Dat Grand Theft Auto games voor een hoop vermaak kunnen zorgen is al een enorme tijd bekend, maar dat ze ook echt nuttig kunnen zijn, dat wisten we tot op heden nog niet. Nu blijkt echter dat wetenschappers de games gebruiken om zelfrijdende auto’s te trainen. Met behulp van de games kunnen de algoritmes van de voertuigen makkelijk worden verbeterd.

Men gebruikt hiervoor de data van de open-wereld uit de games van Rockstar. Hiermee vormen ze als het ware een replica van de ‘echte wereld’. Volgens Technology Review is het voor wetenschappers een stuk goedkoper en minder tijdrovend als de data uit Grand Theft Auto games wordt gebruikt en men dus niet zelf deze software hoeft te maken.

Wanneer men de data uit GTA gebruikt, wordt de AI van de zelfrijdende auto’s getraind. Dit houdt in dat de auto’s het verschil leren tussen andere voertuigen, voetgangers en andere zaken in de wereld. Dit kan natuurlijk ook met data uit de echte wereld, maar het zou dan duizenden uren extra kosten, aldus de onderzoekers.