godeaterheader

Review: God Eater 2: Rage Burst – Wanneer ik de vraag “Wie kent God Eater nog?” stel, zie ik over het algemeen niet veel handjes de lucht in gaan. God Eater Burst is oorspronkelijk in 2011 verschenen op de PSP en kan een beetje als een over het hoofd gezien juweeltje worden beschouwd. Het spel bracht gigantisch veel mogelijkheden met zich mee voor een handheld game en wist wat dat betreft menig Nintendo DS bezitter toch wel een beetje jaloers te maken. Zoals wel vaker gebeurt met dit soort niche titels, wist het spel met name in Europa niet echt een grote fanbase te vergaren. Bandai Namco heeft besloten de serie toch nog een kans te gunnen in ons kikkerlandje in de vorm van God Eater 2: Rage Burst met als bonus de originele God Eater meegeleverd als download. Vandaag gaan we het hebben over het tweede deel, aangezien dit de eerste keer is dat deze beschikbaar is buiten Japan.

De goden zijn boos

Drie jaar na de eerste God Eater is er wederom een uitbraak die de noemer “Red Rain” draagt die de mensen in het verre oosten treft, nabij de Fenrir basis genaamd Friar. Jij bent de nieuwste rekruut van de strijdkracht genaamd Blood en je zal samen met jouw eenheid de uitbraak moeten bevechten. Door deze uitbraak lopen er nu weer allerlei monsters rond genaamd Aragami. Al snel raakt jouw personage bevriend met twee andere nieuwe rekruten, Romeo en Nana genaamd. Onder begeleiding van Julius zal je samen met deze nieuwe rekruten, en wat meer ervaren Blood strijders, het gaan opnemen tegen de Aragami.

godeater2

We zullen gelijk een van de belangrijkste punten met betrekking tot God Eater 2 bespreken en dat is dat wij de PS4 versie hebben gespeeld, beter bekend als God Eater 2: Rage Burst. Origineel is God Eater 2 in Japan verschenen voor de PSP en PS Vita, dus we hebben hier met een port te maken. Vermoedelijk is dit gedaan om voor meer mensen deze game toegankelijk te maken gezien het aantal PS Vita bezitters hier nog altijd erg gering is. Wel merk je dat er tijd in deze uitvoering is gestoken, gezien er een aantal unieke PS4 mogelijkheden worden benut, zoals het gebruik van de speaker in de DualShock 4 controller en het touchpad.

We hebben honger

Friar dient als een hub waarin jij vrij rond kan bewegen. In Friar staan diverse bondgenoten van je die je zullen voorzien van tips, missies en andere nuttige informatie. In deze hub kan je ook gevonden spullen opslaan, verkopen of geld uitgeven aan nieuwe spulletjes en upgrades voor je God Arc. Dit is jouw wapen die allerlei verschillende vormen kan aannemen, zoals een zwaard, hamer of een zeis. Ook kan deze transformeren in een wapen voor gebruik op afstand, zoals een geweer of een daadwerkelijk kanon. Afhangend van welke vorm jij gebruikt, zal deze bepaalde statistieken hebben die krachtiger zijn tegen een bepaald soort vijand. Een vijand met een dik pantser zal van een zwaardje niet veel merken, maar een flinke klap met een hamer zal zijn pantser al gauw doen breken.

godeater1

Een van de dingen waar God Eater om bekend staat is natuurlijk het “eet” gedeelte. Wanneer jij een vijand dusdanig verzwakt hebt, kan je deze door je God Arc laten opeten om zo krachtiger te worden of om nog wat extra spulletjes te vinden. Elke vorm die je God Arc kan aannemen kan weer krachtiger worden door diverse upgrades die je hier op kan uitvoeren. Dit systeem is heel erg uitgebreid en daarnaast ook nog eens erg leuk. Je kan je hier urenlang in verdiepen en je merkt ook daadwerkelijk het verschil tussen elke vorm en de upgrades die je hier op kan toepassen. Hiermee durven we dan ook te stellen dat de gameplay erg goed is uitgewerkt en jij als speler zeker een invloed hier op hebt.

Nieuw in dit deel zijn de Blood Arts, een soort ultieme aanval die elk lid van Blood kan uitvoeren. Ook hier zijn veel verschillende soorten in die jij kan toewijzen aan jouw personage. Het toevoegen hiervan is een logische keuze, gezien vrijwel elke hack & slash titel over dit soort aanvallen beschikt. Ook is er een online coöp modus aanwezig, waarin jij samen met een vriend diverse missies kan afronden. Dit is leuk voor mensen die graag online spelen, echter is de toegevoegde waarde hiervan aan een hack & slash game in onze optiek wat nihil. Dit ook door de soms wat korte levels en het gebrek aan vrijheid om te kiezen hoe je iets wil aanpakken. Je zal altijd je vijanden met de borst vooruit aan moeten vallen, tactiek zal er niet aan te pas komen.

godeater4

Net wat minder goddelijk

Zoals we eerder al benoemden is God Eater 2: Rage Burst een port van een PS Vita game. De game is goed overgezet naar een hogere resolutie, dus je ziet gelukkig geen karteltjes of dergelijke op je HD scherm. Dit neemt niet weg dat de textures ondermaats zijn voor een PlayStation 4 titel. We begrijpen dat dit lastig kan zijn om dit vanaf een handheld te vertalen, maar wanneer je een serie opnieuw wil introduceren op een ander continent mag dit wel met een beetje meer flair. Een voordeel is dat alles zeer soepel op je scherm loopt wat zeker geen gemis is bij een hack & slash titel. De karakter modellen lijken wel een lichte upgrade te hebben gehad ten opzichte van de PS Vita versie, dus geheel klakkeloos lijkt dit niet te zijn gegaan.

En dan nu toch het moment dat de plank volledig wordt misgeslagen; de voice-acting. Vaak weet Bandai Namco toch wel wat we willen met dit soort titels en dat is de originele audio of een keuze daarin, ze hebben er echter voor gekozen om God Eater 2: Rage Burst alleen met Engelse audio te leveren. De Japanse stemmen zijn ook niet beschikbaar om te downloaden dus je zal het moeten doen met vaak nogal irritante stemmen. Je merkt duidelijk dat één karakter met meer emotie is ingesproken dan de ander en dit kan erg storen wanneer je in het verhaal zit.

godeater3

Conclusie

Wij zijn blij dat God Eater 2: Rage Burst toch zijn weg naar ons heeft gevonden. Het is op veel manieren een zeer unieke game met botermalse gameplay en een zeer uitgebreid upgrade systeem. Het spel borduurt perfect verder op het eerste deel met toch wat nieuwe toevoegingen, met name de Blood Arts. Grafisch had het voor een PlayStation 4 titel allemaal net wat mooier gemogen, maar het gebruik van een paar unieke PlayStation 4 functies en het feit dat alles zo soepel loopt maakt veel goed. Het enige waar we nu op kunnen hopen is dat een eventueel volgend deel wel volledig gebruik zal maken van de capaciteiten van de PlayStation 4.

Pluspunten

  • Unieke en uitdagende gameplay
  • Gigantisch veel customization
  • Nieuwe mogelijkheden zoals Blood Arts
  • Alles draait botermals…

Minpunten

  • …ten koste van de graphics
  • Alleen Engelse stemmen

8.0