinig tot geen contact met anderen gehad en heeft heel zijn leven geïsoleerd gezeten. Dit maakt hem tot een best wel ‘awkward’ personage en dat is aan alles te zien. Doordat de gehele game werkt met videobeelden, kun je zeer goed de emoties aflezen en het eerste wat opvalt is dat John geen alledaagse jongen is. Dat is ook totaal niet gek, want als je heel je leven (John is een jaar of dertig) in een bunker zit en telkens hetzelfde doet, zal je niet echt een persoonlijkheid ontwikkelen.

TheBunker2

Daardoor lijkt John contactgestoord en een wat simpele kerel te zijn en hoewel dat over het algemeen als negatieve uitlatingen worden gezien, is dat niet aan de orde als het om deze game gaat. Ten eerste omdat het logisch is en ten tweede geeft dat de ontwikkelaar alle ruimte om hier op een originele wijze mee om te springen. Juist doordat de gehele game bestaat uit interactieve videobeelden, is het overbrengen van emoties een stuk makkelijker te realiseren en op dat vlak verwachten we dan ook een interessante diepgang.

Angst, spanning en een intense beleving

Het verhaal is geschreven door mensen die ook meegewerkt hebben aan The Witcher, SOMA en Broken Sword. Dat zijn niet de minste titels en als je daar goed acteerwerk aan toevoegt, dan zou dat zomaar een reden tot succes kunnen zijn. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen, want hetgeen we hebben kunnen spelen was ongeveer een half uurtje. Desalniettemin zag dat er tot zover erg indrukwekkend uit, dus dat klinkt in ieder geval veelbelovend.

TheBunker3

Maar een game staat niet alleen bij een goed verhaal en goed acteerwerk, ook gameplay speelt vanzelfsprekend een fundamentele rol. Dat is in dit soort games net een slagje anders, aangezien het een interactieve film betreft. Je zult dus tijdens videobeelden op bepaalde objecten moeten drukken en dan wordt de volgende video getriggerd die de daadwerkelijke handeling laat zien. Dat is in het begin relatief simpel van opzet, maar gaandeweg zal dit steeds meer mogelijkheden met zich meebrengen. In de kern zal het niet veranderen, maar denk hierbij dan aan keuzes maken onder tijdsdruk, snel moeten reageren en meer.

Een verlaten nucleaire bunker is een uitermate geschikte locatie om een spannend verhaal te vertellen en John zal ongetwijfeld tegenover hectische momenten komen te staan. Films kunnen op zichzelf erg spannend zijn, maar als jij daar vervolgens de controle over hebt, dan is dat net een wat grotere dynamiek waardoor je nog meer in het geheel getrokken wordt. Hoe breed de gameplay mogelijkheden in de daadwerkelijke game zullen zijn is vooralsnog even afwachten, want dit soort games zijn tegelijkertijd ook weer enigszins beperkt omdat het allemaal live-action is. DE keerzijde is wel dat er een boeiend verhaal vertelt kan worden en de ontwikkelaar voegde daar nog aan toe dat de bunker vol met extra documenten en opnames zit die het mysterie verder zullen aanvullen.

TheBunker4

Voorlopige conclusie

De live-action game keert met The Bunker terug en het half uurtje dat we konden spelen op de gamescom heeft onze interesse gewekt. De cast van de game zijn niet de minste namen die goed acteerwerk lijken te leveren. Het verhaal belooft erg interessant te zijn en de gameplay is misschien wat beperkt, maar geeft wel ruimte tot intense en spannende momenten. The Bunker is als game een wat vreemde eend in de bijt natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat de verwachting voor deze game best hoog is. De vorige game van de ontwikkelaar, The Hunting, werd immers ook behoorlijk goed ontvangen.