destiny_rise_of_iron_5
Uitgebreid in gesprek met Deej over Destiny: Rise of Iron – Op de gamescom was de Rise of Iron uitbreiding voor Destiny uitgebreid speelbaar en daarover heb je inmiddels onze hands-on kunnen lezen. Nadat we de game hadden gespeeld, schoven we aan bij David ‘Deej’ Dague. Hij is de community manager van Bungie die de lijn tussen de ontwikkelaar en spelers kort probeert te houden. Bungie wil de spelers begrijpen en het gevoel geven dat zij deel uitmaken van hun creatieve proces en dat is wat hij verzorgt. Kortom, de perfecte man om eens over Rise of Iron te spreken. Het gevolg was een lang, maar interessant interview.

Waar gaan we beginnen?

DeejRise of Iron zal verschillende nieuwe onderdelen aan Destiny toevoegen, maar waar gaan we nu eigenlijk beginnen. Wat is de verhaallijn en wat gaat dat ons brengen. Deej vertelde dat het eerste wat de Guardians gaan doen is een uitvalsbasis creëren, zodat ze een duidelijk startpunt hebben in dit nieuwe avontuur. Er is een groot gevaar op komst en Lord Saladin roept alle Guardians op om zich klaar te maken voor een grote strijd. Al sinds de beta heeft hij in Iron Banner de Guardians getraind en daarom zijn zij de degene die het nieuwe gevaar tegen moeten gaan.

Lord Saladin had ooit een orde van lords, welke vernietigd is door SIVA. Hij is bang dat deze bedreiging terug zal keren en voor dat soort momenten moet de mensheid voorbereid zijn. Dat is gelukkig gebeurt, zo vertelde Deej, de spelers hebben de afgelopen twee jaar immers vaak zat aan Iron Banner deelgenomen. De Fallen Devil Splicers hebben in Old Russia in een diep verborgen schacht SIVA gevonden en ze willen deze oude technologie en plaag opnieuw gaan gebruiken om hun geest en lichaam te veranderen met als gevolg dat ze gevaarlijker zijn dan ooit. De Guardians moeten dat natuurlijk voorkomen en daarom worden ze er naar toe gestuurd.

Dat is het uiteindelijke doel, want spelers zullen eerst nog een andere opdracht krijgen. Dat is namelijk dat ze Fellwinter Peak moeten innemen. Hier staat de Iron tempel wat het zaad van de kracht van de Iron Lords is, maar ook daar zijn al Fallen aanwezig. Deze verjagen is dus een belangrijk startpunt, want de herinneringen en de oorsprong van de Iron Lords moeten koste wat kost behouden worden. Met het oog op zelf Iron Lord kunnen worden is het dus zaak dat deze eerste opdracht goed uitgevoerd wordt alvorens men daadwerkelijk de strijd in Old Russia aangaat met de Fallen Devil Splicers.

Vrijheid of structuur?

Tot zover een erg interessant verhaal en één met een logische grondslag om de komende missies te rechtvaardigen. Bijgevolg vroegen we Deej hoe het zit met de quest structuur en of dit in grote lijnen gelijk is qua opbouw aan de voorgaande delen. Hierop gaf Deej aan dat ze met Rise of Iron de spelers nieuwe manieren willen geven om van hun hobby te genieten. Daarom ben je op zich best wel vrij om te doen wat je wilt, want zo zijn er verhalende missies voor als je van een diep boeiend verhaal houdt, aldus Deej. Ben je echter meer van de specifieke rituelen die tot speciale beloningen leiden, zoals exotics, artefacten en meer, dan zijn die ook ruim vertegenwoordigd. Sterker nog, er zullen specifieke quests en endgame rituelen zijn, zo voegde Deej nog snel toe.

RiseofIron

Als je liever lekker met je vrienden aan de slag gaat, dan zal Rise of Iron verschillende Strikes bieden. Eén is volledig nieuw en twee zijn opnieuw ontworpen. In de kern zullen ze dus gelijkenissen vertonen, maar het moet wel genoeg vernieuwend aanvoelen om het de moeite waard te maken. Als laatste is er natuurlijk nog de Raid, het ultieme sluitstuk van het avontuur. Men heeft hier vanzelfsprekend enorm veel werk van gemaakt en Deej beweerde dat dit zelfs de meest uitdagende activiteit is die je ooit zult vinden in de Director. De Raid is natuurlijk het hoogtepunt van het verhaal en om te voorkomen dat mensen gelijk na de launch deze Raid uitspelen, zit er enige tijd tussen qua release.

Hetzelfde zagen we natuurlijk bij The Taken King, want die Raid werd pas enkele dagen na de release van de andere content beschikbaar gesteld. Deej vertelde met enige bewondering dat de community zo ontzettend snel is, dat ze haast genoodzaakt zijn om wat tijd tussen de content releases te houden. Rise of Iron zal op dinsdag verschijnen en zodoende heeft elke speler dinsdag, woensdag en donderdag om met de andere opbouwende content aan de gang te gaan. Vrijdag zal iedereen in een rij – vertelde hij met een grote glimlach – op de startlijn staan om aan de slag te gaan. Via het web geven wij dan het startschot en de eerste groep die de Raid voltooit krijgt extra aandacht.

Bungie is namelijk van plan om het eerste Fireteam een monument op haar website te geven. Tevens zullen ze de spelers interviewen en iedereen laten weten dat zij The Wrath of the Machine als eerste voltooid hebben. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg goed, maar voordat we verder op de andere nieuwe content in gingen, vroegen we Deej toch nog even hoe de opbouw naar deze Raid dan precies zal zijn. Hierover vertelde hij dat het vergelijkbaar is met eerdere uitbreidingen. In The Dark Below was de Hive een bedreiging die vernietigd moest worden. De Hive deed alles in opdracht van Crota en daarom moest Crota uitgeschakeld worden.

Dreadnaught

In The Taken King was het Oryx die diep in de Dreadnaught zat en als je dan eenmaal al je doelen voltooid had en je zijn rijk betrad, was het moment daar om voor eeuwig en altijd met Oryx af te rekenen. In Rise of Iron is de dreiging SIVA en het is aan jou om uiteindelijk af te dalen naar de kluizen waar SIVA zich bevindt. Daar ga je uitzoeken wat de oorsprong is en hoe de Fallen Devil Splicers het maken en gebruiken om Machine Gods te worden. Zodra je de bron van hun kracht gevonden hebt, is het de bedoeling om dit te vernietigen, want het is zolang dat niet gebeurt een bedreiging voor de mensheid.

Lang verhaal kort, de opbouw is eigenlijk hetzelfde als wat je al van andere Raids kent, maar dan in een nieuwe setting, met een nieuw verhaal en natuurlijk afwijkende bijkomende opdrachten. Dat is inderdaad waar het op neerkomt, zo bevestigde Deej. Wel voegde hij hier nog aan toe dat het de meest gecompliceerde en uitdagende activiteit in de Director is en gedurende het spelen van de campagne en Strikes zul je jezelf voorbereiden op de Raid, zodat je ook daadwerkelijk enige kans van slagen hebt. Je dient immers wel krachtig genoeg te zijn voor het behalen van succes.

De multiplayer blijft niet achter

De Crucible blijft gelukkig niet achter, want Deej vertelde dat ze deze multiplayer modus zullen voorzien van nieuwe modi en quests. Ook gaat Bungie private matches aanbieden, zodat spelers zelf hun eigen arena op kunnen zetten waarbij ze hun eigen clannaam op het clubhuis kunnen zetten en er feestjes kunnen geven. Dit stelt ze tevens in staat om andere spelers uit te nodigen om daar tegen te strijden op de manier zoals ze dat zelf willen. Uiteraard zullen er ook nieuwe maps aanwezig zijn om je goed mee te vermaken, waardoor er uiteindelijk voor elke speler genoeg nieuws te ontdekken is.

Supremacy

Eén van de nieuwe modi is natuurlijk Supremacy en hoewel Bungie doet alsof het super origineel is, is het natuurlijk vergelijkbaar met andere games. Deej erkende dat, maar gaf hier wel bij aan dat de benadering van Bungie net ietwat anders is. De modus speelt als een klassieke ’team based kill or be kill’ modus en de interessante objective is dat je niet langer punten scoort door vijanden dood te schieten. Na het uitschakelen van een vijand zal er een ‘Crest’ gedropt worden en dat is in feite een totem dat staat voor de kracht, identiteit en eer van de individuele speler. Het draagt ook het symbool van de gebruikte klasse, waardoor je precies kan zien of het een Titan, Warlock of Hunter is.

Als je dan de Crest oppakt en dus claimt, dan krijg je twee punten. Eén punt voor je kill en één punt voor de Crest. Dat kunnen bijvoorbeeld twee punten voor jezelf zijn, maar ook opgedeeld en uiteindelijk is het voor je team. Een kill is dus niet per se zekerheid, want je moet echt de Crest oppakken om een killpunt te verkrijgen. De andere benadering die hier van toepassing is, welke Deej erg benadrukte, is dat teamplay zeer belangrijk is. Als jij lui op afstand met een sniper gaat zitten knallen, dan moet je wel iemand hebben die voor jou de Crests verzamelt, want anders heb je er domweg niets aan.

“Het spelen als een paar is iets wat we graag zouden zien, het is bovendien een goede tactiek en we blijven bij Bungie altijd nieuwe manieren verzinnen om Guardians te motiveren om samen te werken. Teamwork en samenwerking is dé ervaring van een Fireteam”, duidelijke taal dus. Wat Deej als mooi voorbeeld gaf, was dat hij tijdens het spelen (van andere games) vaak hoort; “Hé, je hebt m’n kill gestolen!”. “Dat is dus niet de spirit die je zal helpen om een wedstrijd te winnen in deze modus, want juist de samenwerking is belangrijk en dat draagt bij in teamverband, waardoor Supremacy zich toch enigszins qua ervaring moet onderscheiden”, aldus Deej.

Fireteam

Wapens, supers en meer

Genoeg over de nieuwe modi, Strikes en meer, tijd voor de details die minstens net zo belangrijk zijn, de wapens en Supers. We vroegen Deej of we nieuwe wapens en Supers mogen verwachten in Rise of Iron. Nu is de toevoeging van nieuwe wapens enigszins vanzelfsprekend, maar het gaf mooi aanleiding om daar wat dieper op in te gaan. Allereerst bevestigde Deej direct dat er nieuwe wapens met de uitbreiding meekomen, want zo hebben ze nieuwe exotische wapens die live gaan op 20 september. Een persoonlijke favoriet van Deej is de Khvostov, want volgens hem is dat het meest veelzijdige wapen dat ze ooit in Destiny hebben gehad. Je kan dit wapen immers op veel punten aanpassen, zoals bij vuursnelheid, vuurpatroon en meer, waardoor het een ideaal wapen is om breed in te zetten bij elke vorm van een encounter.

Daar blijft het niet bij, want er zullen ook nog verschillende nieuwe armor sets aanwezig zijn en tevens een hoop nieuwe items. In detail wilde Deej niet treden, omdat de exotics, nieuwe items en armor sets toch een beetje de drijvende kracht achter de gameplay zijn. Dus dat mag je lekker zelf gaan ontdekken, wel ging Deej nog even in op de vraag die we stelden rondom de Supers. In plaats van nieuwe Supers of sub-classes te introduceren, geeft Bungie Rise of Iron een nieuw artefact systeem mee die de gameplay aardig om kan gooien.

Er zijn verschillende artefacten aanwezig die je de mogelijkheid geven om een Super te blokkeren, er zijn artefacten die je de mogelijkheid geven tot oneindig sprinten en je kunt zelfs een vijand tijdelijk omzetten naar iemand die voor jouw team strijdt. Met gepast enthousiasme vertelde Deej vervolgens hoe hij – zijn persoonlijke favoriet – deze artefact ervoer tijdens het spelen; “Ik speelde de game met een vriend en stoof op een Fallen kapitein af met m’n shotgun. Roept hij ineens van nee, nee, nee, nee, dood hem niet, hij zit voor nu in ons team. Hoe lang dan zei ik? Ik laat het je weten! En jawel, deze kapitein vocht voor ons en schoot op onze tegenstanders, totdat het moment daar was dat deze zich weer tegen ons keerde en m’n maatje riep; dood hem, hij is weer tegen ons”. Dit soort situaties door de artefacten moeten de gameplay net wat meer dynamiek geven en voor de leuke momenten gaan zorgen. Overigens werkt dit niet in de PvP-modi, zo voegde hij nog snel toe.

Artifact

Die namen van de wapens…

Ondanks dat Deej niet te diep op de wapens in wilde gaan, want dat is immers het stukje van de gameplay – het ontdekken, verzamelen en uitbreiden – beloofde hij wel dat er een aantal nieuwe wapens in zullen zitten. Hij wist ook niet het totale lijstje uit zijn hoofd, maar kon wel vertellen dat er ook favoriete wapens van fans terug zullen keren. Dat doet men met de wapens, maar ook met de Strikes, want het thema is nostalgie. Destiny heeft een rijke historie en hoewel die voor spelers pas twee jaar oud is, is dat in het universum natuurlijk veel uitgebreider. Men grijpt in Rise of Iron daarom terug naar de oude geschiedenis van Destiny en daarmee brengen ze oude geëerde helden terug, zoals Felwinter, The Elder en meer.

De game op zichzelf is geen oude historie, maar toch voelt het voor veel spelers wel aan dat ze veel herinneringen hebben opgebouwd over de afgelopen twee jaar. Met Rise of Iron wil Bungie die herinneringen eren en zodoende brengen ze wapens als Thorn en Gjallarhorn terug. Er zullen nog meer verrassingen inzitten die de community erg zal waarderen, voornamelijk omdat ze zo ver zijn gekomen en omdat de game en het universum zo is geëvolueerd sinds het eerste jaar. Tevens is het een middel om ook nieuwe spelers te verwelkomen.

Die rijke historie die voor het Destiny universum geldt is terug te zien in de benamingen van de wapens. Naar aanleiding van de – toch wel – wat opmerkelijke namen vroeg ik Deej hoe ze daar toch op komen. Toevallig had ik een T-shirt met daarop wat wietbladen aan en toen ik Deej deze vraag stelde, reageerde hij opgewekt al lachend met; “Ik kijk naar je shirt momenteel, hahahahaha” om te vervolgen met; “nee, even serieus. We hebben een team van getalenteerde schrijvers en één van de dingen die we wilden maken was een wereld waarin je graag zou willen vertoeven. We hebben een post-apocalyptische wereld gemaakt, maar wel eentje met een mooie een hoopvolle toekomst.”

Gjallarhorn

Hij ging verder; “Het moet een wereld zijn die het waard is om te verdedigen en dat is waarom The Tower die glanzende stad is en we van die mooie muren hebben. Vanaf hier kan je overal heen kijken met als doel je het gevoel te geven dat je als oude ridder over de muren van je kasteel kijkt.” Maar hoe zit het dan met de namen van de wapens? Deej vertelde dat alles wat ze in de game doen, bedoeld is om dat thema uit te breiden. Als je denkt aan de armor en de wapens, dan krijg je het gevoel dat je relieken hebt verzameld uit de gouden eeuw die is verbrijzeld door een vreselijke gebeurtenis.

Sommige van de wapens zijn vernoemd naar de oude veroveraars. Tijdens de beta hadden spelers bijvoorbeeld al een Xerces, Hannibal en Galahad ontdekt en dat zijn allemaal van dat soort benamingen die verwijzen naar het verleden. Er zitten veel stukjes geschiedenis in deze wapens en over de jaren heen is het steeds meer exotisch geworden. Ze willen elk component van de game gebruiken om een verhaal te vertellen waarbij de mensheid en hun verleden eren centraal staat. Via onder andere de wapens tracht Bungie de magie die verloren is gegaan tijdens de ineenstorting van de gouden eeuw terug te halen en zodoende komt men dus op creatieve hersenspinsels die hun weg als wapenbenaming naar de game vinden.

Wat komt er na de release?

We hebben in het interview veel zaken besproken en één van de laatste dingen waar we het nog even met Deej over hadden, was wat men na de release van plan is. Men beschikt over een Live Team en wat gaan zij precies doen? Ook dat ziet er rooskleurig uit, want vol trots vertelde Deej dat Festival of the Lost in oktober terug zal keren. Dit is een speciaal evenement met een mooi thema waarbij ze de spelers de wereld in zullen sturen voor nieuwe quests, zo kunnen ze onder andere nieuwe maskers verzamelen.

Sparrow

Als het goed is zal in december de Sparrow Racing League terugkeren. Heel precies wist Deej de timing niet, maar als het goed is kunnen we in de laatste maand van dit jaar weer gaan racen. De Sparrow Racing League is in de ervaring van Bungie toch één van de meer leuke dingen die ze gedaan hebben in Destiny. Even geen gevechten, wapens, vuurkracht en dus geweld, spring op een Sparrow en race tegen je vrienden. Je zult zelf vrienden kunnen kiezen om tegen te racen en om het aantrekkelijk te maken heeft men nieuwe manieren gevonden om de races weer erg leuk te maken.

Daarmee sloten we ons gesprek met Deej op de gamescom af. Rise of Iron is een veelbelovende uitbreiding en afgaande op het gesprek merkten we heel erg dat Deej en Bungie er alles aan doen om spelers tegemoet te komen met genoeg zaken om ze weer enige tijd te vermaken. Buiten deze onderwerpen om spraken we ook nog met Deej over de community. Daar zullen we in een ander artikel dieper op in gaan.