NBALogo
Gespeeld: NBA 2K17 – “De komende weken gaan we een aantal erg interessante dingen aankondigen,” beweert de PR-man van 2K met een innemende glimlach. “Maar vandaag ga ik niets nieuws vertellen.” Ik haal een beetje teleurgesteld mijn schouders op en bereid me ietwat onzeker voor op de presentatie die zal volgen. Basketbal is immers niet meteen een onderwerp waar ik me in thuis voel. Oh, ik weet dat je de bal in de ringen aan weerszijden van het veld hoort te werpen en ben me ervan bewust dat de sport enorm populair is in Amerika, maar daar houdt het zo’n beetje op. Het was dus voor mij vooral zaak om mijn ogen en oren goed de kost te geven en een zo accuraat mogelijk verslag voor jullie uit te werken. De resultaten van mijn kennismaking met het virtuele basketbal bevatten dan wel geen revelaties, wie meer te weten wil komen over de game – die al binnen afzienbare tijd in de winkelrekken ligt – is hier toch aan het juiste adres.

Verkooppraatje

2K gaf de presentatie openlijk gestalte vanuit een commercieel uitgangspunt. Zoveel werd in ieder geval duidelijk tijdens de eerste minuten, waarin een salvo van verschillende edities, pre-order voordelen en coversterren op mij werd afgevuurd. Het voelt een beetje aan als een verplicht nummertje en dat is het waarschijnlijk ook. De normale editie van NBA 2K17 heeft Paul George op de flap staan, terwijl de Spaanse en de Italiaanse versies het respectievelijk moeten doen met lokale helden Pau Gasol en Danilo Gallinari. De “legendarische” uitgave zet dan weer de enige echte Kobe Bryant in de virtuele spotlights. De afgevaardigde van uitgever 2K verklaart onomwonden dat veel NBA sterren grote fans van de game zijn en is – terecht – trots dat de ontwikkelaar deze grote namen heeft weten te strikken voor de covers.

NBA4

What’s new?

NBA 2K17 moet het, net als andere jaarlijks terugkerende sportreeksen, vooral hebben van nieuwe toevoegingen aan de succesformule. Een belangrijke aanpassing in deze editie is dat de Euro League dit keer gevuld wordt met de eenentwintig ploegen die daar dit jaar aan zullen deelnemen. In de vorige versies van de game zat je telkens nog met de teams uit het voorgaande jaar opgescheept. NBA 2K17 zal ook meer Spaanse en Turkse teams bevatten, aangezien deze landen belangrijk zijn voor de basketbalsport. Wie de titel pre-ordert, krijgt tevens de beschikking over het “dream team” met een massa topnamen uit de prestigieuze competitie. De populaire Coach K maakt tenslotte ook zijn opwachting. Hij sprak de voice-over in van de tutorial en werd dankzij motion capture bijzonder waarheidsgetrouw nagemaakt.

Net echt

Zoals dat bij de meeste sportgames het geval is, proberen ontwikkelaars ervoor te zorgen dat de ervaring er zo echt mogelijk uitziet. Ik kan jullie in ieder geval vertellen dat NBA 2K17 op visueel vlak een sterke indruk achterlaat. De stadions werden dan ook tot in de kleinste details nagemaakt en verschillen duidelijk onderling. Zo ligt het veld van de Lakers in een oase van duisternis, omdat daar enkel het speelterrein in het licht gezet wordt. In andere stadia krijg je dan weer meer van het publiek en de omringende tribunes te zien. Deze zijn zoals gewoonlijk gevuld met virtuele toeschouwers, maar wie de gebruikelijke stukken heen en weer wiegend karton verwacht, zal van een kale reis thuiskomen. Elke supporter is een individu en gedraagt zich ook zo, met een divers aantal bewegingen en acties als gevolg. Indrukwekkend!

NBA2

Realistisch spelverloop

Realisme is ook op andere vlakken een streefdoel voor de franchise. NBA 2K17 zal spelers meer controle geven over hun dribbels door de joystick controls gevoeliger te maken. Hetzelfde geldt voor het werpen naar de ring. Een gesofisticeerde AI moet ervoor zorgen dat je team en de tegenstander op gepaste wijze reageren en zich zelfs aanpassen aan jouw acties. Het nieuwe vermoeidheidssysteem heeft als resultaat dat je niet langer met één vaste ploeg de wedstrijd kan doorkomen, maar wel degelijk gebruik moet maken van je wisselspelers. En tot slot speelt ook het fysieke aspect van de basketballers in kwestie een rol. De virtuele vedetten lijken niet alleen heel hard op hun tegenhangers in het echte leven, ze spelen ook zo. Het type speler dat je inzet, wordt zo erg belangrijk, aangezien je hun sterktes en zwaktes zal moeten uitbuiten.

Voorlopige conclusie

Fans van virtueel basketbal – en basketbal in het algemeen – weten ongetwijfeld al of ze NBA 2K17 in huis gaan halen of niet. Wie interesse heeft, maar de reeks nog nooit eerder een kans gaf, kan ik alleszins al verzekeren dat 2K het beste met hen voor heeft. De getoonde beelden zagen er ultrarealistisch uit, met scherpe graphics en gameplay die zo waarheidsgetrouw mogelijk het echte spelletje nabootst. Echt nieuwe aankondigingen bevatte de presentatie – zoals vooraf aangegeven – helaas niet, maar dat mag de pret niet drukken. NBA 2K17 heeft alles in huis om een topper te worden. Inclusief een vette soundtrack trouwens, met onder andere Noah “40” Shebib en Imagine Dragons aan het roer van een afspeellijst met maar liefst vijftig (!) mogelijke nummers. Een leuke extra bovenop de gevestigde waarde, toch?