ConstructorHDLogo
In actie gezien: Constructor HD – De ontwikkelaar springt bijna uit zijn stoel van enthousiasme wanneer hij het moderne kleurenpalet vergelijkt met dat van twintig jaar geleden. “Vroeger hadden we slechts 256 verschillende opties,” grijnst hij. “Nu kunnen we maar liefst 16 miljoen tinten gebruiken.” Ik knik – lichtjes onder de indruk van het cijferwerk, maar stiekem ook best moe na twee lange dagen rondhollen op de gamescom – en wacht geduldig tot de eigenlijke presentatie van start gaat. Oh, ben ik het spel in kwestie vergeten te introduceren? Momentje. Het gaat hier om Constructor HD, een remake van een Brits strategiespelletje vol humor dat oorspronkelijk in 1997 het leven zag. Eén van de eigenschappen van die remake? Meer kleuren.

Zorg voor elkaar

In Constructor HD krijg je vanuit een top-down perspectief een wereld voorgeschoteld die, ondanks het rijke kleurenpalet, nog steeds erg retro aandoet. Op dit kale canvas mag jij nu vrolijk een stad schilderen, een stad die naarmate het spel vordert, kan uitgroeien tot een heuse metropolis of roemloos ten onder kan gaan in zijn eigen vuilnis. Het doet een beetje aan een prehistorische versie van SimCity denken, inclusief cursor die je over het scherm dient te bewegen – iets dat in mijn ogen niet meteen intuïtief werkt met een PS4-controller in de hand, maar goed. Het belangrijkste verschil? De groteske – en bijzonder onsubtiele – Britse humor, die in alle facetten van de game zijn duit in het zakje komt doen. Lachen geblazen!

Constructor1

Zoals dat in alle simulatiespellen het geval is, moet je er ook in Constructor HD voor zorgen dat de inwoners van je stad tevreden blijven. Alleen zo betalen ze je huur en zorgen ze voor nakomelingen, die op hun beurt je stad in grootte doen toenemen. Hun levensomstandigheden verbeteren is dan ook een logische bekommernis. Zorg voor een luxueuze slaapkamer en binnen de kortste keren rennen een stel gloednieuwe Britse snotneuzen de voordeur uit, op weg naar school. Jij kan ze omvormen tot werkmannen, die je vervolgens aan de slag laat gaan om – je raadt het nooit – je stad verder uit te bouwen. Langzaam maar zeker breid je zo je territorium uit, tot je voor je het weet tegen een vijandige stad op botst. En dan begint de fun.

Ploeg van ’t stad

In Constructor HD is het namelijk de bedoeling dat je andere mensen de loef afsteekt. Vroeger speelde je het spel tegen de computer, dit keer kan je het eveneens opnemen tegen maximaal drie andere spelers van vlees en bloed. Terwijl de anderen vlijtig aan het bouwen zijn, kan je er dan voor kiezen om hun inspanningen te saboteren. Dit doe je door bepaalde kleurrijke figuren met kwaadaardige bedoelingen hun kant uit te sturen. Gangsters, bijvoorbeeld, deinzen er niet voor terug om stedelingen te fusilleren. De dief kan dan weer als geboren kleptomaan niet van andermans spullen afblijven, terwijl Mr. Fixit als loodgieter en elektricien het huishoudelijk comfort serieus kan ondermijnen. Er is zelfs een gemaskerde kerel met een kettingzaag.

Constructor2

Deze personages moeten eerst gebouwd worden en daar heb je werkmannen voor nodig. Zes werkmannen kan je bijvoorbeeld omvormen tot één gangster – en neen, ik wil me echt niet proberen in te beelden hoe dat proces in de echte wereld in zijn werk zou gaan. Je personages kunnen in level stijgen, waardoor ze efficiënter worden en andere speeltjes tot hun arsenaal mogen rekenen. De gangster begint bijvoorbeeld met een eenvoudig mes, ruilt dat na verloop van tijd in voor een minigun en eindigt met een laserwapen dat niet zou misstaan in een Star Wars parodie. Vergezocht, zei je? Tja, dat is nou eenmaal Constructor HD. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit in de game en maakt deel uit van één of andere missie.

Vers van de pers

Constructor HD blijft erg trouw aan zijn voorganger. Op grafisch vlak krijgen we louter een opgepoetste versie van het origineel te zien, terwijl ook de kenmerkende geluidseffecten klakkeloos overgenomen worden. Toch voegt deze remake nog een paar elementen toe aan de originele succesformule. We hadden het al over de toename in het aantal kleuren en de multiplayer modus, maar kunnen daar nu ook een tutorial aan toevoegen, ingelezen door de Britse acteur John Challis. De game zal daarenboven de optie bevatten om anderstalige ondertiteling in te schakelen – en ja, Nederlands is één van de mogelijkheden. De basis van het spel blijft echter Engels, aangezien anders veel humor verloren zou gaan.

Constructor4

Voorlopige conclusie

Constructor HD is sowieso een leuke knipoog naar voorbije tijden. De game blijft opmerkelijk trouw aan het inmiddels bijna twintig jaar oude origineel en die houding kan ik ergens wel waarderen. De graphics zijn retro, de geluiden enorm herkenbaar en ook het Britse gevoel voor humor – toch één van de factoren die Constructor doet onderscheiden van de concurrentie – is duidelijk aanwezig. In-game doet het geheel vooral denken aan een slimme en uiterst competitieve parodie op SimCity die, als alles goed uitgevoerd wordt, wel eens erg verslavend zou kunnen werken. Ik ben niet overtuigd door de besturing – een cursor is nu eenmaal een beetje onhandig op console – maar daar houden mijn twijfels voorlopig op.