Zoals bekend brengt Sony later dit jaar de PS4 Pro uit. Dit is een krachtigere versie van de console, die 4K-gaming mogelijk moet maken en al met al voor nog mooiere ervaringen moet gaan zorgen. Niet alleen Sony komt met een nieuwe console, want Microsoft komt in de loop van 2017 met ‘Project Scorpio’, een Xbox One die van een flinke hardware upgrade is voorzien.

Er is al veel gezegd en geschreven over de PS4 Pro en Project Scorpio en vooral over hoe deze twee consoles zich tot elkaar gaan verhouden. Zo lijkt het erop dat Project Scorpio toch wel een stukje krachtiger gaat worden, met 6 teraflops aan grafische rekenkracht, tegenover 4,2 teraflops van de PS4 Pro.

Eurogamer had een interview met Albert Penello van Microsoft waarin hij naar de verschillen tussen beide consoles werd gevraagd. Penello benadrukte nogmaals het verschil in de rekenkracht. Microsoft heeft bewust voor 6 teraflops gekozen, omdat dat volgens het bedrijf nodig is om native-4K games te kunnen draaien. Het maken van echte native-4K games is dan ook iets dat Microsoft belooft.

Sterker nog, Penello stelde dat de 4,2 teraflops van de PS4 Pro simpelweg niet genoeg zijn om games in native-4K af te kunnen spelen. Toen Penello werd gevraagd of hij Sony’s marketing wat betreft 4K games misleidend vindt, antwoordde hij dat dat niet het geval is. Sony is volgens hem heel open over de technieken die ze gebruiken om games naar een upscaled 4K-resolutie te krijgen. Overigens zullen er enkele games zijn die volgens Sony wel een native-4K resolutie hebben.

Eurogamer vroeg Penello ook nog naar de prijs van Project Scorpio, ten opzichte van die van de PS4 Pro. Project Scorpio krijgt een sterkere processor, meer RAM geheugen en mogelijk zelfs een Ultra HD Blu-ray drive, iets dat de PS4 Pro niet heeft. Men gaat er dan ook vanuit dat de prijs van Project Scorpio behoorlijk hoger ligt dan de €399 van de PS4 Pro.

Penello wilde uiteraard niet echt ingaan op de prijs van Project Scorpio, maar toen Eurogamer zei dat de algemene verwachting is dat de PS4 Pro goedkoper is, was de reactie van Penello best opvallend. Hij beweerde namelijk dat het “interessant” wordt, wanneer hij de volgende keer weer over de prijs van Project Scorpio praat.

Al met al lijkt het erop dat Microsoft hoog inzet met Project Scorpio. Het bedrijf legt de nadruk op native-4K games, iets dat met de PS4 Pro een stukje moeilijker te behalen lijkt. Bij Microsoft wil men verschillen als deze natuurlijk ook maar wat graag benoemen. Het wordt interessant om te zien of alle beloftes over Project Scorpio waargemaakt kunnen worden en hoe dicht men de prijs bij die van de PS4 Pro kan krijgen. De tijd zal het leren.