nhl 17

Review: NHL 17 – Als we langzaam naar het einde van het jaar gaan, dan geeft Electronic Arts al zijn sportgames uit. Eén van deze franchises is de NHL-serie. De reeks had een slechte start op de huidige generatie console. In NHL 15 was de content zeer karig en hoewel de gameplay verder goed was, was deze niet vernieuwend. Gelukkig wist diens opvolger dit allemaal recht te zetten en gaf het de fans weer een zeer goede game. IJshockey-fans gaan er dan ook van uit dat NHL 17 deze trend voortzet. Of dit daadwerkelijk het geval is, vertellen we jullie in deze review.

Bijschaven

Met het nieuwste deel in de langlopende sportreeks heeft de ontwikkelaar er voor gekozen om geen grote veranderingen door te voeren, maar alles bij te schaven. Vorig jaar werd bijvoorbeeld de goalie voorzien van een beter reactievermogen en meer realistische bewegingen en dit jaar is daar ‘Reactionary Save Intelligence’ aan toegevoegd. De doelverdediger kan nu op het laatste moment reageren op bijvoorbeeld een puck die wordt weerkaatst. Met NHL 16 kreeg onder andere de puck ook zijn eigen physics, was het contact maken met andere spelers veel realistischer en werd de besturing nog strakker. Ook voor deze features geldt dat deze nu nog meer zijn bijgeschaafd. Het enige wat er een beetje bovenuit steekt is dat de bodychecks er lekkerder en vooral pijnlijker uitzien.

nhl 17

De meer verfijnde gameplay zorgt er voor dat NHL 17 echt heerlijk weg speelt. Het ‘probleem’ is alleen dat NHL 16 qua gameplay ook al geweldig in elkaar zat en zeer vloeiend speelde. Het nieuwste deel is wel wat beter, maar de verschillen zijn vrij klein. Misschien zijn we nu op een punt beland waar het gewoon onmogelijk is om grote veranderingen door te voeren die ook echt wat toevoegen aan de game. Voor gamers die het vorige deel in huis hebben is het misschien teveel gevraagd om weer 60 euro neer te leggen voor gameplay wat niet hele grote verbeteringen met zich meeneemt.

Meer is beter?

Om de fans toch over de streep te trekken om NHL 17 in huis te halen, zijn er nieuwe modi toegevoegd: Draft Champions en World Cup of Hockey. De eerstgenoemde modus is overgenomen van de Madden NFL-serie en hierin kun je in een aantal rondes spelers kiezen voor je team. In elke ronde krijg je drie atleten waaruit je kunt kiezen. Dit komt in NHL niet helemaal lekker uit de verf, omdat er maar zes verschillende posities zijn. Op elke plek krijg je dus sterke spelers. In Madden zijn er zoveel posities, dat sommige van deze niet werden bezet door sterspelers in deze modus. Dat maakte het kiezen van de atleten een spannende aangelegenheid, die in de NHL-versie van Draft Champions niet aanwezig is.

nhl 17

World Cup of Hockey is ook een nieuwe modus, maar eigenlijk voegt het niet heel veel toe aan het nieuwe deel in de serie. Je speelt hierin een toernooi met internationale teams en dat is het. De speerpunt van deze modus is dat je nu met het team kan spelen die je eigen land/werelddeel vertegenwoordigd, tenminste als deze in de World Cup of Hockey 2016 heeft gespeeld. Deze toevoeging is aardig en zorgt er voor dat NHL 17 nu nog meer van de ijshockeywereld met zich meeneemt, maar het zal niemand overhalen om de game in huis te halen.

Nieuw, maar toch bekend

Er is ook nog een vreemde eend in de bijt en dat is de Franchise modus. Dit wordt aangeduid als een nieuwe toevoeging, maar dat is het niet. Dit was namelijk voorheen de Be A GM-modus, alleen is deze nu nog meer uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld beslissen om je team naar een andere locatie te verhuizen en de prijzen van de kaartjes aan te passen, maar je hebt nu ook de totale zeggenschap over alles wat met de spelers te maken heeft. Je hebt nu veel meer controle over alles rondom het team dat je onder je hoede hebt en zelfs meer dan dat. De ‘nieuwe’ Franchise modus is dan ook de enige modus die echt vernieuwend aanvoelt.

nhl 17

Natuurlijk zijn verder ook alle andere modi aanwezig die in NHL 16 al te spelen waren, zoals Be A Pro en Hockey Ultimate Team. Ook hiervoor geldt dat ze net zo tof zijn als voorheen en een aantal kleine aanpassingen hebben gehad. Zo wordt bijvoorbeeld nu nog meer vertelt wat je goed en fout doet in de Be A Pro-modus. We vallen een beetje in herhaling, maar ook hier geldt dat de aanpassingen je wel een betere ervaring voorschotelen, maar echt wereldschokkend is het allemaal niet. Maar misschien geldt ook voor deze modi hetzelfde als met de gameplay: het is nu onmogelijk om nog grote veranderingen door te voeren, omdat het al zeer solide in elkaar steekt.

Dat moet beter

Waar nog wel heel veel winst bij te boeken valt, is met het commentaar tijdens de wedstrijden. In NHL 16 werd er vaak hetzelfde gezegd en was er weinig tot geen ‘voelbare’ emotie te bespeuren. Helaas geldt dat ook voor dit jaar. Er is zo goed als niets veranderd. Wel kwamen we regelmatig tegen dat het commentaar niet klopte met de actie op het ijs of dat de commentatoren elkaar tegenspraken. Zo was na een schot op het doel, die werd tegengehouden door de goalie, te horen dat hij een geweldige en vooral moeilijke redding maakte, maar de derde commentator liet daarna weten dat dit gemakkelijke schot door iedere doelverdediger zou worden tegengehouden. Hopelijk wordt in NHL 18 hier nu wel meer werk van gemaakt.

Conclusie

NHL 17 is beter dan zijn voorganger, maar toch is het niet een verplichte aankoop als je NHL 16 al in huis hebt. Dit komt doordat de veranderingen die zijn doorgevoerd niet heel erg aanwezig zijn. Eigenlijk is alles wat goed was in het vorige deel wat bijgeschaafd in de nieuwste uitgave. Het zorgt er zeker voor dat de game nog lekkerder speelt, maar echt een groot verschil met vorig jaar is het niet. De nieuwe modi die worden geïntroduceerd zorgen er ook niet voor dat dit deel een 'must buy' is. Het enige wat wel aanvoelt als een echte verbetering is de Franchise modus. NHL 17 is dan niet een hele grote stap vooruit voor de diehards, maar voor gamers die willen instappen in de serie en die NHL 16 niet hebben gespeeld, is dit een zeer goede aankoop.

Pluspunten

  • Gameplay nu nog verfijnder
  • 'Nieuwe' Franchise modus nog uitgebreider
  • Speelt heerlijk weg
  • Bodychecks zien er geweldig uit

Minpunten

  • Commentaar klopt soms niet en herhaalt zich vaak
  • Nieuwe modi niet heel interessant

8.0