De lancering van PlayStation VR komt nu echt dichtbij en Sony’s virtual reality headset zal op de VR-markt de strijd aan moeten gaan met onder andere Oculus Rift en HTC Vive. De twee laatstgenoemde headsets zijn qua specificaties duidelijk krachtiger dan PlayStation VR, maar betekent dit ook dat PS VR het moeilijk gaat krijgen? Verschillende ontwikkelaars denken van niet.

Dit heeft vooral te maken met de prijs waarvoor PlayStation VR aangeboden zal worden. De headset zelf kost €399, maar ook het apparaat waarop je de headset aansluit is goedkoper dan bij de andere VR headsets. De PlayStation 4 Slim heeft immers een adviesprijs van €299 en dit is een stuk lager dan wat een PC met de juiste specificaties voor virtual reality kost.

Patrick O’Luanaigh, CEO van ontwikkelaar nDreams, vertelde tegenover MCV UK dat hij er zodoende vanuit gaat dat PlayStation VR enorm goed gaat verkopen. De headset is volgens hem erg comfortabel en heeft een zeer schappelijke prijs. Verder is het volgens O’Luanaigh een voordeel dat de inmiddels meer dan 40 miljoen PS4 bezitters geen extra hardware hoeven aan te schaffen. De headset en de camera aansluiten, meer is er niet voor nodig.

Ook Flavio Parenti, CEO van Untold Games, ziet de toekomst van PlayStation VR rooskleurig in. Sterker nog, Parenti verwacht dat de headset marktleider gaat worden. Mocht dit inderdaad gebeuren, dan zullen ontwikkelaars volgens hem PS VR als standaard gaan zien bij het maken van games en de spellen vervolgens aanpassen voor PC.

We expect PlayStation VR to be a market leader. We don’t know how big the market is or how big PSVR will be, but the sweet deal that Sony is giving to the players is amazing. For just half the price of the others you get everything. Developers will aim for PSVR standards, and then adapt games to PC if PSVR is the market leader.