logo4kultrahdr

Handleiding – Met de komst van de PS4 firmware 4.00 update is het vanaf nu mogelijk om HDR te gebruiken op je PlayStation 4. Dit is erg interessant voor diegene met een HDR 4K TV en in deze handleiding gaan we je uitleggen hoe je de functie kunt gebruiken. Met HDR wordt het dynamisch kleuren spectrum bij compatibele games en applicaties vergroot, waardoor kleuren meer natuurgetrouw worden weergegeven.

Het is erg moeilijk om op een computerscherm of mobiele telefoon via een video te laten zien wat het verschil is tussen SDR en HDR, maar de onderstaande foto’s geven je hopelijk een idee van hoe HDR het beeld kan verbeteren. Om HDR echt goed te kunnen ervaren dien je dit in het echt te bekijken. In tegenstelling tot 3D en curved TV-schermen, is HDR er om te blijven en hetzelfde geldt voor 4K-content. Dit zijn namelijk geen ‘buzzwords’ van fabrikanten om een TV te kunnen verkopen, het levert namelijk daadwerkelijk betere beeldkwaliteit op.

Wil je graag eens HDR-content testen op je televisie? Via deze link kun je enkele HDR testvideo’s downloaden, die je op een USB-stick kunt zetten. Plug deze USB-stick vervolgens in je TV en je zult zien dat de video er heel anders uitziet dan op bijvoorbeeld je monitor of ander non-HDR scherm.

SDR

standard-dynamic-range-example-sony

HDR

hdr-example-sony

HDR aanzetten op je PS4

1) Zorg er allereerst voor dat je de laatste PS4 firmware update hebt gedownload en geïnstalleerd. De huidige systeemsoftware moet minimaal versie 4.00 zijn.

IMG_5647

2) Vervolgens navigeren we naar ‘Instellingen’ -> ‘Geluid en Scherm’ -> ‘Instellingen video-uitvoer’. Op deze pagina neem je de instellingen, zoals je hierboven ziet, in haar geheel over. Dit betekent dus dat je alles op automatisch zet. Je kunt HDR met de PS4 overigens niet forceren, zoals dit wel met resoluties kan.

3) Nu deze optie is aangezet ben je eigenlijk al halverwege, maar toch is er nog een heel belangrijk punt dat cruciaal is voor HDR-weergave. Je hebt namelijk een HDMI high-speed ondersteunende kabel nodig wil je gebruik kunnen maken van HDR. De PS4 kwam standaard met een HDMI-kabel, maar deze HDMI-kabel is niet in staat om HDR te kunnen weergeven. Zorg dus dat je bij je favoriete elektronicaboer een HDMI-kabel scoort die high-speed is of het label HDMI 2.0a heeft.

hdmi_two_mess

4) Wanneer je deze HDMI-kabel in huis hebt, is het belangrijk om bij je TV te controleren op welke poort je de PS4 moet aansluiten. Niet alle HDMI-poorten op TV’s bieden gelijk ondersteuning voor HDMI 2.0 en dus HDR-input. Kijk daarom goed achterop je TV welke aansluiting aangeduid staat als bijvoorbeeld 10-bit, [email protected] of HDCP 2.2.

Schermafbeelding 2016-09-16 om 13.47.32

5) Nu moeten we ervoor zorgen dat je TV de HDR-functie heeft geactiveerd voor de HDMI-poort die je gebruikt voor de PS4. Dit kun je terugvinden in het menu van je TV, vaak onder ‘Beeld’ en dan ‘Beeldopties’, zoals bij mijn Samsung-TV. Hier kun je de HDMI-poort activeren die HDR moet ondersteunen, in mijn geval HDMI 1. Bij Samsung heet deze instelling ‘HDMI UHD Color’.

Nu verschilt de benaming van de HDR-modus voor de HDMI-poort nogal per TV. Het kan dus zijn dat jouw TV het ‘High Dynamic Range’, ‘HDR’, ‘Wide Color Mode’, ‘HDMI Enhanced Mode’, ‘UHD Color Mode’, ‘Ultra HD Premium’ of ‘Ultra HD deep color’ noemt.

Klaar voor HDR

Als je deze handleiding hebt gevolgd, dan zijn jouw PS4 en TV helemaal klaar voor HDR. Voor nu is er alleen nog geen content die ervoor zorgt dat je ervan kunt genieten. Ontwikkelaars gaan, wanneer de launch van de PS4 Pro nadert, updates vrijgeven voor hun games om zo HDR te ondersteunen. De Xbox One S ondersteunt ook HDR en 2K Games heeft bijvoorbeeld al aangegeven dat NBA 2K17 met HDR ondersteuning beschikbaar is voor dit platform. Of dit ook voor de PS4-versie geldt, daar zijn nog geen uitspraken over gedaan.

Als het goed is zullen games die na 1 oktober lanceren al wel geoptimaliseerd zijn voor HDR, maar hier bestaat nog enige onduidelijkheid over. Verder komen er ook updates voor Netflix en YouTube aan die HDR-ondersteuning naar de applicaties brengt. Voor nu is het dus nog even wachten tot we volledig kunnen genieten van hetgeen HDR ons brengt.