ps4-pro-lead-image-cod-console-01-eu-07sep16

Tijdens de PlayStation Meeting vanavond heeft Sony de PlayStation 4 Neo van een officiële naam voorzien, namelijk ‘PS4 Pro’. Deze console stond qua ontwikkeling wederom onder supervisie van Mark Cerny, die ook verantwoordelijk was voor de huidige PlayStation 4.

Deze console bevat 4K ondersteuning en wordt geleverd met een 1TB harde schijf. De PS4 Pro zal daarnaast HDR ondersteunen en als je hier niet helemaal bekend mee bent, hier een korte omschrijving: erg belangrijk bij een televisie is de contrast ratio van de display, dit is namelijk leidend in hoe accuraat de kleuren zijn en hoe helder het scherm is. Een hoge contrast ratio zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm erg dicht bij de kleuren liggen, zoals wij die met het blote oog om ons heen zien.

Als je twee TV’s naast elkaar zet met een verschillend contrast ratio, zal de TV met de hoogste contrast ratio vaak natuurlijker ogen en de kleuren zullen meer ‘poppen’. Hierdoor zien beelden er nog realistischer uit. HDR zorgt ervoor dat zowel contrast als kleur significant verbreed worden. Zo zijn met HDR de ‘lichtere’ stukken op het scherm nog lichter en donkere stukken weer donkerder. Hierdoor zal het verschil tussen lichte en donkere gebieden nog beter opvallen, waardoor er meer diepte ontstaat.

ps4-pro-two-column-01-ps4-eu-05sep16 (1)

Games

Het is bekend dat games vanaf 1 oktober allemaal PlayStation Neo ofwel vanaf nu PS4 Pro ondersteuning moeten bieden, enkele games die men demonstreerde waren Spider-Man, For Honor, Deus Ex: Mankind Divided, Rise of the Tomb Raider en Watch_Dogs 2, die er allemaal bijzonder goed uitzien op de PS4 Pro.

Oudere games werden ook getoond, zo ziet het er naar uit dat inFAMOUS: Second Son, Paragon en Middle-Earth: Shadow of Mordor een PS4 Pro update zullen ontvangen. Call of Duty: Infinite Warfare en Call of Duty: Modern Warfare Remastered zullen tevens vanaf dag 1 ondersteuning bieden voor de PS4 Pro. Er zullen ongetwijfeld nog meer oudere games zijn die een PS4 Pro update zullen ontvangen, dit zal wellicht in aanloop naar de release van de PS4 Pro bekendgemaakt worden.

Om een idee te krijgen van de visuele kwaliteiten van de PS4 Pro hebben we hieronder twee video’s. Zo zie je Call of Duty: Infinite Warfare in actie evenals dat je voor het eerst Mass Effect: Andromeda gameplay te zien krijgt.

Tussentijdse update

Alhoewel deze mid-cycle upgrade voor een console nog niet eerder is voorgekomen, is Sony niet de enige die dit pad volgt. Microsoft kondigde op de E3 persconferentie aan dat men hard werkt aan een vernieuwde Xbox One, namelijk de Xbox One Scorpio. Om bij te kunnen blijven met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van CPU’s en GPU’s, kiest men voor een tussentijdse update.

De PlayStation 4, zoals je deze vandaag de dag kent, blijft gewoon verkocht worden, al dan wel in de vorm van de PS4 Slim. De PS4 Pro en PS4 Slim zullen dus beiden verkrijgbaar zijn in de winkels op verschillende prijspunten. De consument kan dan zelf bepalen welke console het beste bij hem of haar past.

Schermafbeelding 2016-09-07 om 22.52.30

YouTube en Netflix in 4K en HDR

Met de komst van de PS4 Pro zal er een nieuwe YouTube en Netflix app lanceren. Deze apps bieden ondersteuning voor 4K en HDR, zodat ook video-content in de beste mogelijke kwaliteit bekeken kan worden. 4K en HDR is dus niet gelimiteerd tot enkel en alleen games, ook apps zullen ondersteuning bieden voor deze functies. Er is helaas geen 4K Blu-ray ondersteuning.

PlayStation VR

Met de komst van PlayStation VR op 13 oktober heeft Sony een erg bijzondere line-up voor dit najaar. Met de nieuwe PS4 Slim, PS4 Pro en ook nog eens PlayStation VR is de gehele PlayStation line-up vernieuwend en uitgebreid. De PS4 Pro zal volgens Mark Cerny, lead architect bij Sony voor de PS4 (Pro), verbeterde ondersteuning bieden voor PlayStation VR. De Pro-versie van de console stelt ontwikkelaars in staat om de scherpheid te verhogen alsook de framerate bij virtual reality.

PlayStation-VR (1)

Remote-play en Share-play op 1080p met PS4 Pro

Met de huidige PlayStation 4 is Remote-play en Share-play enkel en alleen mogelijk in 720p, maar dit gaat met de PS4 Pro veranderen. De console ondersteunt namelijk beide functies in 1080p, wat de ervaring aanzienlijk zal verbeteren. Deze compatibiliteit met 1080p zal ook doorgetrokken worden naar de PC en Mac applicatie. De PS Vita is echter niet in staat om 1080p weer te geven, dus Remote-play op 1080p gaat hier niet op lukken.

Schermafbeelding 2016-09-07 om 22.48.06

Release en prijs

De PS4 Pro zal in de winkels liggen vanaf 10 november 2016. Het is nog onduidelijk of dit om een wereldwijde release gaat, maar alle valuta werden wel al opgesomd onder de releasedatum. De prijs ligt op 399 euro voor het basismodel, hier zit dus enkel een controller bij. De PS4 Pro is flink dikker dan het huidige model en dus ook de PS4 Slim, dit komt door de krachtigere hardware en dus uitgebreidere koeling die vereist is.

Schermafbeelding 2016-09-07 om 21.44.08

Aansluitingen en specificaties

De PS4 Pro heeft drie keer een Super-Speed USB-aansluiting (USB 3.1) en een optische uitgang. Voor communicatie wordt er gebruik gemaakt van Bluetooth 4.0 en 5Ghz Wi-Fi. De console weegt maar liefst 3.3KG en is standaard voorzien van een 1TB hardeschijf. De PS4 Pro kent 8GB aan GGDR5 geheugen en een X86-64 AMD “Jaguar” processor met 8 cores. De GPU is een AMD Radeon chip, in staat tot 4.20 TFLOPS.

Volledige specificaties

 • Main processor: Custom-chip single Processor
  • CPU: x86-64 AMD “Jaguar,” 8 cores
  • GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™ based graphics engine
 • Memory: GDDR5 8GB
 • Storage size: 1TB
 • External dimensions: Approx. 295×55×327 mm (width × height × length)(excludes largest projection)
 • Mass: Approx. 3.3 kg
 • BD/DVD Drive: BD × 6 CAV, DVD × 8 CAV
 • Input/Output: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3, AUX port × 1
 • Networking: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1, IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth® 4.0 (LE)
 • Power: AC 100V, 50/60Hz
 • Power consumption: Max. 310W
 • Operating temp: 5ºC – 35ºC
 • AV Output: HDMI out port (supports 4K/HDR) DIGITAL OUT (OPTICAL) port

PS4 Pro trailer

PS4 Pro foto’s

Benieuwd hoe de PS4 Pro eruit ziet? Bekijk dan de foto’s hieronder in de galerij.