DestinyLogo
Special: 10 handige tips voor nieuwkomers binnen het Destiny universum – Vanaf 20 september is de nieuwe uitbreiding Rise of Iron beschikbaar voor Destiny. Vanaf die datum zal ook Destiny: The Collection beschikbaar zijn en in deze verzameling zit de basis game inclusief alle andere uitbreidingen, namelijk: The Dark Below, House of Wolves, The Taken King en Rise of Iron. Het is een heel pakket wat voor de nieuwkomer binnen het Destiny universum misschien wat overweldigend kan zijn. Waar moet je beginnen? Wat moet je doen? Wat kan je verwachten? Allemaal logische vragen en daarom hebben we deze special opgezet, waardoor je alvast wat voorkennis hebt. Spoilen zullen we zo goed als niet doen, zodat er nog genoeg te ontdekken valt voor jezelf. Hieronder vind je 10 handige tips die je goed op weg kunnen helpen.

10. Kies bewust je type Guardian

In Destiny heb je drie verschillende classes bestaande uit de Warlock, Hunter en Titan. De speelstijl varieert tussen elk type Guardian en daarom is het belangrijk dat je bewust een keuze maakt als je de game voor het eerst gaat spelen. Hoewel ze allemaal dezelfde elementen kunnen gebruiken, zijn ze erg afwijkend in hoe ze aanvoelen. Het sterkste punt van de Warlock is dat deze beschikt over granaten die vooral over een groter gebied schade aan kunnen richten. Ook kan je hiermee jezelf weer tot leven roepen als je gestorven bent in de strijd. De Hunter is de meest mobiele class door zijn snelheid, waardoor het één van de meest gebruikte subclasses is in de competitieve multiplayer. Als laatste is er de Titan die toch gezien kan worden als de rots in de branding. Hij is in de basis wat trager, maar de subclasses ervan zijn voor alle activiteiten in Destiny gewenst. De classes hebben dus een eigen speelstijl en hierbij moet je kijken naar welke het beste bij jou aansluit en wat voor ervaring je verwacht qua gameplay.

Rise

9. Speel het samen

De grootste tip die we wellicht aan nieuwkomers kunnen geven, is dat Destiny in coöp het beste tot haar recht komt. Het avontuur samen beleven is een stuk leuker en stel dat je iemand kent die ook net begint, dan geeft dit de ervaring (veel) meer glans. De reden hiervoor is dat je elkaar goed kunt helpen en kan aanvullen met de vaardigheden die je hebt als Guardians. In de sociale hubs, zoals The Tower, waar je vaak komt, kun je in contact komen met andere spelers, maar er zijn ook andere kanalen beschikbaar, zoals LFG.net en Bungie.net. Als je dan wat verder in de game geraakt en uitkomt bij de endgame content, zoals Strikes en Raids, dan ken je wat mensen waarmee je deze activiteiten kunt doen.

8. Leer wat je Guardian kan

Elke class en de daarbij horende drie subclasses hebben een eigen speelstijl, maar ook een set aan perks. Zo geldt per type Guardian dat deze beschikt over een eigen Super, die je zult opladen om er vervolgens een speciale actie mee uit te voeren. Wat ontzettend belangrijk is in Destiny, is weten wat je Guardian en de subclass die je gebruikt kan. Per subclass is er een skilltree en als je eenmaal alles daarin hebt vrijgespeeld, kan je een build maken wat voor jou het beste werkt. Ook zorgt dit voor het beste voordeel naargelang de situaties waarin je terecht kan komen. Om je een idee te geven, de Hunter heeft twee subclasses met Bladedancer en Gunslinger, die beiden erg effectief zijn in de PvP content. De derde subclass, Nightstalker, is dan weer wat meer gericht op PvE activiteiten. Zo verschillen alle subclasses per Guardian en om er achter te komen wat het beste voor je is, is het sowieso een aanrader om alles in ieder geval uit te proberen. Want als je deze kennis hebt, kan je je het beste voorbereiden op de uitdagende activiteiten, zoals de Raids, Strikes en online opties.

7. Ontdek het oorspronkelijke verhaal van Destiny

Het verhaal van Destiny en de lore is interessant, maar helaas is niet alles in de game verwerkt. In de missies van de oorspronkelijke game wordt dit namelijk wat oppervlakkig en onduidelijk aan je gepresenteerd. Toch willen we je aanraden om de eerste verhaallijn helemaal uit te spelen. Want ondanks het wat afwezige verhaal is er genoeg gave actie te beleven en hier ben je ongeveer zes tot acht uur mee bezig. Het is ook de moeite waard doordat je hierdoor echt in de sfeer van de game komt. Destiny heeft namelijk een vrij eigenzinnige stijl en op deze manier leer je waarom je een Guardian bent en waarom je tegen de duisternis vecht die de mensheid bedreigt. Daarbij krijg je ook het levelsysteem van de game door, want het is een combinatie van een shooter en een RPG. Door de missies te spelen krijg je XP en level je je karakter redelijk vlot. Het spelen van het hoofdverhaal geeft je verder ook kennis over de verschillende vijandelijke rassen die je vaker zult tegenkomen, zoals de Fallen, Vex, Hive, Cabal en de Taken. Afsluitend kunnen we hier nog aan toevoegen dat het verhaal meer diepgang krijgt in de uitbreidingen, dus het wordt als maar beter.

Lore

6. Probeer alle oudere content

Stel dat je vanaf 20 september instapt, dan is er een berg content die op je wacht. Het kan zijn dat je dan de eerste paar missies speelt, welke als tutorial dienen om vervolgens meteen met Rise of Iron te beginnen. Als tip kunnen we je echter meegeven dat de content die daarvoor verschenen is ook zeker het doorspelen waard is. De vele missies van The Dark Below, House of Wolves en The Taken King zijn erg gaaf wat betreft de gebeurtenissen, de actie en het verhaal. Bovendien zal je je Guardian sneller levelen, waardoor je weer nieuwe vaardigheden vrijspeelt. Een andere bijkomstigheid is dat je dan ook de andere Raids speelt, wat de grotere en langere missies zijn waarin verschillende puzzelelementen aanwezig zijn. Daarnaast moet je als team goed coördineren om succes te behalen. De eerste Raids, Vault of Glass en Crota’s End, geven helaas niet de beste loot, maar voor de ervaring is het absoluut je tijd waard. De laatste Raid, die van The Taken King, geeft wel relevante loot en is in onze ogen de beste in zijn soort tot zover.

5. Level door loot

Bij de vorige tip hadden we het al over loot en dat is een essentieel onderdeel van Destiny. Het is in de basis een lootshooter, maar je moet het niet vergelijken met een Borderlands waar bijna altijd wel loot op de grond valt na het doden van een vijand. Nee, in Destiny werkt dat anders. Aan het begin word je door de loot verder geholpen, want als je een nieuw stuk armor of wapen krijgt, is deze altijd hoger qua aanvals- of verdedigingswaarde ten opzichte van wat je al hebt. Je levelt volledig door de loot die je verzamelt en daarom adviseren we dat je goed kijkt naar wat voor activiteiten de beste loot opleveren. De oudere Raids, zoals Vault of Glass, zijn erg gaaf om te spelen, maar deze levert bijvoorbeeld helaas niet de gear op waarmee je snel kan levelen. Je krijgt loot in verschillende gradaties, zoals Rare, Legendary en Exotic. Rare of ook wel blauwe loot – om het een naam te geven – is handig voor het infusen. Hiermee geef je de aanval/verdedigingswaarde van het blauwe item aan het item dat je wilt levelen wat een ratio heeft van één op één. Logischerwijs is Exotic loot dan het meeste waard en daar gaan we met het oog op de wapens bij het volgende punt verder.

4. Verzamel alle exotics

De exotische items in Destiny is één van de redenen waarom het een game is waar spelers uren aan spenderen. Deze stukken armor of wapens hebben iets unieks waardoor ze ‘Exotic’ genoemd worden. Om een voorbeeld te geven, nemen we de helm voor de Titan. Deze heet ‘Saint-14’ en zal vijanden verblinden zodra ze in de bubbel komen die je kan neerzetten als je met de subclass Defender speelt. Omdat deze items zulke perks hebben, krijgen spelers een verzameldrift, want het kan voorkomen dat je net dat ene wapen of stuk armor nog mist dat je graag wilt hebben. Het verzamelen van alle exotics is leuk om te doen en als je eenmaal een wapen gekregen hebt waar je lang naar op zoek was, dan wil je deze meteen uitproberen om te kijken wat er zo speciaal aan is. Nieuwe spelers vallen wat dat betreft met hun neus in de boter, want er zijn nu een tal van exotische wapens en gearitems die het verzamelen absoluut waard zijn.

Gjallarhorn

3. Ken je wapens

Naast de verschillende vaardigheden die elke subclass heeft, is Destiny natuurlijk een shooter waarin een hoop geknald dient te worden. Gelukkig is er een groot arsenaal aan wapens beschikbaar, zoals hand cannons, pulse rifles, scout rifles, auto rifles, fusion rifles, side arms, shotguns, sniper rifles, machineguns, rocket launchers en jawel zelfs zwaarden. Wellicht vraag je je af wat voor wapens dit zijn, maar hierbij kunnen we enkel zeggen dat je het zelf moet doorgronden. Het is bij de wapens overigens wel van belang dat je weet wat ze kunnen, want niet ieder wapen is voor elke speler weggelegd. Ieder wapen heeft een set aan perks die je extra mogelijkheden geven en als je het meeste uit je wapen wilt halen, dan is het slim om te kijken wat je nodig hebt op dit gebied. Er valt veel aan te passen en we raden aan dat je zoveel mogelijk probeert, want dan krijg je een indruk van wat er allemaal mogelijk is. Dat geldt voor de perks, maar ook voor de wapens in het algemeen, want alleen dan krijg je een duidelijk beeld van wat er goed bij je past.

2. Sluit je aan bij één van de facties

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt wat betreft het type Guardian, dan begint het avontuur. Nieuwe missies en beloningen krijg je vervolgens in The Tower van de Vanguard. Dit is de neutrale factie waar je altijd aan verbonden bent, maar je kunt je ook nog aansluiten bij drie andere facties. Dit zijn Dead Orbit, New Monarchy en Future War Cult. We raden aan om je bij één van deze facties aan te sluiten, want hiermee kun je nog meer wapens en armor krijgen. Als je een bepaalde rang hebt gehaald, kun je er items aanschaffen. Ga je een rang omhoog, dan krijg je zelfs een pakket en hierbij kun je kiezen of je een wapen of eventueel armor wilt hebben. Stijgen in rang bij de facties doe je overigens door activiteiten te voltooien, zoals Strikes, quests, bounties en het spelen van de competitieve multiplayer. Bovendien kan je in PvP en Strikes boosters inzetten, waardoor het nog sneller gaat.

destiny

1. Zet door en geef niet op

Ja, Destiny is een RPG en een shooter in één en zoals vaak voorkomt bij een RPG, zit er enige mate van grinden in. Dat is met deze titel niet anders, want soms zul je op een punt komen dat je liever wilt stoppen. Uit cijfers is ook gebleken dat er een grote groep is die amper tot niet een Raid gespeeld heeft terwijl dat in onze ogen de meest leuke en uitdagende activiteit in Destiny is. Onze tip is dat je echt door moet zetten en niet moet opgegeven, want zodra je de meer uitdagende activiteiten kan spelen, opent zich er een heel mooi en nieuw onderdeel van de game voor je. In de Raids kun je namelijk samen met een team uitzoeken wat je moet doen om vervolgens je doel te bereiken. Je onderneemt echt iets met een groep en als je dan eenmaal slaagt in het gezamenlijke doel, dan geeft dat veel voldoening. Je moet hierbij niet alleen aan de loot denken – dat kan namelijk weleens tegenvallen – maar ook aan de ervaring die je opdoet. Het doorkrijgen van hoe een Raid werkt met alle mechanieken en de samenwerking tussen spelers is hierbij een uniek proces in het genre van first-person shooters.

Ben jij een fanatiek Destiny speler en heb jij nog handige tips die niet voorkomen in deze top tien? Zet het vooral hieronder in de reacties neer!