Review: PlayStation VR

Schermafbeelding 2016-10-05 om 22.27.47

Review: PlayStation VR – Sony lanceert dit jaar een geheel nieuw product die virtual reality mogelijk maakt met een PlayStation 4. We hebben het natuurlijk over PlayStation VR, de VR-headset van Sony die men in 2014 onthulde onder de noemer ‘Project Morpheus’. Het is nu 2016 en het product ligt op 13 oktober wereldwijd in de winkels waarmee het de meest voordelige optie is om VR te kunnen ervaren. Wij hebben de headset een geruime tijd op ons gemak kunnen proberen, dus het is tijd voor de review. Lees snel verder om erachter te komen of PlayStation VR ook iets voor jou is.

Virtual Reality gaming

Virtual reality is vooral in 2016 een begrip geworden, mede dankzij de komst van Oculus Rift en HTC Vive. Dit waren de eerste VR-headsets die het voor consumenten mogelijk maakte om VR ook thuis te kunnen ervaren. Het idee achter VR is dat je je met de headset op in een compleet nieuwe/andere wereld bevindt. De realiteit wordt afgescheiden, want je zit in een nieuwe virtuele realiteit. De realiteit is niet meer aan de orde, want het enige dat je nog ziet is een virtuele omgeving waarin je alles kan doen en laten wat je wilt, afhankelijk van de game.

PlayStation VR is de eerste headset die wat gebruiksvriendelijker is ten opzichte van andere opties. Dit uit zich niet alleen in de prijs, maar ook door het feit dat het gebruik ervan relatief simpel is. In tegenstelling tot andere headsets gebruik je PlayStation VR vooral in een zittende positie. Games zijn hier over het algemeen ook op ingesteld en je speelt met PlayStation VR eigenlijk op dezelfde manier als dat je normaal voor de TV zou zitten. Je gebruikt de DualShock 4 controller om games te besturen of je pakt twee PlayStation Move controllers op voor bepaalde games. Het volgen van de headset gaat middels de PlayStation Camera. Die houdt bij hoe jij je hoofd beweegt op basis van de lampen op de headset, die oplichten terwijl hij in gebruik is.

PSVR_08_1462861687

Comfort van PlayStation VR

Het opzetten van PlayStation VR is redelijk intuïtief. Je trekt de achterste band aan en zet de headset op je hoofd, binnenin is vervolgens genoeg ruimte voor mensen die brildragend zijn. Heb je een bril voor veraf? Dan is het verstandig dat je deze ophoudt, het scherm bevindt zich in de headset namelijk achter een soort verrekijker-lens. Zelf ben ik ook brildragend en dit leverde geen problemen op. De voorste lens kun je verstellen via een knop onderop de bril zelf, hiermee kun je de lens naar voren en naar achteren verstellen. De band die om je hoofd zit, kun je omhoog en omlaag bewegen en vervolgens strakker afstellen met een draaimechanisme.

Om licht van buitenaf te voorkomen, is er rubber langs de zijkant van de headset aangebracht, die precies aansluit op je hoofd. Het nadeel hiervan is dat het binnenin soms erg warm kan worden, mensen met een bril kunnen dan bijvoorbeeld last krijgen van beslagen glazen bij langdurig spelen. De headset zelf zit verder erg comfortabel en weegt vrij weinig, waardoor het geen last wordt op termijn. Bij de HTC Vive was ik mijzelf erg bewust van het feit dat ik iets op mijn hoofd had, dat is met PlayStation VR nauwelijks tot niet het geval doordat het een lichtgewicht is. Dat komt het comfort enkel en alleen ten goede, dus daar slaagt de headset alvast.

PSVR_s_06_1462862634

Kwaliteit van het scherm

PlayStation VR maakt gebruik van een OLED-display met een resolutie van 1920×1080. De kleuren zijn onwijs helder en van een hoog contrast. Bij PlayStation VR is nagenoeg geen lens-flare aanwezig en dat is erg prettig, want dit doet de ervaring aanzienlijk verbeteren. De resolutie is echter wat aan de lage kant en hierdoor kan het beeld soms onscherp overkomen, vooral bij kleine letters. De HTC Vive heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2160×1200 en dat verschil merk je wel op wanneer je beide headsets hebt geprobeerd. Het is niet zo dat PlayStation VR onscherp is, maar we hadden wel graag een iets hogere resolutie gezien. Zorg er te allen tijde voor dat je ogen direct gericht zijn naar het midden van de lens, want anders kan het voorkomen dat je dit tijdens het spelen opnieuw moet verstellen om zo scherp beeld te houden. Wanneer de headset een beetje afzakt en je ogen meer gericht zijn op de boven- of onderrand van de lens, dan wordt het erg wazig.

Schermafbeelding 2016-10-07 om 14.56.47

Non-VR beelden bekijken

PlayStation VR werkt eigenlijk net zoals hoe een TV werkt en je kunt je PS4 dus ook op dezelfde manier gebruiken in combinatie met de headset. Zo zijn dus alle apps met de headset op te gebruiken en hetzelfde geldt voor games. Wil je Grand Theft Auto V spelen met PlayStation VR? Dan kan dit. Uiteraard is de game niet geoptimaliseerd voor PlayStation VR, je schakelt namelijk over naar een cinema weergave. Bij deze weergave heb je vervolgens drie keuzes: klein, middel of groot. Bij klein lijkt het alsof je naar een TV zit te kijken die redelijk ver weg staat, middel is een behoorlijke TV die net niet schermvullend is en bij groot lijkt het alsof je vooraan in de bioscoop zit.

Bij non-VR beelden gaat je echter wel opvallen dat de resolutie wat minder is, zo zien video’s er wat minder scherp uit dan wanneer je deze op een TV bekijkt. Of je PlayStation VR dan ook echt wilt gebruiken voor non-VR content, dat is een beetje de vraag. Games zijn prima te doen, maar YouTube video’s of Netflix kijken is toch net iets fijner om te doen op een gewone televisie.

playstation-vr-three-step-banner-01-us-14mar16

Quanto costa?

Het aanschaffen van PlayStation VR is wellicht goedkoper dan wanneer je een degelijke Oculus Rift of HTC Vive set-up wilt hebben, maar alsnog dient er diep in de buidel getast te worden. De headset zelf kost je 399 euro. Dit is het starterspakket met een headset, alle kabels en een demo disc. Prima voor mensen die al een PlayStation 4 hebben staan met daarbij een camera en twee PlayStation Move controllers. Heb je dit echter niet, dan dient er ook nog een PlayStation Camera aangeschaft te worden samen met twee PlayStation Move controllers. Dat laatste is wellicht optioneel, aangezien veel games ook speelbaar zijn met een DualShock 4, maar voor een optimale ervaring raden we toch het gebruik van PlayStation Move controllers aan.

De PlayStation Camera had wat ons betreft meegeleverd moeten worden met het starterspakket, want dit is simpelweg een vereiste voor het gebruik van PlayStation VR. Het voelt eigenlijk een beetje aan alsof je een telefoon koopt zonder een accu. Lang niet iedereen heeft immers een PlayStation Camera, want sinds de release van de PlayStation 4 is er nauwelijks iets mee gedaan. Het los aanschaffen van de PlayStation Camera is ook niet goedkoop, want je betaalt hier bijna 60 euro voor. De prijs van een nieuwe game dus. Al met al dus forse bedragen puur voor het in huis halen van een degelijke virtual reality gaming set-up en dan gaan we er vanuit dat men de PlayStation 4 al wel heeft staan, anders wordt het nog veel duurde. Toch valt dit te verdedigen, vooral omdat dit een nieuw product is en er jaren werk in is gestoken. Die kosten moeten er nu eenmaal uitgehaald worden en de (overigens nog hogere) prijzen van Oculus en HTC laten ook zien dat VR-headsets nu eenmaal niet goedkoop zijn.

playstation-vr-preorder-bundle-move-girl1-1024x645

Kabels, zoveel kabels

PlayStation VR ziet er op de foto’s die Sony verspreidt altijd erg leuk uit met bijna geen één kabel in het zicht, maar in de praktijk ligt dat net even iets anders. PlayStation VR maakt namelijk gebruik van een behoorlijk aantal kabels om überhaupt te kunnen werken. Allereerst is er een losse processing unit nodig die je moet aansluiten op de PS4, deze zorgt er namelijk voor dat de beelden juist verwerkt worden voor de VR-headset. Deze processing unit sluit je aan door de HDMI-kabel die normaal van je PS4 naar je TV gaat, los te halen uit de PS4 en deze in de processing unit te steken.

Vervolgens gaat er een HDMI-kabel vanuit de processing unit richting de PS4, evenals een USB-kabel. De VR-headset zelf verbind je vervolgens met een vrij lange kabel aan de processing unit. Dit via twee HDMI-poorten die je aan de voorkant van de processing unit terug kunt vinden. De processing unit moet echter nog apart gevoed worden – dit gaat niet via de genoemde USB aansluiting – en zodoende steek je de stekker in het stopcontact. Op dat punt denk je alles gehad te hebben, maar we mogen natuurlijk de camera niet vergeten. Deze dient ook verbonden te worden met de console en dat doe je aan de achterkant van de PS4 met de accessoire-poort.

Laten we eerlijk zijn, dit zijn behoorlijk wat kabels. Met de komst van de PS4 Pro had men dit grotendeels kunnen oplossen door de processing unit te integreren in de PS4, maar dat gaat jammer genoeg niet gebeuren. Deze wirwar van kabels hou je straks dus ook met een PS4 Pro en dat is best zonde. Het enige voordeel dat de PS4 Pro straks biedt, is dat je de USB-kabel aan de achterkant van de PS4 kunt aansluiten, wat bij het huidige model niet mogelijk is. Je kunt er uiteraard voor kiezen de kabels grotendeels weg te werken wanneer je een degelijk TV-meubel hebt, maar alsnog is alles wegwerken er niet bij. Er gaan immers kabels van de processing unit naar de headset en er loopt een USB-kabel voor langs, waardoor je ook nog eens constant een USB-poort in gebruik hebt.

25697407392_4e65e6b950_z

Sony moet er alles aan doen om PS VR te blijven ondersteunen

PlayStation VR is natuurlijk een leuk nieuw product van Sony PlayStation, maar er heerst een nare nasmaak aan de laatste nieuwe producten van het bedrijf. Nog steeds kijk ik met pijn in het hart naar mijn PlayStation Vita, Sony heeft de ondersteuning voor de handheld compleet gedropt in het westen. Men maakt geen first-party titels meer voor de handheld, puur vanwege het feit dat niet alles zo ging als Sony gewild had.

De PS Vita is niet het enige wat Sony in de steek heeft gelaten, ook de PlayStation Move blijkt achteraf een fiasco, omdat er simpelweg geen goede content voor uitkwam. De PS Vita en de PlayStation Move waren beide degelijke producten met positieve reviews, maar uiteindelijk draait het toch om de content en ondersteuning. Met PlayStation VR is de hardware ook weer uitmuntend en het is een ontzettend fijne VR-headset, maar de kans van slagen zit hem toch echt in de content.

Kortom, er zijn games nodig op korte en lange termijn. Korte termijn is geregeld, maar lange termijn is natuurlijk even aankijken. We hopen dan ook van harte dat Sony genoeg partijen zal blijven weten te interesseren om content voor de virtual reality headset te blijven maken.

PS-Vita

De ervaring

Wie zich nog afvraagt of virtual reality gaming wel echt iets is waar ze lol mee kunnen beleven, die moet de headset simpelweg gewoon zelf eens uitproberen. Het is heel moeilijk om de ervaring in woorden uit te leggen, het is een product dat je moet ervaren. Dit kan een probleem zijn voor Sony, want alle reviews kunnen je wel vertellen hoe geweldig het is, er gaat uiteindelijk niets boven een eigen ervaring. Met PlayStation VR word je als het ware ondergedompeld in een hele andere wereld, alles om je heen is een game en die ervaring is niet alleen bizar, maar ook nog eens super om mee te maken. Wie bang is dat je er na een tijdje zat van bent, kunnen we geruststellen, de headset werkt behoorlijk verslavend en ontspannend. Het is zelfs heerlijk om de meest simpele games met de headset op te spelen en je raakt er eigenlijk niet door verveeld. Met de PlayStation Move wordt de ervaring nog intenser, je pakt een pistool op, stopt er een magazijn in en het is net alsof je het pistool daadwerkelijk vast hebt. Geniaal en het veroorzaakt gegarandeerd een glimlach.

Playstation-VR-752x439

Games

Sony PlayStation is gelukkig zo aardig geweest om ons de gehele launch line-up van PlayStation VR toe te sturen. We hebben dus alle games uit kunnen proberen die je straks kunt kopen en op deze manier kregen we een erg goed beeld van de mogelijkheden met de headset. De game die er voor ons het meeste uitsprong, was Until Dawn: Rush of Blood. Deze on-rails shooter laat zien dat kwaliteitsgames heel goed werken met VR. Het is allesbehalve een techdemo en oprecht een hele bijzondere ervaring om te spelen.

Grafisch zijn de games wellicht niet wat je gewend bent, puur vanwege het feit dat VR gewoon wat meer rekenkracht vraagt dan een ‘normale’ game. Zo ziet Driveclub VR er wel oké uit, maar dit komt niet echt in de buurt van de gewone uitgave. Dit gaat met de PS4 Pro wel enigszins opgelost worden, aangezien dit gewoon een krachtigere console is. Laten we wel vooropstellen dat de PS4 Pro niet een vereiste is voor PlayStation VR, want de games werken uitstekend met de huidige PS4. Het enige voordeel dat je straks zal hebben met de PS4 Pro, is dat het er allemaal net wat beter uit gaat zien, ondanks dat het met de huidige PS4 er niet slecht uitziet.

Een game die ook de nodige aandacht verdient, dat is RIGS. Deze multiplayer fast-paced action shooter laat zien dat langdurig games spelen met PlayStation VR wel degelijk mogelijk en leuk is. De actie werkt goed en het is erg bijzonder om een game als deze in VR te mogen ervaren. Wanneer Sony PlayStation de ondersteuning op deze manier voortzet en ons games gaat bieden die meer zijn dan alleen een techdemo of een kleine game, dan heeft PlayStation VR een mooie toekomst in het vooruitzicht.

Andere games die de moeite waard zijn, dat zijn PlayStation VR Worlds, Driveclub en Job Simulator. PlayStation VR Worlds is een verzameling van korte games die de mogelijkheden goed laten zien. Driveclub VR is, ondanks de mindere graphics ten opzichte van de gewone game, erg leuk om op deze manier te spelen. Job Simulator is ook aan te raden. Hoewel dit eigenlijk nergens over gaat, blijft het hilarisch om bijvoorbeeld de chefkok te spelen terwijl je met de PlayStation Move alles uit kastjes pakt om je gerecht te bereiden op het gasstel.

PS4-PlayStation-VR-502160

Conclusie

PlayStation VR is een erg bijzonder en mooi product. De hardware zit erg goed in elkaar en voelt duurzaam aan, het comfort ligt hoger dan bij andere VR-headsets en dat zorgt ervoor dat we erg enthousiast zijn. Het voelt aan als de volgende stap in gaming en hiermee bewijst Sony dat de technologie er is om te blijven. Nu we PlayStation VR uitvoerig hebben kunnen testen, beseffen we ook dat dit geen gimmick is, zoals 3D-TV's of de PlayStation Move dat destijds waren. Toch is de prijs een belemmering, want het blijft een forse uitgave. Fijn is dat de headset veel meer plug-and-play is dan de concurrenten, maar dit levert wel een flinke hoop kabels op. De hardware heeft een kans van slagen, maar dat ligt vooral aan de games. De beschikbare games zijn interessant genoeg om je een tijd mee te vermaken, maar als je nog twijfelt, dan raden we je aan even af te wachten wat de games in de toekomst gaan doen. Los van dat, de VR-headset op zichzelf kent uiteraard de nodige minpunten en beperkingen, maar het feit dat de ervaring zo fenomenaal is, laat deze minpunten in het niet vallen.

Pluspunten

  • Unieke ervaring markeert de volgende stap in gaming
  • Duurzame en comfortabele VR-headset
  • Leuke launch line-up met onder andere RIGS en Until Dawn: Rush of Blood
  • Non-VR games en content ook te gebruiken met de headset
  • Head-tracking werkt goed
  • Gemaakt om zittend te gamen

Minpunten

  • Games zien er minder goed uit dankzij de gelimiteerde kracht van de PS4
  • Erg veel kabels benodigd
  • PlayStation Camera wordt niet standaard meegeleverd
  • Resolutie slechts 1920x1080

8.5

  1. Anoniem -   
    62.45.149..xxx's avatar

    Zien games er dan gwn echt slecht uit (RIGS en Batman) of valt het wel mee?

  2. crew Management -    4381 XP
    M4GN3T's avatar

    @62.45.149..xxx: rigs is een beetje early PS3 qua graphics imo, maar wel 1 van de mooiste

  3. Anoniem -   
    185.46.212..xxx's avatar

    Ook na het lezen van de review totaal geen interesse in dit apparaat. Ik vind het een onzinding.

  4.    1136 XP
    A Gamer's avatar

    Ik heb de review nog niet doorgelezen, zal ik morgen doen. Wat mij wel opvalt is dat er als pluspunt staat dat head tracking goed werkt. In de review van IGN en Gamespot werd dit juist bekritiseerd. Zij hadden het probleem dat je al gauw buiten het zicht van de camera komt, wat problemen oplevert met de tracking. Maar misschien lees ik dat nog wel ergens in de review. Hij is in ieder geval uitgebreid genoeg zie ik!

  5. Anoniem -   
    84.29.0..xxx's avatar

    Netjes. Mooie review. Hoe lang zijn die kabels eigenlijk?

  6. Anoniem -   
    143.179.44.xxx's avatar

    Je moet van psvr niet verwachten dat de Graphics prachtig zijn. Als je mooie graphics wilt speel gewoon de ps4. Sinds ik de psplus games maandelijks speel heb ik gezien dat indiegames die ook geen mooie graphics bevatten vaak toch heel leuk kunnen zijn. Zo moet je het ook zien met vr. Ik kan niet wachten tot volgende week

  7. Anoniem -   
    213.233.203..xxx's avatar

    Kortom pure bagger.

  8. Anoniem -   
    89.200.5..xxx's avatar

    Zullen de games er niet mooier uit gaan zien met de ps4 pro?

  9.    51 XP
    JurgenD's avatar

    onderop, is dit dan erop, of eronder? 😉

  10. Anoniem -   
    188.207.121.xxx's avatar

    Een cijfer hangen aan hardware. Strange?

  11.    2587 XP
    jimke1's avatar

    ik heb de VR ge test op GAMEFORCE en ik was direkt verkocht aan dit toestel alleen al voor de ervaring er van was super kijk er naar uit de 13 oktober

  12.    480 XP
    Zuko's avatar

    Het is een tijdje leuk en bij een feestje is het lachen, maar om dit in je eentje te gebruiken en er veel mee te gamen…… denk niet dat de VR daar voor bedoeld is.

    En erg jammer dat het grafisch zo lelijk is, maar misschien veranderd dit over een paar jaar.

  13.    1709 XP
    Aenea's avatar

    Ben blij dat de camera er niet verplicht bij zat, dan had ik er twee gehad en had de basisset duurder geworden. Vind dat dus juist een groot plus plunt!

  14.    1709 XP
    Aenea's avatar

    @213.233.203..xxx:

    Hahaha, aparte conclusie

  15. Anoniem -   
    188.207.64..xxx's avatar

    Psvr zit nog in de beginfase. Geef het de tijd tot ontwikkelaars het beter door hebben.

    Om het gelijk al een flop te noemen is onzin.

    Robinson en Resident evil zullen er veel beter uit zien. En een langere ervaring.

  16. Anoniem -   
    83.87.155.xxx's avatar

    @185.46.212..xxx: Ik respecteer uiteraard een ieder zijn mening dus dit is geen waardeoordeel, maar ik begrijp gewoon werkelijk waar echt niet dat dit je niets lijkt?! Dit is iets waar ik persoonlijk al zeker 15 jaar naar uitkijk. Bij de eerste shooters en racers dacht ik al…zou het ooit mogelijk zijn om dit in VR te spelen…hoe vet zou dat zijn… Dat je een Hitman missie kan spelen terwijl je er echt bij bent, of in VR het strand te bestormen tijdens D-Day…wel de hectiek, chaos en stress, maar geen werkelijk gevaar uiteraard. En ik weet heus wel dat het nog niet zover is, maar oh oh wat is dit een mooie stap. Ik heb net een playseat en feedback stuur aangeschaft speciaal voor Driveclub, GT Sport, Project Cars en hopelijk F1…hoe fijn wordt dat in VR en dan ga ik echt niet mierenneuken om een pixeltje meer of minder. Ik voel mij gewoon verplicht om dit pareltje van techniek te ondersteunen want waar de review deels terecht claimt dat het succes valt en staat met het aantal games dat VR uitkomt, is het natuurlijk gewoon andersom. Als genoeg mensen dit product steunen dan volgen de games vanzelf…100% zeker. Is gewoon een kosten/baten analyse voor devs.

  17. Anoniem -   
    83.87.155.xxx's avatar

    @89.200.5..xxx: Heb je de review gelezen? Staat er toch vrij duidelijk in. Maar goed, ja je hebt gelijk, die worden wel iets mooier ja.

  18. Anoniem -   
    2001:1c06:0b05:5500:a5e9:1901:fd03:0.xxx's avatar

    Review mooi op tijd jongens, eerste van Nederland, top!
    Heb zeker interrese in psvr, maar nu nog niet. Ik wou nog even in gaan op de volgende puntjes: ik denk dat de move en camera zo duur zijn om de goedkope aanschraf prijs van de psvr los te verantwoorden, Sony wilt natuurlijk ook geld verdienen.
    Sony moet in de begin periode inderdaad zelf voor content zorgen om psvr op gang te laten kopen, ik denk dat Sony daarna vooral hoopt dat third party veel goeie VR content gaan maken.

  19. Anoniem -   
    2001:1c06:0b05:5500:a5e9:1901:fd03:0.xxx's avatar

    Trouwens kunnen we review van de launch games binnenkort verwachten?

  20. Anoniem -   
    2001:1c06:0b05:5500:a5e9:1901:fd03:0.xxx's avatar

    Trouwens een video review van psvr lijkt me erg leuk en een mooie kans voor de site.

  21. Anoniem -   
    178.84.72.xxx's avatar

    Hoe lekker zit het in combinatie met een astro a40 of welke ander head set dam ook?

  22.    369 XP
    Space-Invader's avatar

    Ben nog steeds niet overtuigd, krijg eerder steeds meer het gevoel dat het voorlopig niets voor mij zal zijn. Ja, een unieke ervaring zal het zeker zijn. Maar ook dat went en dan zou ik me waarschijnlijk gaan storen een de tegenvallende graphics. Ik heb de ontwikkeling vanaf de blokjes mee gemaakt en heb geen zin meer in een stap terug. Zie vooralsnog eerder gebeuren dat ik mijn PS4 ga vervangen door de PS4 pro omdat het er sterk op lijkt dat dit wel een vooruitgang gaat opleveren in graphics en/of framerate waarvan ik ook kan genieten op mijn normale full hd tv.
    En over de games heb ik momenteel ook nog steeds grote twijfels.
    Veel sterkte en plezier voor de avonturiers die er wel mee aan de slag gaan. Ik hoop voor jullie dat het na de unieke ervaring een mooi vervolg gaat krijgen en dat mijn grote twijfels niet terecht blijken te zijn 🙂

    Wel een mooie review 🙂

  23.    84 XP
    Glenny91's avatar

    dat het maar rap donderdag is, dan hol ik naar de gozers van game mania om hem eindelijk te halen ! :V

  24.    1709 XP
    Aenea's avatar

    @Glenny91:
    Ik hoop dat PostNL es ’n keer niet zo verdomde laat is als de laatste paar keer! Normaal komt ie altijd tussen 11:00 en 13:00, vorige keren pas rond half 5, als dat donderdag gebeurd zet ik vast een stoel bij de deur neer of zo anders sta ik toch maar steeds in de gang te kijken of ie in de straat staat! 🙂

  25. Anoniem -   
    92.108.151.xxx's avatar

    Leuke en gedurfde ontwikkeling van Sony. Ga daar later ook zeker instappen. Vind het niveau van de spellen nog niet voldoende om hier heel lang mee te spelen. Hoor graag de ervaringen van alle early adapters hier! En uiteraard allemaal heel veel plezier op de 13e!

  26. Anoniem -   
    77.251.182..xxx's avatar

    Toen Project Morpheus bekend gemaakt werd was ik helemaal hyperdepiep. Hoe vet zou het zijn om race games te spelen met een VR helm op.

    Nu 2 jaar later sta ik er iets anders in. Merk aan mezelf dat ik meer de negatieve punten lees dan de positieve punten.
    Ik (en dat komt door mijn gevoel erbij) lees vooral downgrades van graphics. Ps4 die niet krachtig genoeg is. Games aanbod waarvan het meer en deels demo’s zijn.

    De positieve dingen zoals draag comfor en de ervaring heb ik al snel bij van ja leuk om een uurtje jezelf kotsmisselijk te gamen en vooral bij visite te showen.. ja ik weet het niet.. ik ben niet gehyped.
    Misschien moet ik hem eerst een goed testen voordat ik mn oordeel kan geven.

    Liever spaar ik door voor de PS4pro en een dikke 4k tv met HDR.

  27. Anoniem -   
    31.161.186..xxx's avatar

    De move controllers zijn juist niet slecht ondersteunt er komt een vr headset voor uit!

  28.    5406 XP
    7th-son's avatar

    Ik had em gepreordered, maar gecanceled omdat de pro een maand later uit komt. Het is een grote gok voor dat geld om het uit te proberen. niet dat ik het niet kan missen, maar ik heb move en de vita ook uitgeprobeerd, en dat is nooit goed ondersteund, ondanks dat het geweldige hardware is.
    Er zijn al een aantal games die me in vr aanspreken, zoals Robinson, resident evil, driveclub en ace combat, en ben benieuwd wat er nog meer komt. Maat wil het eerst uitproberen en ook (misschien) nog even afwachten van hoe en wat. Mijn broer haalt vr wel, en ga het bij hem proberen. Heb positieve dingen gehoord van hem, aangezien ze bij hem op het werk die vr al een tijdje hebben.
    We gaan het meemaken!

  29. Anoniem -   
    95.96.221..xxx's avatar

    Goede review, alleen ik wacht nog even totdat de PS4 Pro er is en wat dit precies gaat betekenen voor de PS VR.

    @redactie: Misschien nog even goed te vermelden dat de processing unit geen HDR signaal kan doorgeven aan je tv. Je moet dan dus telkens kabels verwisselen als je HDR content wilt afspelen. Aangezien de PS4 Pro vol inzet op HDR vind ik dit wel een behoorlijke misser van Sony, benieuwd hoe en of ze dit nog gaan oplossen.

    http://wccftech.com/ps-vr-pu-doesnt-support-hdr/

  30. Anoniem -   
    83.80.154.xxx's avatar

    Kortom ik ga hem niet kopen.
    Over een tijdje komt hij incl camera en werkt hij draadloos.
    Geld klopperij.
    Als je bildragend bent en hem een tijdje op heb kunnen de brilglazen beslaan.
    Maar ja er zitten geen ruitenwissers in moet voor bijbetaald worden.

  31. Anoniem -   
    77.165.178..xxx's avatar

    Ik heb een playseat met stuur en shifter. Dat zijn al 2 usb apparaten.

    Hoe ga je dat allemaal op de 2 poorten krijgen die de PS4 heeft?

  32. Anoniem -   
    84.28.67..xxx's avatar

    Ik wacht nog wel effe tot de resolutie minimaal verdubbeld is en er games als Diablo en Fall Out in VR zijn.

  33.    2 XP
    JellyButton's avatar

    @77.165.178..xxx: splitter halen. Heb ik ook. Heb 4 usb poorten in mijn ps4, hier linkje. Ik had m gewoon in de winkel gekocht. Je hebt ze ook voor veel goedkoper is wat je zelf wil. Gewoon ps4 splitter zoeken op Google. http://www.pdashop.nl/product/619658/trust-gxt-215.html?ref=283848&label=16354-AGI-21634718064-ASI-173109626424-619658&gclid=CJXLlIfrys8CFewy0wod3a8IHQ

  34.    546 XP
    Crusader's avatar

    Toen ik de PS VR ging testen zeiden ze dat de PS Pro rond de 10-20% verbetering zou geven in graphics en dat Batman qua graphics alles eruit haalt nu. Graphics zijn inderdaad iets minder dan PS4 maar vond de ervaring geweldig, vooral bij Batman.

  35.    452 XP
    TwysT's avatar

    ‘Quanto costa’ ?? Serieus? Welke kusten hebben we ’t over, Costa Brava, Costa del Sol? Wat dachten we van Cuánto cuesta jongens..;)
    Dit is echt zoiets dat je gewoon een keer moet proberen om te weten of je ’t tof vindt en het iets voor je is. Ik denk wel dat dit inderdaad niet zomaar een ding is zoals 3D gaming dat was. Dit zou best wel eens heel populair kunnen worden in de toekomst, zeker als je naar alle mogelijkheden buiten gaming kijkt.

  36.    516 XP
    JaHe's avatar

    Ik heb het laatst samen met PSX Sense mogen proberen en het was een unieke ervaring, erg leuk voor een uurtje… ik zie mijzelf alleen niet dagelijks alles aansluiten en elke keer weer opruimen. Daarnaast sluit je jezelf compleet af van de echte wereld en dat is niet echt gezellig als je niet alleen bent. Ik ben wel benieuwd waar het over een paar jaar staat en wat er nog allemaal gaat uitkomen aan games, voorlopig hou ik het bij de oldskool PS4/3 games op een scherm. Voor diegene die het wel kopen: have fun! Dat zal zeker goed komen als je VR liefhebber bent…

  37. crew Management -    4381 XP
    M4GN3T's avatar

    @TwysT: Italiaanse gezegde, niet Spaans lol

  38.    2250 XP
    20style [20]'s avatar

    Wacht liever wat af .. de verbeterde slim versie komt daarna lol

  39. Anoniem -   
    77.247.181..xxx's avatar

    En nu maar afwachten wanneer de release ps4 consoles stuk gaan door gebruik van de PS VR kijken of iedereen het dan nog zo geweldig vind.

    Gewoon het feit alleen al dat alles er minder mooi uit gaat zien op de ps4 de we nu hebben, gaan die consoles voor PS VR op de tenen lopen en stuk

    Maar in mijn ogen is PS VR een hype en waait dat net als de PS MOVE en 3D gamen wat Sony ook ging maken vanzelf over 🙂

  40. Anoniem -   
    89.31.5.xxx's avatar

    @Aenea: “Ik hoop dat PostNL es ’n keer niet zo verdomde laat is als de laatste paar keer! Normaal komt ie altijd tussen 11:00 en 13:00, vorige keren pas rond half 5, als dat donderdag gebeurd zet ik vast een stoel bij de deur neer of zo anders sta ik toch maar steeds in de gang te kijken of ie in de straat staat!”

    en dat voor iemand van 47 jaar 🙂

  41.    1709 XP
    Aenea's avatar

    @89.31.5.xxx:
    Jong van geest 😉

    Nu ook weer heh, gisteren een PS camera stand besteld bij BOL, zou komen tussen 10:30 en 12:30, is nu 15:00 en nog niet geweest. Nu is dit niet echt iets waar ik met smart op zit te wachten zoals een PSVR, maar tikkeltje irritant is het wel…

    Vraag me af wat er verandert is ineens, tot enkele maanden geleden ging het goed, zelfde bezorger ook dus dat is het niet.

  42.    1709 XP
    Aenea's avatar

    @77.247.181..xxx:
    “En nu maar afwachten wanneer de release ps4 consoles stuk gaan door gebruik van de PS VR kijken of iedereen het dan nog zo geweldig vind.”

    Hahaha, een accessoire die je console stuk laat gaan! Hilarisch! Hoe kom je op dat idee?

  43. Anoniem -   
    86.87.177..xxx's avatar

    @83.87.155.xxx: gast wat jij verwacht van de psvr zit er gewoon nog niet in we zijn nog niet vergenoeg kwa techniek om hier echt wat van te maken zoals ik en jij dat verwachten

  44. Anoniem -   
    86.87.177..xxx's avatar

    @TwysT: ja man.. porno filmkes met een vr op je kop… wat een tijd om te leven….

  45. Anoniem -   
    62.238.112.xxx's avatar

    Goedemiddag. Ik reageer meestal niet snel, maar ik wil het volgende toch wel even kwijt. Het valt mij op dat er van die sterke anti reacties op deze VR bril zijn. Dat verbaasd mij best. Wij zijn gamers en ik neem aan dat we allen nieuwe soorten techniek verwelkomen. Of het nou succesvol wordt of niet, laten we het vooral wel proberen toch? Alles bij voorbaat al afschieten zorgt voor geen vooruitgang. Ik zelf ben best enthousiast en heb deze dan ook in de pre-order staan, maar ik heb het geld daarvoor en wil het risico wel lopen. ALs mensen dat niet willen snap ik dat ook volledig. Alleen nu al zeggen dat dit sowieso gaat floppen lijkt mij erg voorbarig. Net zoals zeggen dat dit 100% zeker de toekomst is. We gaan het wel zien! Ik denk ook dat niet alleen de games hier voor succes gaan zorgen. De apps die eraan zitten te komen waardoor we door de ruimte of oceanen kunnen reizen lijkt mij ook heel vet. Ik ga deze techniek supporten omdat ik hoop dat het slaagt. Mensen die de kat uit de boom willen kijken, ook prima… maar laten we met zń alle de pogingen toejuichen om onze hobby nog vetter te maken.

  46. Anoniem -   
    185.46.212..xxx's avatar

    @83.87.155.xxx: Ja leuk….en mij lijkt het nog steeds helemaal niks. Ik wil niet met zo’n ding op mn knar zitten.

  47. Anoniem -   
    77.160.67..xxx's avatar

    @178.84.72.xxx:

    Zolang de headset maar een 3,5mm bedrade aansluiting heeft. wireless met bv USB dongle is een no-go

  48.    129 XP
    Sensi's avatar

    @62.238.112.xxx:

    Zo is het. Ik hoop dat de eerste kopers volgende week een geweldige tijd tegemoet gaan en ons een eerlijk beeld gaan geven hoe het is.

  49. Anoniem -   
    94.215.29..xxx's avatar

    Het scherm zit dicht voor je ogen, dus waarom zou je dan een bril voor veraf ophouden? ik zie meer dan perfect dichtbij en met een bril voor veraf wordt het echt niet beter. Als ik een bril op moet houden, dan hoef ik die vr bril voor 120% niet meer.

  50.    5406 XP
    7th-son's avatar

    @77.160.67..xxx: want? Of die nou Bluetooth is of niet, als je een grote koptelefoon of Headset op zet, kan het vervelend zitten lijkt mij. Simpele oordopjes is het makkelijkst, maar heeft wel het minste Geluid kwaliteit.
    Heb daarentegen wel filmpjes gezien waar ze een Headset op hadden inclusief de vr. Het kan dus wel

  51. crew Management -    4381 XP
    M4GN3T's avatar

    @94.215.29..xxx: zo werkt het niet, je kijkt door een lens die ervoor zorgt dat er diepte is en het scherm dus ver weg is/lijkt

  52. Anoniem -   
    94.215.29..xxx's avatar

    @20style [20]: Dan wacht ik ik wel de draadloze ultra slim 😉

  53.    452 XP
    TwysT's avatar

    @86.87.177..xxx: Haha, voor ieder wat wils 😉

  54.    452 XP
    TwysT's avatar

    @M4GN3T: Ik vraag me nog af of dat klopt, zag zelf namelijk scherp met een andere VR-bril, zonder een bril op te hebben (voor veraf). Bovendien ziet ieder oog 1 beeld uit een net iet ander perspectief en op die manier wordt er een idee van diepte gecreëerd, maar het beeld zelf is gewoon dichtbij. Dat beeld zelf zie je dus gewoon scherp lijkt me.. Benieuwd wat de ervaringen van anderen zijn.

  55. Anoniem -   
    92.110.78..xxx's avatar

    Deze VR Bril kan niet gezond zijn voor je hersenen en ogen, je hersenen en ogen zullen het niet begrijpen waardoor je hoofdpijn en sneller moe gaat worden. Ik had deze in de pre-order staan maar ik zie er van af.

  56.    1903 XP
    gamexl's avatar

    Na het lezen van deze review is het mij duidelijk. Ik wacht minstens tot de 2e generatie, waarvan ik hoop dat de resolutie flink omhoog is gegaan. Ik verwacht dat dit zal zijn met het lanceren van de PS5 of net erna…

  57.    418 XP
    Blasphever's avatar

    Het bezwaar van de kabels zie ik niet helemaal. Door alle apparatuur heb in rond en onder mijn tv al een wirwar van kabels. Een paar extra gaat voor mij het probleem niet zijn. Zolang er maar één kabel naar de headset gaat.

  58.    418 XP
    Blasphever's avatar

    @62.238.112.xxx: helemaal mee eens!

  59.    418 XP
    Blasphever's avatar

    @92.110.78..xxx: waarom had je hem dan überhaupt in de pre-order staan? Dit (onterechte?) vooroordeel had je toen waarschijnlijk ook al.

  60.    2250 XP
  61. Anoniem -   
    92.110.78..xxx's avatar

    @Blasphever: ik wou eerst zeker weten of het was voor mij, nadat veel mensen er negatief over zijn heb ik mijn beslissing genomen.

  62. Anoniem -   
    82.217.102.xxx's avatar

    @Aenea: Je moet gewoon op de hoek vd straat gaan staan en hem dan besluipen:”HIER DIE BRIL!!”

  63.    1709 XP
    Aenea's avatar

    @82.217.102.xxx:
    Hehehehe, zal mijn Silentium Pistol (Mafia 3) maar thuislaten, zit zo in het sluipen nu! 🙂

  64. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    daarom komt de ps4 pro ook! omdat de huidige ps4 niet de optimale kwaliteit kan bieden voor vr!

  65. Anoniem -   
    62.238.22..xxx's avatar

    @86.87.177..xxx: sony zal geen porno vr uitgeven helaas. beetje jammer weer. toch leuk om met je vriendin eens te beleven met een vr bril porno

  66. Anoniem -   
    82.217.102.xxx's avatar

    @62.238.22..xxx: Samen met je vriendin VR porno beleven, hoe zie je dat voor je?
    Jij met die bril op je kop , en wat moet zij dan doen? Laat me raden….

  67. Anoniem -   
    62.194.102..xxx's avatar

    Lekker wachten op de PS5 met VR2.0

  68. Anoniem -   
    94.215.29..xxx's avatar

    @M4GN3T: Het gaat er niet om waar het op lijkt. Voor je ogen is dichtbij dichtbij en ver weg ver weg. Het scherm zit dicht op je ogen, dus Ik kan me voor 1,000,000% niet voorstellen dat je een bril op moet houden.

  69. Anoniem -   
    178.85.151.xxx's avatar

    Vandaag de VR opgehad bij Mediamarkt. Jullie maar roepen dat het voor brildragers goed te doen is…..dacht het niet. Stikt bovendien van de bedrading. Verkopertje zei zelf ook al dat het voor brildragers niet geschikt is, lekkere verkoper. Helaas, VR komt er hier dus niet.

  70. Anoniem -   
    213.34.241..xxx's avatar

    @178.85.151.xxx:

    Nou ik draag hem met bril en nergens last van.
    Heb wel ook glazen die niet beslaan want dat zou anders weleens kunnen gebeuren.
    Maar merk totaal verder niks van mijn bril,
    Gelukkig maar want mag voorlopig even geen lenzen in en vind de Vr bril echt geweldig.

  71.    3 XP
    erikkl's avatar

    Ik ben wat teleurgesteld over de kwaliteit van het beeld van de VR. Hebben meer mensen hier last van? Youtube video’s met gameplay zijn waarschijnlijk allemaal gecaptured vanaf de tv. Alsof je een bril op hebt met de verkeerde sterkte..