Column: Ik koop een PS4 Pro en dit is waarom – Je hebt op PSX-Sense al uitgebreid kunnen lezen wat de PS4 Pro precies is en waarom deze console mogelijk interessant is voor jou als gamer. Deze column gaat echter over mijn persoonlijke mening over de PS4 Pro en de reden waarom ik er één ga kopen.

De PS4 Pro vult een gat dat de PS3 aan het einde van haar levenscyclus niet wist te vullen. De PS3 is ruim 7 jaar op de markt geweest en het heeft wat mij betreft veel te lang geduurd voordat de PS4 eraan kwam. De PS3 heeft ruim 7 jaar hier bij mij thuis gestaan, maar aan het einde voelde het gewoon gedaan met deze console. Neem eens Grand Theft Auto V. Het zag er aardig uit, maar echt bijzonder was het grafisch gewoon niet meer. Het maximale kon niet uit de game gehaald worden, want de hardware liet dit simpelweg niet toe.

Met de komst van de PS4-versie van GTA V werd dit bevestigd, de game zag er op de PS4 veel mooier uit en de GTA-ervaring was zoals deze moest zijn. De PS3 was simpelweg te lang op de markt en hardware van 7 jaar oud werkt gewoon in deze tijd niet meer, omdat het qua ontwikkelingen veel sneller gaat vandaag de dag. Ondertussen zag je PC-gamers prachtige games spelen en daar zat jij dan met je oude hardware.

Niet iedereen vindt graphics even belangrijk, maar voor mij maakt het of breekt het een game. Wanneer ik een game als Uncharted 4: A Thief’s End speel en getuige ben van prachtige graphics en oog voor detail, raak ik meer geïnvesteerd in een game. Vandaar dat de PS4 Pro voor mij dan ook een uitkomst is, want deze console optimaliseert de ervaring. Ik wil de nieuwe games straks gewoon op de best mogelijke manier spelen via mijn console en de PS4 Pro gaat hiervoor zorgen.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-screen-01-eu-06sep16.jpeg

Technologie gaat tegenwoordig sneller dan dat we gewend zijn. Hardware ontwikkeling gebeurt op een dusdanig hoog tempo dat oude gewoontes komen te vervallen. We leven niet meer in een tijd waarbij we 7 jaar geduldig wachten op een nieuwe console om dan pas betere graphics te krijgen. We leven niet meer met de gedachte dat een nieuwe generatie de oude games overbodig maakt. Het is geen 1998 meer, het is 2016 en in dit tijdperk gaat het allemaal net iets anders. Dit moeten de gamers op leeftijd ook beseffen, tijden veranderen en dus console-generaties ook.

Het feit dat Sony de ballen heeft om te midden van een cyclus een verbeterde console uit te brengen, daar heb ik alleen maar respect voor. Het introduceren van een nieuwe console is voor PlayStation altijd maar om één ding te doen geweest; betere hardware. We krijgen deze betere hardware nu veel eerder dan in het verleden het geval is geweest en dat is uiterst positief.

Als men met de PS4 net zo lang had gewacht om betere hardware te introduceren als bij de PS3 het geval was, dan zou dat in potentie klanten kunnen kosten. Er is immers een hele grote doelgroep die gewoon houdt van de nieuwste hardware. Toen de PS4 uitkwam in 2013 waren 4K TV’s bijvoorbeeld nog amper in menig huiskamer te vinden. Ga je echter vandaag de dag een TV kopen, dan is de kans aanzienlijk groot dat je een 4K-model aanschaft. Waarom zou je dan nog bijna 5 jaar moeten wachten voordat je hier het maximale uit kunt halen? De PS4 Pro groeit mee met de behoeftes die consumenten hebben.

“Als de PS4 bij launch krachtiger was, dan zou de PS4 Pro nu niet nodig  zijn”, zou je kunnen zeggen. Sony is juist slim geweest om de hardware van de PS4 ‘normaal’ te houden. Dit zorgde ervoor dat de console voor een ‘lage’ prijs aangeboden kon worden, om zo een enorme installed base voor elkaar te boksen. Het meteen introduceren van een uiterst krachtige console voor pakweg 600 euro is tegenwoordig geen slimme zet meer. Dit had de PS4 namelijk een product gemaakt waar alleen de hardcore gamer interesse in zou hebben gehad.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2016/09/ps4-pro-two-column-01-ps4-eu-05sep16.png

De PS4 Pro zorgt ervoor dat je betere hardware krijgt zonder in een geheel nieuwe generatie te hoeven stappen. De PS4 Pro zorgt er ook voor dat al je oude games speelbaar blijven en in veel gevallen er nog beter uit gaan zien dan voorheen. Daarnaast verkort de PS4 Pro ook nog eens het ellenlange wachten op een nieuwe generatie om betere graphics en vooruitstrevende technologie te krijgen. Daarnaast is nog het mooiste van alles; je hoeft niet te upgraden! Past de huidige PS4 bij jouw persoonlijke eisen? Top, houden zo! Je console raakt niet overbodig en iedereen is tevreden. Je gaat dezelfde games spelen als mensen met een PS4 Pro en Sony blijft jouw PS4 voor de komende 4 jaar gewoon ondersteunen. Er verandert dus voor de mensen die geen PS4 Pro willen helemaal niets. Het enige dat verandert, is dat de groep die wel het nieuwste en het beste wil, ook tevreden gesteld wordt.

Wat mij betreft is deze manier van upgraden de toekomst en ik hoop dat Sony deze koers blijft volgen. Sony, breng vooral om de 2 á 3 jaar een verbeterde console uit in PS4 Pro stijl en dan is iedereen tevreden. Want op deze manier verbeterde hardware introduceren is veel klantvriendelijker dan het maken van nieuwe generaties. Ik hoef geen PlayStation 5, maar gewoon de keuze of ik om de 2 á 3 jaar een betere console wil. Ik wil de games die ik vandaag koop nog steeds kunnen spelen op een console die ik over 5 jaar koop.

De manier waarop Sony omgaat met de PS4 Pro is de toekomst en dat juich ik alleen maar toe. Hier komt de PS4 Pro dan ook op de releasedatum meteen in huis.