Special: Alle nieuwe features in PES 2017 – De maand september is weer aangebroken en voor voetballiefhebbers is dit een zeer interessante maand. In het daadwerkelijke voetbal is de transfermarkt onderhand gesloten, maar voor de gamer valt er nog een weloverwogen keuze te maken die invloed zal hebben op de portemonnee; wordt het dit jaar namelijk FIFA 17 of Pro Evolution Soccer 2017? Deze laatstgenoemde heeft in de ‘zeroes’ altijd flink voorgelopen op de voetbalgame van EA Sports, maar heeft het hierna moeten afleggen tegenover hen. De laatste jaren is Konami ontzettend hard aan het knokken om terrein terug te winnen en om de koppositie in de voetbalwereld weer terug te pakken. Vandaag gaan we alle nieuwe features van de game van Konami behandelen waarvan we nu al de demo kunnen testen. Op 15 september aanstaande kunnen we PES 2017 massaal voor het echie gaan spelen, want dan ligt de game in de winkels.

Aangepaste AI

Als wij Konami mogen geloven, is van alle nieuwe features in PES 2017 die van de aangepaste AI het meest indrukwekkend. De speelstijl die jij hanteert tegenover deze AI, zal namelijk van invloed zijn, omdat deze zich hierop aanpast. Ben jij iemand die veel gebruik maakt van voorzetten vanaf de flanken? Dan zal je dit hoogstwaarschijnlijk de eerste twee keer wel lukken in een willekeurig potje, maar in het vervolg zullen de vleugelverdedigers hierop ingespeeld raken om jouw voorzetten zo vroeg mogelijk te blokkeren. De game dwingt je dus om continu van speelstijl te wisselen om te proberen om zo de AI op het verkeerde been te zetten. Deze manier van spelen zien we steeds vaker terugkomen in games, maar dat is niet altijd een succes. Konami beweert echter dat dit van een zeer hoog niveau is, wat je gelijk zal merken in PES 2017.

PES2017

(Minder) soepele heupjes

Op het voetbalveld komen we heel wat verschillende type voetballers tegen. We hebben de samba voetballers als Neymar en Lionel Messi, de tactische meesterbreinen in de vorm van Andrés Iniesta en Mesut Özil, maar ook de lompe beukers als Thiago Silva en Diego Godin. Het kan dus niet zo zijn dat je alle trucjes van de wereld op het speelveld kunt uitvoeren met deze verdedigers, of een krachtvolle schouderduw inzetten met de samba voetballers. Konami probeert in PES 2017 dan ook de zogeheten ‘Natural Player Movement’ verder door te voeren. Met PES 2016 hebben ze geprobeerd om de game een stuk sneller te laten verlopen dan dat we voorheen gewend waren, maar met PES 2017 zal dit weer wat worden teruggeschroefd. De focus zal nu voornamelijk liggen op een meer ‘smooth’, maar langzamere gameplay.

De game zal tevens een hoop nieuwe animaties bevatten die er voor zorgen dat de techniek en balaannames van iedere speler geheel eigen zijn gemaakt. Dit komt terug onder de naam ‘Real Touch’ en hierdoor zal het verschil tussen een ware topspeler en een net doorgebroken jeugdproduct goed zichtbaar worden. Doordat de gameplay wat langzamer is geworden, zullen deze nieuwe animaties een stuk beter tot hun recht komen.  Ook de balaannames en het scoren van doelpunten zal vrijwel altijd anders aanvoelen.

Op het gebied van passen zullen er ook wat veranderingen worden doorgevoerd ten opzichte van PES 2016. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je nog naar de verkeerde speler passt? Doordat de snelheid van de game lager ligt, de diversiteit in nieuwe aannames is opgevoerd en bovenal de aangesterkte physics een belangrijke rol spelen, zal dit in PES 2017 nog minder vaak voorkomen. Doordat de AI een stuk slimmer is geworden en er meer van de speler wordt verwacht, helpt de AI jou als speler gelijk ook om de perfecte passes te geven. Als we Konami mogen quoten is dit ‘Precise Passing’ systeem een ‘waar stukje kunst’.

Pakt ie ‘m of pakt ie ‘m niet?

Een waar struikelblok in de voetbalwereld zijn altijd de keepers. De ene keer heb je hem meezitten en helpt hij je de nul te behouden, waar hij de volgende wedstrijd werkelijk geen bal klemvast kan houden. Het punt zit hem hierin dat dit de enige speler in je team is waar je blind op moet vertrouwen, aangezien de AI voor jou de reddingen zal moeten verrichten. De keepers in PES 2017 hebben wederom een flinke upgrade gekregen en zullen lastiger te passeren zijn dan in de voorgaande versies. Dit kan vervelend in de oren klinken, maar het zal ongetwijfeld meer voldoening geven wanneer je vervolgens met de bal het netje laat bollen.

Gepersonaliseerde instructies

Wanneer jij een potje PES speelt, dan wil jij de volledige controle over je team hebben. Je wilt je team zo precies mogelijk instrueren om aan jouw wensen te voldoen om zo de overwinning naar jouw hand te zetten. In PES 2017 zal hier ook op worden doorgebouwd. Bijvoorbeeld bij het nemen van corners, dan ligt het puur aan het moment in de wedstrijd hoeveel spelers er mee naar voren komen. Persoonlijk kan je dan voorafgaand aan de wedstrijd je corner tactieken instellen, zoals de loopacties van de mee opkomende spelers.

Gepersonaliseerde instructies kunnen – naast de corners – natuurlijk ook worden ingezet tijdens het open spel de rest van de wedstrijd. Ben jij meer van de tiki-taka gameplay? Dan kan je zelf je team zo instellen dat ze hun veldbezetting dusdanig aanpassen op deze tiki-taka gameplay. Vergeet echter niet dat elke speler zijn eigen kwaliteiten op het veld zal hebben en dat je ook daar rekening mee moet houden bij het bepalen van de strategie. Want jouw manier van spelen moet natuurlijk wel enige kans van slagen hebben met de spelers die je tot je beschikking hebt.

Spiksplinternieuwe licenties

Het grootste probleem waar zowel Konami als EA Sports ieder jaar mee zitten, is het grootse gevecht om de licenties. De meeste licenties zijn nog in het bezit van EA Sports, maar enkele zeer interessante licenties (onder andere de UEFA Champions League en UEFA Europa League) zijn in het bezit van Konami. En ze timmeren hard aan de weg om dat verder uit te breiden. Naast de huidige licenties van Konami hebben ze voor PES 2017 en de daaropvolgende jaren weer enkele nieuwe licenties binnengesleept in de vorm van clubs.

Onlangs sloten Liverpool FC, Borussia Dortmund en FC Barcelona zich bij Konami aan. Het zal dus voor het eerst mogelijk zijn om in PES aan de slag te gaan met deze teams, terwijl je de beschikking hebt over de officiële namen en stadions. Er missen helaas nog wel wat licenties in PES, maar Konami laat wel blijken niet stil te zitten op dit gebied en zodoende heeft men ook dit jaar weer een mooie stap vooruit gemaakt.

Het is bijna zover

Begin deze special kon je lezen dat Pro Evolution Soccer 2017 spoedig zal verschijnen, namelijk op 15 september; exact twee weken voor de release van de grote concurrent. De mensen die al warmlopen bij deze gedachte, raden we zeker aan om de demo even uit de PlayStation Store te downloaden. Deze demo biedt een fractie van de game, wat vanzelfsprekend is, maar hierin kan je zelf al een beetje ervaren wat de verbeteringen en nieuwe features zijn ten opzichte van vorig jaar. Heb jij de demo al gespeeld? Laat zeker weten wat jij van deze nieuwe telg vindt.