shutterstock_311192399

Tijdens eerste kerstdag 2014 werden heel veel mensen begroet door een PS3, PS4 of PS Vita die geen verbinding kon maken met het PlayStation Network. Dit zorgde er destijds voor dat veel mensen tijdens de kerst niet online konden gamen. Ook waren er veel mensen die een PS4 cadeau hadden gekregen met kerst, om vervolgens geconfronteerd te worden met het feit dat ze deze niet konden updaten of op in konden loggen. De reden hiervoor was een DDoS-aanval van een groepering genaamd Lizard Squad, die hadden besloten dat mensen met kerst bij hun familie moesten zitten in plaats van gamen. Een DDoS-aanval vonden zij dan ook een gepaste actie en dus was het PSN en ook Xbox Live gedurende de kerst compleet offline.

Vandaag maakt het Ministerie van Justitie echter bekend dat twee leden van deze groep vorige maand zijn gearresteerd. Het gaat hier om een Amerikaanse jongen en een Nederlandse jongen, beiden 19 jaar oud. De Amerikaanse en Nederlandse overheid hebben samengewerkt om de arrestaties te verrichten, zo meldt men via een persbericht.

De eerste verdachte is Zachary Buchta, 19 jaar en wonende te Fallston, Maryland in de Verenigde Staten. De Nederlander heet Bradley Jan Willem van Rooy en is ook 19, afkomstig uit Leiden. Zij zijn beiden gearresteerd voor het aanrichten van schade aan beveiligde computers.

Beide heren zijn gepakt nadat er een onderzoek is gedaan door de Amerikaanse autoriteiten naar een website die je bedreigende telefoonoproepen liet bestellen. Via deze site kon men bedreigde telefoonoproepen bestellen die vervolgens elk uur, 30 dagen lang werden uitgevoerd. Achter deze website bleken beide heren te zitten en daarnaast verkochten zij ook nog DDoS aanvallen aan louche kopers.

Verdachte van Rooy blijft in Nederlandse hechtenis en zal hier vermoedelijk ook zijn rechtszaak moeten afwachten.