PS4Mobile
Voor de gamers onder ons die nog géén PS4 hebben gekocht en die daar eigenlijk ook geen geld voor beschikbaar hebben, is er wellicht een oplossing. We kennen de combinatie van een mobiel abonnement met toestel, maar ook is het mogelijk om een mobiel abonnement af te sluiten in combinatie met een ‘gratis’ PlayStation 4. Het gaat als volgt in zijn werk: Je sluit een mobiel abonnement af mét toestel, bijvoorbeeld met de Samsung Galaxy S6 en krijgt tevens bij het afsluiten van dit abonnement een ‘gratis’ PlayStation 4. Althans, daar wordt door verschillende aanbieders mee geadverteerd. Een unieke kans? Of is het te mooi om waar te zijn?

PlayStation 4 als ‘cadeau’: hoe werkt het?

Bij telefoon abonnementen met toestel betaal je maandelijks een bepaalde bedrag voor de telefoon. Dit wordt tegenwoordig, na een uitspraak van de Hoge Raad, zelfs gezien als een koop op afbetaling. In de praktijk werkt het ook zo; je betaalt maandelijks een bepaald bedrag voor het mobiele abonnement maar óók een bedrag voor de afbetaling van het toestel. Bij veel webwinkels wordt dit nog ondergebracht onder één bedrag: de abonnementskosten per maand. Enkele online aanbieders, zoals Algebeld.nl en GSMeasy, adverteren al enige tijd met de mogelijkheid om naast een ‘gratis’ toestel, óók een ‘gratis’ PlayStation 4 te ontvangen. Dit heeft logischerwijs als gevolg dat de maandelijkse abonnementskosten stijgen. De vraag is: betaal je over een periode van twee jaar minder voor het mobiele abonnement met een ‘gratis’ PS4? Of betaal je over een periode van twee jaar minder wanneer je een sim only abonnement afsluit, en daarnaast los een PS4 en mobiele telefoon aankoopt?

PS4Mobile2

Totaalbedrag valt flink duurder uit

De website Simonlyvergelijken zocht het uit en kwam tot de opmerkelijke conclusie dat je over een periode van twee jaar vaker méér betaalt voor een mobiel abonnement met een ‘gratis PS4 en mobiele telefoon’, dan wanneer je zelf een sim only abonnement afsluit en de twee apparaten los koopt. De website hanteert het Huawei Y5 abonnement bij Vodafone (150 belminuten, 1500MB 4G internet) als voorbeeld. Je betaalt hiervoor twee jaar lang 42 euro per maand en krijgt de PS4 hier dus ‘gratis’ bij. Totaalbedrag over 24 maanden: 1057 euro. Wanneer je alles los aanschaft (Huawei Y5: €87, PS4 (500GB): €344, sim only abonnement Vodafone: €504 over 24 maanden), betaal je ‘slechts’ 935 euro. Een duidelijk voordeel van maar liefst 122 euro, wanneer je er voor kiest de combinatie los van elkaar aan te schaffen. Bij de meeste combinaties blijkt deze PS4-actie over een tweejarige periode duurder te zijn.

Wijze les

Overweeg je dus een mobiel abonnement af te sluiten waarbij je gratis een PS4 ontvangt? Besef je dan dat je over een periode van 24 maanden vaak duurder uit bent dan wanneer je een directe investering doet en een PS4 en een mobiele telefoon los aanschaft, en daarnaast een sim only abonnement afsluit. Hoewel het flink duurder is, kan het mobiel abonnement met een gratis PS4 toch uitkomst bieden voor de mensen die niet direct het geld kunnen vrijmaken voor de aanschaf van de Sony’s gameconsole.