Knipsel
Special: De belangrijke rol van de Destiny community – Afgelopen weekend kon je een uitgebreid artikel lezen over Destiny: Rise of Iron. Dit artikel was naar aanleiding van een uitgebreid gesprek dat wij met David ‘Deej’ Dague hadden op de gamescom. Buiten het gesprek over de nieuwe content om, spraken we ook nog over een aspect wat iets meer op de achtergrond ligt, maar minstens net zo belangrijk is. De community. In lijn met het eerdere gesprek sprak Deej ook vol lof over de community, lees daarom vooral snel verder.

Jump in!

De aanleiding dat het aanvankelijke interview van koers raakte en eigenlijk nog een zeer leuk en interessante gesprek opleverde, was de vraag hoe Bungie voorkomt dat nieuwe spelers verzuipen in onwetendheid en een zee aan content. Eén van de belangrijkste zaken die hierbij geldt, zo vertelde Deej, is dat men je de mogelijkheid geeft om te beginnen waar je wilt. Als jij vanaf het absolute beginpunt aan de slag wil, dan kan je dat gewoon doen. Ga je liever vanaf The Taken King aan de slag, dan is dat ook geen probleem.

Destiny1

Hoe zit het dan met een te laag level, Deej? “Als je van een lager level bent, maar je wilt graag met je vrienden meedoen. Bijvoorbeeld gelijk al vanaf Rise of Iron, dan hebben we daar specifiek ‘Character boosts’ voor. Hiermee is je personage direct op een acceptabel niveau om aan de slag te gaan in de meer nieuwe content, zodat je niet achterblijft op je vrienden.” Je bent geheel vrij om te bepalen waar je instapt zo blijkt uit de woorden. Je mag ook gewoon lekker als ‘noob’ instappen om het gehele universum op je eigen manier te verkennen. Wel zo prettig, niet?

Hierbij greep Deej gelijk de mogelijkheid aan om de aankomende Destiny collectie nogal te promoten, maar geef hem eens ongelijk. Hij stelde namelijk dat de Destiny collectie alle content tot zover bevat en dat staat garant voor duizenden en duizenden uren gameplay – mits je niet verveeld raakt door het opnieuw spelen van Strikes en Raids. Voor een relatief aantrekkelijk bedrag krijg je alles wat je maar wilt en dat is dus precies het moment om in te stappen mocht je dat nog niet gedaan hebben. Logisch natuurlijk, want dat sluit aan op zijn eerdere verhaal dat je voor boosters kunt kiezen om zo gelijk met je vrienden mee te komen.

Koos vriendloos

Nu naar het punt van dit artikel, want stel nu dat je geen vrienden hebt? Afgaande op de hoeveelheid content die Destiny (inclusief Rise of Iron) te bieden heeft, kan het best zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En dat was het moment dat er een gepassioneerd verhaal over de community naar buiten kwam. Natuurlijk heeft Destiny veel kritiek te verduren gehad, mede omwille van de basiscontent, de ondersteuning en meer. Desalniettemin sprak Deej vol lof over de community en dat komt omdat deze heel erg open minded is.

Destiny2

“Guardians definiëren zichzelf door heel erg behulpzaam te zijn en andere te ondersteunen bij het nemen van hindernissen. Bij publieke evenementen, Strikes, Raids, Crucible matches en meer, de Guardians van Destiny zijn van elkaar afhankelijk geworden”, zo begon Deej, “Als Guardians in The Tower spelers zien die nog dingen moeten doen of die hulp nodig hebben, dan stappen ze daar zelf op af.” Dat klinkt natuurlijk goed, maar hier zit ook een stukje ego aan vast zo vertelde Deej. “Ervaren spelers zien er natuurlijk veel meer ‘bad-ass’ uit en zij willen dat ook graag laten zien. Onder het mom van ‘ik ben ervaren en zie er bruut uit, laat mij je helpen op je eerste avontuur en bereik succes!'”.

“Je kan jezelf als pion positioneren op het bord in de zin van dat je klaar bent om aan de slag te gaan, maar dat je niet meer weet dan dat je een pion bent. Je hebt een begeleiding nodig om jezelf over het bord te verplaatsen en dat is waar ervaren Guardians staan te popelen om je te helpen”. Om het nog iets meer kleur te geven gooide Deej er nog een leuk voorbeeld in; “Het is alsof je iemand ontmoet die jouw favoriete film nog nooit gezien heeft. Je kan ‘m dan neerzetten en de film gaan kijken. Terwijl jij alles al weet, geniet je van de andere persoon die alle dingen ontdekt in jouw favoriete film.” Ja, als je zo’n situatie ervaren hebt, dan begrijp je precies wat Deej hiermee bedoelde.

Dat is een beetje de vibe die de Guardians uitstralen in The Tower rondom nieuwe spelers. Daar blijft het overigens niet bij, want er zijn voldoende middelen om in contact te komen met andere spelers die ook daadwerkelijk bereid zijn om te helpen. Belangrijk is dat je als nieuwe Guardian absoluut niet verlegen moet zijn. Als je mensen in de toren ziet zwaaien, dan hebben zij misschien wel interesse om je op te nemen in hun vriendenlijst en om je mee te nemen naar de eerste Raid. Een ander middel is natuurlijk gewoon het ‘klassieke’ internet, er zijn immers genoeg verzamelplaatsen waar men elkaar online ontmoet.

Destiny3

De community is fantastisch!

Met de laatste zin in de vorige alinea bedoelen we natuurlijk de Destiny fora en Deej gaf hierbij aan dat er ook genoeg Reddit threads zijn waar het heel makkelijk is om nieuwe mensen te ontmoeten die je kunnen bijstaan. “Vragen om hulp op het internet is best lastig om te doen, omdat het zo’n ruwe plek is. Maar de Destiny community staat altijd te popelen om nieuwkomers bij te staan.” Dat klinkt als een fijne oplossing, maar het gaat verder dan dat. Er is een specifiek gedeelte op de Destiny fora waar mensen gewoon normaal met elkaar kunnen communiceren voor hulp.

Dat is ook waar het werk van Deej een cruciale rol speelt, want hij vertelde dit bijzonder serieus te nemen. Het gegeven dat de Guardians elkaar nodig hebben om echt goed te begrijpen wat zo leuk is aan de game, moet goed gefaciliteerd worden. Juist dat is wat Bungie zo gemakkelijk mogelijk heeft gemaakt, men moet elkaar snel en op een prettige wijze kunnen vinden en ontmoeten. Daarom heeft Bungie ook veel geïnvesteerd in de community tools op Bungie.net, omdat Rise of Iron een uitstekend instappunt is voor veel nieuwe spelers. En daarmee sloot Deej zijn verhaal af.

We konden het echter niet laten om tegen Deej te zeggen dat hij de community wel heel erg fantastisch vindt, waarop hij moest lachen. Hij vertelde uiteraard erg blij te zijn met zijn community, maar dat hij wel een beetje bevooroordeeld is. Desalniettemin benadrukte hij nogmaals dat de Destiny community open staat voor nieuwe spelers. Men zal zich altijd welkom voelen, ongeacht wat je kwaliteiten zijn. Deej: “Je hoort van bepaalde games die je kan spelen wel eens dat als je niet goed genoeg bent, je wordt bekritiseerd of eruit wordt gegooid.” Dat is dus het voorbeeld om aan te geven dat de Destiny community hier anders mee omgaat.

Destiny4

Deej doet zelf natuurlijk ook wel eens onderzoek en zo vertelde hij vrij recent een tweet eruit te hebben gegooid waarin hij vroeg van ‘joh, wat is de kwaliteit die jullie het meest bewonderen in de mensen waar jullie de game mee spelen?’ Logischerwijs kreeg hij hier een hele hoop antwoorden op, maar wat hem enigszins in het bovenstaande verhaal heeft gestuurd, is dat behulpzaamheid, geduld, samenwerking en bereidheid om (aan) te leren iets is wat de community kenmerkt. Dat is dus rechtstreekse input vanuit de spelers, wat het ook enigszins geloofwaardig maakt buiten het aanprijzen vanuit Deej zelf.

Om het mooi af te sluiten vervolgde Deej door te stellen dat “de mensen zich echt lid van de community beschouwen. Ze zijn op zoek naar nieuwe mensen om onder hun vleugels te nemen en ze het geheel te laten zien. We proberen bij Bungie een veilige haven te maken, ook voor mensen die aangeven niet goed in games te zijn, maar bijvoorbeeld enorm genieten van de visuele stijl. Mensen die fanatiek spelen, willen genieten of gewoon plezier willen hebben, ze kunnen allemaal bij de community terecht.”

Tot zover het gesprek dat specifiek over de community ging met het oog op nieuwkomers. Natuurlijk is de ervaring van Deej bevooroordeeld, omdat hij hier continu mee bezig is. Aan de andere kant geeft het nogmaals aan hoe betrokken Bungie is bij haar spelers en dat ze tegelijkertijd elke nieuwkomer alle kansen willen geven. Als je in dat opzicht interesse hebt, maar bang bent om te verzuipen in alle content, dan zou dit wellicht het juiste duwtje in de rug kunnen zijn. Aan de andere kant, het kan ook heel goed zijn dat je juist minder goede ervaringen hebt wat eens te meer goed voer voor een mooie discussie is. Laat hieronder daarom vooral jouw ervaring met de community van Destiny weten.