De PS4 Pro – Alles wat je moet weten over de krachtigere PS4

PS4-pro-promo-shot-980x420

PS4 Pro – Sony Interactive Entertainment heeft onlangs de vernieuwde PlayStation 4 onthuld onder de noemer ‘Pro’. Deze subtitel heeft de console natuurlijk niet voor niets gekregen; de PS4 Pro is namelijk flink krachtiger dan zijn voorganger. Het is nu iets meer dan 3 jaar geleden dat de PlayStation 4 op de markt kwam. Dit is in technologische jaren behoorlijk veel en de hardware van de PS4 is dus eigenlijk alweer flink verouderd anno 2016. Gamers eisen vandaag de dag steeds mooiere graphics, meer vijanden op het scherm, hogere framerates, virtual reality, 4K, HDR en dat is simpelweg allemaal moeilijk te realiseren met de huidige PS4. Vandaar dat Sony, voor de consument die hiernaar op zoek is, met een verbeterde console komt. Deze console heet officieel PS4 Pro en is bedoeld voor mensen die simpelweg iets meer verwachten van hun PS4. In dit artikel gaan we je alles vertellen over de PS4 Pro. Wat het apparaat kan, waarom het apparaat interessant is en waarom mogelijk ook niet. Lees dus snel verder!

Het design van de PS4 Pro

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-two-column-01-ps4-eu-05sep16-1-580x116.png

Laten we beginnen met het uiterlijk van de PS4 Pro en hoe je de console kunt herkennen. Sommige mensen hadden naar aanleiding van geruchten omtrent de PS4 Neo verwacht dat deze console er enigszins hetzelfde uit zou zien als de huidige PS4. Sony is het echter niet gelukt om de nieuwe hardware van de console in een dermate kleine behuizing te stoppen, dat ze een nieuwe hebben ontworpen. Deze behuizing is iets dikker dan de vorige PS4 en bestaat dit keer uit drie lagen in plaats van twee.

Het iconische blauwe lichtstreepje van de console is naar de voorkant verplaatst en zit niet meer op de bovenkant. De PS4 Pro is nog steeds voorzien van een schuine voorkant, wat stapelen met andere apparaten minder interessant maakt. Dat is maar goed ook, want de PS4 en ook de PS4 Pro horen in principe vrij te staan, voor voldoende koeling.

Verder wordt de PS4 Pro ook geleverd met een nieuwe DualShock 4, waarbij er ook een lightbar door het touchpad heen schijnt. Foto’s van de PS4 Pro kun je hieronder bekijken.

De PS4 Pro en 4K

De PS4 Pro is in staat om 4K-beelden naar je televisie te sturen, mits je TV dit ondersteunt. Het is dus mogelijk om in 4K-resolutie bijvoorbeeld Netflix te kijken, mits je een Ultra HD abonnement hebt bij de streamingservice. YouTube gaat ook een update uitbrengen voor haar applicatie op de PS4, zodat je YouTube video’s ook in 4K kunt bekijken. Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het eigenlijk met 4K-gaming?

Tijdens de presentatie van Sony Interactive Entertainment in New York nam Activision ook nog even het woord. Men sprak toen over het spelen van Call of Duty: Infinite Warfare op 60 frames per seconde in 4K. Dit werd alleen iets mooier verteld dan dat het daadwerkelijk is. De demo die getoond werd was geen native 4K, maar juist een upscaled versie van de game. Het is wel degelijk mooier, scherper en interessanter dan standaard 1080p, maar daadwerkelijk 4K als bronmateriaal in games gaan we niet vaak zien. Wellicht dat er de nodige indies uit gaan komen die inderdaad native 4K ondersteunen, maar blockbusters als Call of Duty: Infinite Warfare, Watch_Dogs 2 en Horizon: Zero Dawn zullen voornamelijk 4K upscaling gaan gebruiken.

Heb je een 4K-TV? Dan is de PS4 Pro een behoorlijk interessante aanschaf. Games zullen scherper worden op je televisie, ongeacht of ze native 4K zijn of niet. Doordat de PS4 alle output weet up te scalen voor games die in wezen maar 1080p zijn, gaat dit wel degelijk verschil opleveren. Dit betekent niet dat alles op de PS4 Pro upscaled wordt, er gaan ook games komen die native 4K ondersteunen en Netflix en YouTube zullen ook gewoon in native 4K werken.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-screen-07-eu-06sep16.jpeg

Het upscalen van 1080p content naar 4K is niet zo scherp als native 4K-content. Het is echter wel scherper dan standaard 1080p. Volgens de hands-on van Digital Foundry, die je hier kunt lezen, is het een verschil van dag en nacht. Zij vertellen dat het schakelen tussen 1080p en 4K een onmisbaar verschil oplevert en dat 4K-upscaling veel meer detail uit het beeld weet te halen dan standaard 1080p bij games. Het spelen van games op de PS4 Pro en een 4K-TV gaat dus mooier zijn dan wanneer je de oude PS4 gebruikt op je 4K-TV.

Heb je geen 4K-TV? Dan ga je het verschil van upscalen niet merken, omdat je TV dit niet aankan. Toch zijn er nog genoeg andere voordelen aan de PS4 Pro die de aanschaf de moeite waard maken.

There is a slight softness compared to the pin-sharp precision of a native 4K presentation, but even close-up, the effect works well – in a living room environment, it should work just fine. In common with the other titles using this technique, the demo code we saw can switch in real-time between 1080p and ‘4K’ at the press of a button, with HDR on and off also selectable. There is a clear, unambiguous night and day difference between 1080p and the 4K mode, which is clearly resolving more than the basic 2x increase in pixel throughput being generated at the base level. In fact, the detail increase is almost revelatory – and that applies equally to both Days Gone and Horizon Zero Dawn.

Verbeterde framerate voor games

Games die na 1 oktober uitgebracht worden voor de PS4, worden verplicht om gebruik te maken van de extra mogelijkheden en rekenkracht die de PS4 Pro biedt. De precieze richtlijnen hiervoor zijn niet bekend, maar over het algemeen lijken ontwikkelaars vrij te zijn wat betreft de invulling hiervan. Voor oudere games geldt dat er een update uitgebracht dient te worden om de framerate te verbeteren, 4K te ondersteunen of om HDR functionaliteit toe te voegen. Dit gaat er zoal voor zorgen dat games een hogere framerate kunnen halen op de PS4 Pro in tegenstelling tot de gewone PS4.

Als voorbeeld nemen we de game Rise of the Tomb Raider. De ontwikkelaar heeft aangegeven dat de game geleverd gaat worden met een aantal opties voor de PS4 Pro. Gamers kunnen met Tomb Raider kiezen in welke modus zij de game willen spelen. Zo bestaat de keuze bij Rise of the Tomb Raider uit 4K resolutie, enhanced visuals op 1080p en high framerate op 1080p.

Kies je voor de 4K resolutie? Dan zal de framerate hetzelfde zijn als op de gewone PS4, alleen de game toont zich dan in (upscaled) 4K-resolutie en is dus scherper. Kies je voor ‘enhanced visuals’? Dan zullen de graphics enige verbetering krijgen, waardoor de game er mooier uitziet. Ook dan blijft de framerate hetzelfde. Heb je liever gelijkwaardige graphics als op een gewone PS4, maar wel met een hogere framerate? Dan kies je voor de hoge framerate optie.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-screen-04-eu-06sep16.jpeg

Ben jij dus niet in het bezit van een 4K-TV, maar ben je wel erg enthousiast over de hogere framerate? Dan is de PS4 Pro alsnog het aanschaffen waard. Mensen met een 4K-TV die liever een hogere framerate zien, zullen immers ook kiezen voor de hogere framerate optie en nemen dan de 1080p resolutie voor lief. Het is persoonlijk, maar veelal gaat de voorkeur uit naar een hogere framerate boven een hogeren resolutie. Zo is het goed mogelijk dat een game als Uncharted 4: A Thief’s End straks gewoon met 60 frames per seconde te spelen is op de PS4 Pro, terwijl de graphics nagenoeg hetzelfde zijn als op de gewone PS4.

Toch zijn er ook games die geen gebruik gaan maken van de hogere framerate, waarbij de ontwikkelaar liever kiest voor mooiere graphics. Dit is onder andere het geval bij Mass Effect: Andromeda, deze biedt op beide consoles namelijk dezelfde framerate. Het verschilt dus per game waar je voordeel kunt behalen op de PS4 Pro. Verder zullen multiplayer games altijd op dezelfde framerate lopen op beide PS4-consoles, een hogere framerate optie is dus alleen beschikbaar in singleplayer games.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-screen-13-eu-06sep16.jpeg

Geen 4K Blu-ray films

Dit is een struikelblok voor menig fervent filmkijker. De PS4 Pro is namelijk niet in staat om 4K Blu-ray films af te spelen. Deze zet is best bizar en eigenlijk ook geheel onbegrijpelijk. Fysieke media is wellicht op haar retour, maar het niet ondersteunen van deze functie, is niet zo slim van Sony. De Xbox One S ondersteunt wel 4K Blu-ray films en is verkrijgbaar voor een lagere prijs. Waar Sony dus eerst altijd consoles aanbood die ook meteen de beste Blu-ray filmspelers waren, is dat met de komst van de PS4 Pro niet langer het geval. Een gemiste kans.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-two-column-01-ps4-eu-05sep16.png

HDR ondersteuning

De PS4 Pro komt ook met HDR-ondersteuning, maar er zijn nog weinig TV’s in de winkel en bij mensen thuis die dit daadwerkelijk ondersteunen. Als deze al vaak in de winkels hangt, komt dit samen met een stevig prijskaartje. Daarnaast zullen alle PS4’s straks HDR gaan ondersteunen, dit wordt toegevoegd via een firmware update. Hiermee wordt ook de HDMI-versie van de huidige gewone PS4 verhoogd, namelijk van 1.4 naar 2.0. Dit kan allemaal softwarematig en hier zijn geen hardware upgrades voor nodig. Iedereen met een PS4 en de laatste firmware heeft dus straks toegang tot de HDR-functionaliteit.

HDR is iets wat de huidige TV’s van rond de 1500 euro mogelijk nog niet eens ondersteunen. Wat HDR doet is de intensiteit van de kleuren verbeteren. Contrast zal met HDR enorm verbeteren wat op haar beurt weer zorgt voor meer detail en natuurgetrouwe weergave. Het is nog niet duidelijk of de HDR-functionaliteit beter gaat zijn met de PS4 Pro, of dat de ervaring hetzelfde is als op een gewone PS4.

Het is erg moeilijk om HDR te demonstreren op een scherm die het niet ondersteunt, vandaar dat screenshots of trailers met een HDR-vergelijking niet correct kunnen laten zien wat nu precies het verschil is. Dit moet in het ‘echt’ ervaren worden wanneer je duidelijk wilt kunnen zien wat het verschil is. HDR staat nog in de kinderschoenen en is gewoon nog niet te vinden in menig huiskamer. Toch raden we je aan dat wanneer je in de markt bent voor een nieuwe televisie, je probeert om een HDR-scherm te scoren.

HDR zorgt ervoor dat zowel contrast als kleur significant verbreed worden. Zo zijn met HDR de β€˜lichtere’ stukken op het scherm nog lichter en donkere stukken weer donkerder. Hierdoor zal het verschil tussen lichte en donkere gebieden nog beter opvallen, waardoor er meer diepte ontstaat en er betere belichting wordt ervaren in games.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-screen-03-eu-06sep16.jpeg

Overige verbeteringen

Betere graphics, een hogere framerate, 4K en HDR, het zijn de belangrijkste veranderingen die gaan komen met de PS4 Pro. Toch zijn er ook updates gedaan in de ietwat minder populaire afdelingen, maar deze zijn wel degelijk interessant. Zo gaat de PS4 Pro (alsook PS4 Slim) eindelijk 5Ghz Wi-Fi ondersteunen en er is ondersteuning voor het AC-protocol voor Wi-Fi, zodat er nog hogere snelheden behaald kunnen worden via een draadloze internet verbinding. Dit draagt ook bij aan de Remote-play functionaliteit van de PS4 Pro. Het is met de PS4 Pro straks mogelijk om via 1080p Remote-play te gebruiken, iets wat met de huidige PS4 gelimiteerd wordt tot 720p. Hetzelfde geldt voor Share-Play, je kunt games gaan streamen naar vrienden in 1080p. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de games op het scherm, via een stream, dichterbij de daadwerkelijke native kwaliteit van de game komt te liggen.

De PS4 Pro is daarnaast in staat om screenshots te maken in 4K-resolutie, hiermee wordt de kwaliteit van de screenshots aanzienlijk verhoogd. Voor video’s capturen geldt straks een limiet van 1080p, iets wat op de gewone PS4 tot 720p mogelijk is. Het uploaden van deze video’s naar YouTube kan via een update voor de app straks ook in 1080p en met 60 frames per seconde.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/DUALSHOCK4_2_07_1473280904-580x387.jpg

Nieuwe randapparatuur voor de PS4 Pro

De PS4 Pro brengt ook nieuwe randapparatuur met zich mee, zo komt Sony met een vernieuwde DualShock 4, PlayStation Platinum headset, vertical stand, PlayStation Move-controller en PlayStation Camera. De meeste verandering zit hem in de DualShock 4 voor de PS4 Pro en overigens ook PS4 Slim. Deze wordt in de doos meegeleverd.

Naast een toegevoegde lightbar, die te zien is aan de bovenkant van het touchpad, is er nog meer nieuw. Deze nieuwe controller vermindert de input-lag, zo meldt de lead-architect van de PS4 (Pro), Mark Cerny, in een interview. Deze verminderde input-lag is te merken wanneer je de controller via USB aansluit. Je hebt met de nieuwe DualShock 4 namelijk de keuze om deze via Bluetooth of USB te verbinden, waarbij die laatste voor minder input-lag moet zorgen. Bij een fighting game of shooter kan dit dus interessant zijn, wanneer een snelle reactietijd cruciaal is tussen winnen of verliezen.

PS4Stand_2_01_1473281235

PlayStation VR en de PS4 Pro

Voor wie PlayStation VR gaat aanschaffen, is de PS4 Pro ook interessant. De PS4 Pro is namelijk in staat om de weergave van PlayStation VR te verbeteren, zo meldt Sony. Sony vertelde nog niet precies in hoeverre je het verschil gaat merken met de PS4 Pro en PlayStation VR, maar verwacht betere textures en betere algehele performance. Dit betekent dus dat ontwikkelaars meer uit de console kunnen halen voor consumenten die PlayStation VR bezitten.

Vraag en antwoord

Hieronder sommen we nog enkele vragen op die consumenten wellicht hebben.

V: Moet ik voor de PS4 Pro nieuwe games kopen?
A: Nee, de PS4 Pro is geen PlayStation 5. Alle PS4-games van vroeger, nu en de toekomst zullen werken op de gewone PS4 en de PS4 Pro.

V: Komen er in de toekomst games uit die alleen op de PS4 Pro werken?
A: Nee, Sony beloofde ons dat games die in de toekomst uitkomen, zullen blijven werken op de gewone PS4. Wel is het zo dat games er op de PS4 Pro altijd mooier uit zullen zien.

V: Heb je een 4K-TV nodig om een PS4 Pro aan te schaffen?
A: Nee, zie ook het kopje ‘Verbeterde framerate voor games’ in dit artikel. De PS4 Pro werkt ook prima en zelfs beter op 1080p TV’s. Sterker nog, games zullen er ook mooier uit gaan zien op een 1080p TV en/of een betere framerate hebben. Een 4K TV is enkel nodig wanneer je gebruik wilt maken van de upscaling voor scherpere beelden.

V: Kan ik 4K films bekijken via de PS4 Pro?
A: Ja, maar alleen via Netflix of andere apps die dit ondersteunen. Blu-ray films in 4K zullen niet werken op de PS4 Pro.

V: Ik heb geen PS4, moet ik een PS4 Pro of PS4 Slim kopen?
A: Hierin is het belangrijk jezelf af te vragen wat je precies zoekt en wat je budget is. Wil je het beste van het beste en de games in de hoogst mogelijke kwaliteit spelen op de PS4? Ga dan voor de PS4 Pro. Speel je enkel af en toe een potje Call of Duty of FIFA en/of kunnen de graphics je niet zo heel veel boeien? Hou die extra 100 euro dan in je zak en koop hier een game van, ga gewoon voor de PS4 Slim.

V: Ik heb al een PS4, moet ik nu een PS4 Pro kopen?
A: Ook hierin is het belangrijk jezelf af te vragen wat je eisen zijn. Wil je betere graphics en/of hogere framerate, dan is de PS4 Pro een goede optie. De aanschaf van een PS4 Pro is wellicht veel geld als je al een PS4 hebt, maar wanneer je deze verkoopt op bijvoorbeeld Marktplaats, is de aanschaf een stuk minder heftig. Toch ben je niet verplicht om dit te doen en voldoet je huidige PS4 nog prima voor de toekomst, mits je accepteert dat games op de PS4 Pro er mooier uitzien.

V: Hoe weet ik of een game geoptimaliseerd is voor de PS4 Pro?
A: Op de box-art van games komt straks een icoon te staan die aangeeft of de games geoptimaliseerd zijn voor de PS4 Pro.

V: Welke oude games krijgen een PS4 Pro update?
A: De games in deze lijst zijn de games waarvan we het nu al zeker weten. Menig uitgever zal in aanloop naar de release bekend gaan maken of zij een update uitbrengen voor hun oudere games.

V: Wat kost de PS4 Pro en wanneer kan ik hem kopen?
A: De adviesprijs is 399 euro en de PS4 Pro ligt in de Benelux vanaf 10 november in de winkels.

PS4 Pro trailers

 1.    179 XP
  F1veteran's avatar

  Ik vraag me af of de ps4 pro geleverd wordt met de vertical stand Daar hook ik eigenlijk wel op.

 2. Anoniem -   
  82.74.156..xxx's avatar

  Ik hou het bij mijn “amateur” PS4. De Pro is voor mij de moeite niet waard. Inderdaad bizar dat de Pro geen 4K Blu-ray films kan afspelen.

  Helemaal als je weet dat de €299 Xbox One S dit wel kan!

 3.    101 XP
  jefreum's avatar

  @62.72.192.xxx:

  Ik heb hem zojuist besteld bij Nedgame

 4.    1266 XP
  coristus's avatar

  Fijn geschreven duidelijk artikel boys! kudos. Ik ben bang dat ik hem ga kopen.. alleen niet meteen. Psvr eerst. Als iemand rond de kerst een mooie limited ps4 Blackops III wil kopen met doos en controller. 1TB.
  pm me maar πŸ™‚

 5.    1266 XP
  coristus's avatar

  geplaatst om 15.20?? het is nu 15.16?
  maar on topic. Fijn geschreven duidelijk artikel boys! kudos. Ik ben bang dat ik hem ga kopen.. alleen niet meteen. Psvr eerst. Als iemand rond de kerst een mooie limited ps4 Blackops III wil kopen met doos en controller. 1TB.
  pm me maar πŸ™‚

 6. Anoniem -   
  62.72.192.xxx's avatar

  Zijn er al pre-order plekken bekend?

 7. Anoniem -   
  205.157.81.xxx's avatar

  Het enige wat ik eis is 1080p en niet minder dan 30fps, moet makkelijk kunnen met de huidige ps4.

 8. Anoniem -   
  205.157.81.xxx's avatar

  @62.72.192.xxx: Game Mania, paar maanden terug online gedaan.

 9. Anoniem -   
  185.72.164.xxx's avatar

  HDR TV’s kan je al vanaf 500 euro kopen en niet wat hier staat rond de 1500 euro:
  http://www.tvstore.nl/product/705230/category-253966/lg-43uh668v.html

 10.    568 XP
  TheKid's avatar

  Ik moet mijn gedachten en planning wat betreft de Pro nog een beetje op orde krijgen :p Misschien verkoop ik m’n huidige PS4, misschien koop ik eerst alleen PSVR en later de Pro, ik weet het nog niet…
  Maar wat ik wel even kwijt wil en waar ik wel zeker van ben: Topartikel!

 11.    3745 XP
  vinnie1234's avatar

  hdr tv zijn niet zo duur?

  http://www.plasma-discounter.nl/product/1833015/lg-43uh610v.html?gclid=CjwKEAjwmMS-BRCm5dn51JLbp1wSJACc61tF7cYxfFNikwoyYNllHx2LnANgsd5fscxIicvYFoMZWxoC5xrw_wcB

  Ow werd boven mij ook al gezegd =P

 12. Anoniem -   
  77.250.168..xxx's avatar

  @vinnie1234: HDR en HDR zit verschil in, een goed HDR panel van de top lijn samsung en Sony gaat snel naar 1250+ en wanneer je normaal formaat wilt 2k +

 13. Anoniem -   
  77.242.122.xxx's avatar

  @185.72.164.xxx: Dan heb je een 4k televisie met een formaat van maar 43 inch. Dat is vrij klein voor een 4k tv vind ik persoonlijk.
  Denk dat je minimaal een 55 inch tv moet hebben om het echt goed te ervaren.

 14. crew Management -    4381 XP
  M4GN3T's avatar

  @vinnie1234: Wat hierboven mij ook gezegd wordt, 43″ is echt niet interessant voor 4K. Pas vanaf 55″ zijn we aan het praten, en een HDR TV die een goed panel heeft (dus geen budget) en 4K boven de 55″ loopt toch wel op qua prijs πŸ™‚

 15. Anoniem -   
  185.72.164.xxx's avatar

  @185.72.164.xxx:

  Enige verschil in HDR met die van 500 euro en die van bijv. 2400 is de bit kleuren. Die van 500 euro is 8bit HDR en die van 2400 10 bit

 16.    355 XP
  Dj_Kramer's avatar

  @62.72.192.xxx: coolbleu gelijk betalen 10 nov in huis

 17. Anoniem -   
  77.222.78.xxx's avatar

  is de harde schijf bij de ps4 pro nog steeds zo makkelijk te wisselen. Ik wil namelijk er gelijk de 2tb schijf van me huidige ps4 induwen.

 18.    323 XP
  marty's avatar

  @M4GN3T: Op zich mee eens. Ik heb zelf een 4k 43 inch, maar ik zit er dan ook maar 1.5 meter vandaan als ik aan het gamen ben. Dan zie je het verschil wel tussen hd en uhd πŸ™‚

 19.    7291 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @M4GN3T: Daar verschil ik toch echt heel erg van mening als ik de tv’s van 4k vergelijk dan zie ik wel degelijk een verschil ook bij 43 inch.

 20.    1980 XP
  Sony's avatar

  @M4GN3T: Daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld.
  Verder een mooi artikel πŸ™‚

 21.    7291 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @marty: Helemaal mee eens. πŸ˜€

 22. crew Management -    4381 XP
  M4GN3T's avatar

  @Flaming_Kaiser: ik ga uit van een huiskamer setting dus 3 meter van je TV afzitten, bij 1.5m lijkt mij een monitor een betere keuze, toch?

 23.    28 XP
  GreasyAce's avatar

  Leuk en goed geschreven artikel! Het is nu met de aankondiging van de PS4 Pro voor mij wel duidelijk geworden dat ik niet van plan ben om deze console aan te schaffen. Ik hou het mooi bij mijn ‘amateur’ PS4 en koop misschien wel een Xbox Scorpio, waarop ik ook mijn giga collectie Xbox 360 games kan spelen en daarnaast zit daar wel een 4K blu-ray drive in daarnaast is de Scorpio ook stukke sterker, uiteraard wel duurder gok +/- € 500.

  ik ben nog steeds van mening dat dit een super domme zet van Sony is, ze hadden naar mijn mening beter nog een jaar kunnen wachten en een soortgelijke console als de Scorpio uit te brengen waar zo min mogelijk concessies zijn gedaan. Jammer jammer, ik zie Sony zelfs zo ver gaan in het ‘naaien’ van hun userbase, door op de release of voor de release van de Scorpio met een ‘pro+’ op de proppen te komen.

 24. Anoniem -   
  143.179.41..xxx's avatar

  Ik ben vooral benieuwd naar de toevoeging aan vr. Ik heb de psvr gepreordered. Nu ik verhalen hoor dat de pro veel beter draait met vr ben ik bang dat ik gewoon tekort schiet met mijn huidige ps4. Ik ga zoiezo niet een ps4pro en psvr halen dat word me een beetje teveel. Ik hoop dus dat er niet super veel verschil in zit want anders cancel ik gwn m’n preorder van vr

 25. Anoniem -   
  80.57.73.xxx's avatar

  Toch blijf ik altijd het gevoel hebben besodemieterd te zijn…

 26.    225 XP
  ZeroY's avatar

  Goed artikel!

 27. Anoniem -   
  89.146.11.xxx's avatar

  Misschien een rare vraag maar zit dat extra kastje van de VR al in de Playstation verwerkt en moet je nog steeds deze los neerzetten? Wil namelijk zo min mogelijk kastjes en kabels op de tv meubel.

 28. Anoniem -   
  205.157.81.xxx's avatar

  @89.146.11.xxx: Je kan geen VR kopen zonder. Denk dus dat je het kastje wel moet gebruiken

 29.    99 XP
  0daro0's avatar

  Waarom zie ik dit nergens voorbij komen!! Verwisselbare HDD niet aanwezig ??

 30.    28 XP
  GreasyAce's avatar

  @0daro0: Ga er maar vanuit dat dit gewoon nog mogelijk is.

  “Google is your friend and ignorance is a choice.”

 31. crew Management -    4381 XP
  M4GN3T's avatar

  @0daro0: omdat dit er natuurlijk gewoon in zit, zelfde manier als op de huidige ps4; makkelijk te vervangen

 32.    1032 XP
  ps4 ps4's avatar

  ik wacht op ps5.

  mvg

 33. Anoniem -   
  94.215.168..xxx's avatar

  Geld klopperij!

  Wacht wel op de PS5

 34.    787 XP
  jonas46's avatar

  @77.250.168..xxx: Inderdaad zo is dat. Mijn Samsung 4K HDR JS9000 heb ik bij release gekocht voor 3200 euro. Lijkt duur maar voor kwaliteit betaal je geld.

 35. Anoniem -   
  82.74.138..xxx's avatar

  Ik wacht nog wel even met het aanschaffen van zowel de Pro als de PSVR, deze pro klinkt mij toch een beetje als of dit of dat en misschien….

  En daar bedoel ik mee dat je moet kiezen tussen een hogere framerate of resolutie en ook nog afwachten wat de voorkeuren van de ontwikkelaars zijn.

  Als het enthousiasme weer gedaald is onder het game publiek, kijk ik wel wat er van over is gebleven en misschien zijn er dan ook bundels met de PSVR en de pro verkrijgbaar waardoor het wellicht wat aantrekkelijker wordt om aan te schaffen.

 36. Anoniem -   
  94.210.143.xxx's avatar

  500 euro tv voor de 300 euro nieuwe ps4. 800 kwijt wat je nooit meer terug gaat krijgen xDDDD.

 37. Anoniem -   
  94.210.143.xxx's avatar

  @jonas46:

  ahahahhahaha 3200 euro? gooi jezelf weg. kan voor niet eens 400 euro een hele goede en kwalitatief goede en duurzame 3d tv kopen. 3200 euro lmao, koop een pc met de helft van dat geld ouwe, veel beter dan de ps4.

 38.    787 XP
  jonas46's avatar

  @94.210.143.xxx: @94.210.143.xxx: Ik wil jouw “kwalitatieve” tv wel eens vergelijken met mijn ” veel te dure ” 4K tv.

 39. Anoniem -   
  77.250.221.xxx's avatar

  Mis ik iets of zie ik nergens specs? Wil graag weten wat voor hardware erin zit.
  Daarbij niet echt de behoefde om me huidige ps4 te vervangen maar eerder een Xbox Scorpio er naast te halen. Zie daar meer voordelen voor me zelf.

 40. Anoniem -   
  31.151.185.xxx's avatar

  Behoud ik mijn games die op de ps4 staan als ik een ps4 pro koop?

 41. Anoniem -   
  94.214.126..xxx's avatar

  @185.72.164.xxx: welke dan? Er zijn er veel die om kunnen gaan met HDR. Met het daadwerkelijk tonen hebben alleen de topmodellen.

 42.    3140 XP
  moes's avatar

  Ik denk dat bijna niemand deze PS4 pro gaat kopen tot de aankomende E3, want dan ga je echt waarde van deze console merken. Op dit moment is het niet echt nodig om de PS4 met de pro te vervangen. De aankomende wat zware games zullen daar verandering in brengen.

  Of ik hem koop? Niet meteen. Ik ben wel blij met mijn ps4. Uncharted 4 geeft me hoop dat die ps4 nog lang mee kan gaan.

 43. Anoniem -   
  81.240.213.xxx's avatar

  Waar maken zovelen van jullie je nu druk om. Er is niets veranderd. Alle huidige games en toekomstige PS4 games kunnen we gewoon blijven spelen op onze huidige installatie (ps4 console, tv/monitor, geluidsinstallatie) met de kwaliteit die we gewend zijn. Wanneer de huidige console stuk gaat zijn we straks zelfs goedkoper uit dan nu voor gelijkwaardige vervanging. Eigenlijk dus alleen maar goed nieuws. πŸ™‚
  Wanneer straks onze huidige console stuk gaat en we bereid zijn om hetzelfde bedrag uit te geven wat we nu kwijt zijn voor vervanging krijgen we zelfs een krachtigere console maar wel eentje waar we verder alles op kunnen blijven gebruiken van wat we nu gebruiken. Wederom eigenlijk alleen maar weer goed nieuws. πŸ™‚
  Voor mij dus alleen maar goed nieuws mbt de nieuwe ps4 slim en de ps4 pro consoles. πŸ™‚ πŸ™‚
  Natuurlijk kun je nog meer wensen van de nieuwe console maar dat zal altijd zo blijven, ook straks wanneer er een PS5 komt.
  Mens eigen: altijd meer willen, nooit tevreden, gras altijd groener aan de andere kant (gelukkig geldt dit niet voor iedereen, waar onder mijzelf πŸ˜‰ )

 44.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  Mooie opsomming. Vind de share functie verbetering ook wel erg leuk… deel toch regelmatig filmpjes via Youtube..
  Heb mijn oude PS4 al op Marktplaats staan… over 2 maandjes is het al zo ver..

 45.    672 XP
  MightyMostert's avatar

  Ik las net de er ook een extra USB aansluiting achterop de Pro zit. Das handig voor mijn Astro headset hey!

 46. Anoniem -   
  91.183.100.xxx's avatar

  dus, ik heb nu nog een ps3 en zou dus inderdaad beter een pro versie kopen, dan een ietske goedkopere slim versie?

 47. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @91.183.100.xxx: dat zou ik zeker doen ja!