Review: Rise of the Tomb Raider

RotTR
Review: Rise of the Tomb Raider – In 2013 maakte Lara Croft een uitstekende terugkeer met een reboot die de franchise hard nodig had. Die game was een succes en de nieuwe manier van spelen beviel ons, evenals vele anderen, erg goed. Crystal Dynamics is vervolgens met Rise of the Tomb Raider aan de slag gegaan en hoewel die game al een jaar verkrijgbaar is op de Xbox One, kunnen wij nu pas eindelijk met de titel aan de slag. Het jaar wachten was jammer, maar in ruil daarvoor krijgen we wel gelijk een compleet pakket met vele extra’s. Of dat een hoop goed maakt? Dat gaan we je nu vertellen.

Onsterfelijkheid kost levens

In Rise of the Tomb Raider ga je op zoek naar een artefact waarmee mensen onsterfelijk kunnen worden. Die zoektocht was voor de vader van Lara een ware obsessie die in het verleden regelmatig tot problemen heeft geleid. Haar vader heeft zijn zoektocht helaas nooit kunnen afmaken, want alvorens hij echt goed in de buurt kwam van dit artefact, liet hij het leven. De obsessieve zoektocht van haar vader heeft voor problemen gezorgd en mensen die dicht bij Lara staan, zijn in eerste instantie bang dat zij zijn pad volgt. Maar Lara weet goede verbanden te leggen en zodoende komt zij het artefact daadwerkelijk op het spoor.

Rise1

Dat brengt haar aanvankelijk naar Syrië, alwaar ze een eeuwenoude tempel bezoekt, maar al snel treft ze daar de leider van Trinity aan. Trinity is een organisatie die al ruim 1000 jaar bestaat en ook zij zijn op zoek naar het artefact. Het gevolg is dat de situatie escaleert en dat Lara de vijanden gevonden heeft die haar zullen dwarsbomen in het avontuur. Na een knallend begin in Syrië leidt de weg naar Siberië, waar Lara bepakt en bezakt bergen moet beklimmen om bij een verborgen stad uit te komen. Alle bewijzen lijken immers naar de verloren stad van Kitezh te wijzen, maar daar komen, gaat niet zonder slag of stoot. Trinity zit haar immers op de hielen en zij schuwen het niet om zwaarbewapende vijanden op je af te sturen.

Veel meer over het verhaal zullen we niet vertellen, want dat mag je zelf allemaal gaan beleven. Wel moeten we even een kritische noot kraken en dat is dat je het best alle geluidsdragers, documenten en meer beluistert en leest. Dit puur om een globaal beeld van het verhaal te krijgen, want niet alleen het verhaal van Lara is interessant, ook de oude geschriften geven een duidelijker beeld van het artefact. Tot zover op zich logisch, maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal toch wat rommelig in elkaar steekt. Het is niet zo gestroomlijnd als in Tomb Raider het geval was en het einde is eigenlijk een beetje een anticlimax.

Rise2

Voortborduren op de gelegde basis

Rise of the Tomb Raider plaatst je ditmaal voornamelijk in het ijskoude Siberië en dat is waar je 80% van het avontuur zult beleven. In plaats van een vergeten eiland, wandel je nu hoog door de bergen op zoek naar het artefact. Dit levert verschillende prachtige plaatjes op waar je zeker van zult genieten. Men creëert weer een boeiende en interessante speelwereld die garant staat voor een hoop speelplezier. Dat is enerzijds natuurlijk te danken aan het verhaal dat je overal naartoe zal brengen, maar ook door de free-roaming elementen die deze titel kent. In dat opzicht borduurt Rise of the Tomb Raider voort op de basis van Tomb Raider.

Wederom begeef je je van kamp naar kamp om daar op te slaan, wapens te verbeteren en je skillpunten te verdelen over de aanwezige categorieën. Sommige levels zijn vrij lineair, maar je zal ook grote open gebieden treffen en die zitten bomvol met allerlei extra mogelijkheden. Zo hier en daar kom je mensen tegen die missies voor je hebben, maar ook kan je weer een sloot van items verzamelen die bijdragen aan je XP, evenals een achtergrond aan het algehele verhaal geven. Het is tevens een middel om de speelduur op te rekken na het uitspelen, want de completionist wil ongetwijfeld alle items verzamelen.

Rise6

Het concept van de Tomb Raider reboot is onveranderd gebleven met Rise of the Tomb Raider en aangezien dat in het vorige deel uitstekend werkte, zijn we blij te zien dat men dit op soortgelijke manier heeft doorgetrokken. Eigenlijk is alles compleet één op één overgezet, maar dan met een ander omhulsel in de vorm van het verhaal en de locatie. Dat klinkt misschien wat negatief, maar dat is het allesbehalve, want juist dat maakt de games tegenwoordig zo leuk om te spelen. Het enige wat we wel enigszins missen zijn complexe puzzels. Dat is toch een beetje een equivalent van een schatzoeker in games vandaag de dag en waar je er in Uncharted 4 vrij veel hebt, valt het in Rise of the Tomb Raider een beetje tegen.

Fijne gameplay is een genot

Ondanks de genoemde minpunten, zoals het wat lage aantal complexe puzzels en het wat rommelige verhaal, is Rise of the Tomb Raider absoluut je tijd waard. Dit komt doordat het avontuur de moeite waard is, wat te danken valt aan de prachtige omgevingen die je bezoekt, een wereld die uitnodigt om verkend te worden en de zeer fijne gameplay. De game speelt heerlijk weg, er zit een lekker tempo in en je kan op ieder gewenst moment even rustig aan doen om een zijmissie op te pakken. De game kent een lineair spelverloop, maar voelt wel een stuk vrijer aan dan het vorige deel.

Rise5

De gameplay op zich is buiten de genoemde aspecten natuurlijk gericht op de vuurgevechten en het klimmen en klauteren. Het schieten is aanvankelijk even wennen door de fletsheid van het bewegen, maar een beetje klooien in de instellingen helpt je goed op weg. Het andere element is natuurlijk waar Lara in uitblinkt en hoewel er bij momenten onmogelijke sprongen zijn, gaat dit ontzettend soepel. Zeker als je de levels opnieuw gaat spelen tegen een bepaalde score, waarbij tijd een rol speelt, zul je merken hoe vlot de game zich laat besturen. Het voelt net wat meer verfijnd aan en dat maakt het spelen tot een waar genot.

Hoop extra content

Nu we het avontuur hebben behandeld, kijken we even verder naar wat de PlayStation 4 uitgave ons nog meer biedt. Dat is namelijk nogal wat. Het gewone avontuur is goed voor ruim 10 uur aan gameplay en in aanvulling hierop krijg je tevens de Baba Yaga uitbreiding. Daar gaan we niet al te ver over uitwijden, anders wordt de tekst te lang, maar we kunnen je vertellen dat het de moeite waard is. Deze uitbreiding kost je drie tot vier uur, wat de ervaring nog eens verlengt. Nog veel leuker is eigenlijk de Blood Ties uitbreiding. Deze beperkt zich puur tot het onderzoeken van het ouderlijk Croft huis en hier krijg je veel inzicht in het verleden en tegenover welke situaties de familie kwam te staan. Je krijgt eindelijk een echt goed beeld van haar vader en moeder, wat gepaard gaat met leuke, creatieve puzzels.

Rise3

Die uitbreiding is goed voor zo’n twee uur extra gameplay en alsof dat nog niet genoeg is, biedt het huis ook nog een alternatieve modus in de vorm van Lara’s nachtmerries. In deze modus bestrijd je zombieachtige figuren in een soort wave structuur, waarbij je het natuurlijk moet zien uit te houden, terwijl je ondertussen zwevende schedels uitschakelt. Dit kan best een uitdaging zijn en hoewel dit ver van de rest van de game afstaat, is het wel geinig om af en toe even tussendoor te spelen. Daarmee hebben we nu al drie extra onderdelen benoemd, waarvan er twee absoluut de moeite waard zijn. Er is echter nog meer, want zo kent de game ook nog een VR-modus als kleine extra, waar we later even op terugkomen.

Alsof dat nog niet genoeg is, is er nog een Expeditiemodus en hierin tref je weer allerlei andere gameplay opties aan. Denk hierbij aan levels opnieuw spelen, maar dan tegen de tijd, wat een score oplevert. Tevens is hier een elite variant van speelbaar die nog uitdagender is. Verder tref je nog een modus aan waarin het om overleven draait, een modus waarin je de vergiftiging van een vallei moet zien te voorkomen en een modus waarin je verschillende opdrachten moet voltooien. Voor die laatste geldt dat je ook je eigen missies kunt maken en dat is best geinig.

Rise4

Al deze genoemde modi zijn leuke extra’s, maar voelen toch een beetje overbodig aan. De meeste spelers zullen vooral met de verhaallijn aan de gang gaan en in de verhalende DLC duiken, want dat biedt op zichzelf al voldoende speelduur en content. Maar als je interesse hebt in meer, dan kan je met deze extra gameplay features aan de slag en dat is ook waar de speciale kaarten om de hoek komen kijken. In de game kan je namelijk verschillende kaartpakketten verkrijgen door allerlei doelstellingen te voltooien, zoals het uitspelen van de game. Dit levert je keer op keer vijf nieuwe kaarten op, dingen die zich vertalen als gameplay boosters of een twist aan het geheel geven.

Denk dan aan meer impactvolle kogels, minder health, vijanden met grote hoofden enzovoort. Deze kaarten kun je bij aanvang van de genoemde modi inzetten om de gameplay te beïnvloeden. Geinig gevonden, maar het zit er vooral in omdat hier microtransacties aan verbonden zijn. De game werkt gelukkig niet op een pay-to-win principe, maar dat neemt niet weg dat dit een beetje onnodig en overbodig aanvoelt. Het maakt de verschillende extra modi onnodig ingewikkeld, omdat je bedolven wordt onder informatie. Maar goed, hierbij moet wel opgemerkt worden dat het slechts een klein detail betreft.

RotR

Conclusie

Rise of the Tomb Raider is op de PlayStation 4 een complete uitgave met alles er op en er aan. Het jaartje wachten was misschien wat vervelend, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt met deze uitgave die barst van de content. Baba Yaga en Blood Ties zijn twee prima uitbreidingen, met name die laatste is heel erg leuk vormgegeven. Alle andere extra's zijn mooi meegenomen, maar vooral interessant voor de echte die-hard fan. De hoofdmodus, de singleplayer, kent wat minpunten in de vorm van een rommelig verhaal en een gebrek aan complexe puzzels, maar in ruil daarvoor krijg je heerlijke gameplay en een game die er uitstekend uitziet. Een stuk beter nog dan de Xbox One versie. Kortom, de Rise of the Tomb Raider uitgave voor de PS4 is een prachtig pakket dat zeker je tijd en geld waard is.

Pluspunten

 • Propvol content dankzij complete uitgave
 • Beperkte free-roaming concept werkt ook nu weer uitstekend
 • Heerlijk fijne gameplay
 • Blood Ties uitbreiding is erg interessant
 • Ziet er uitstekend uit

Minpunten

 • Verhaal wat rommelig en matig einde
 • Wat weinig grote puzzels

9.0

Boxshot Rise of The Tomb Raider

Rise of The Tomb Raider

Releasedatum:
11-10-2016
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Square Enix
Ontwikkelaar:
 1.    3948 XP
  tyger1's avatar

  Mooie score ligt hier al van Vrijdag moet er nog aan beginnen .

 2. Anoniem -   
  95.96.204..xxx's avatar

  Mooi game tot nu toe,vermaak me er al mee sinds donderdag.

 3. Anoniem -   
  217.120.77..xxx's avatar

  De voorige delen altijd met veel plezier gespeeld en ook dit deel lijkt me weer erg leuk. Wel erg duur voor een game van een jaar oud.

 4. Anoniem -   
  2a02:1812:1505:a200:8821:a650:be16:e.xxx's avatar

  Weer een mooie game,de prijs valt mee omdat je alle dlc content erbij krijgt.

 5.    2587 XP
  jimke1's avatar

  de game licht hier al van vorige donderdag maar heb er nog geen tijd voor gehad en nu zeker niet want morgen is het VR gamen 🙂

 6. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  Ziet er echt geen ‘stuk’ beter uit dan op de ps4. Ik snap dat jullie een ps site zijn en alles positief uitlichten maar heb zowel de ps4 als xbox one versie gespeeld en ziet er vrijwel hetzelfde uit. Ik ben het er wel mee eens dat de ps4 er net wat strakker uit ziet maar een stuk beter is overdreven.

 7.    369 XP
  Space-Invader's avatar

  @217.120.77..xxx: Nee hoor, je krijgt er heel veel voor en zoals de review al aangeeft is de kwaliteit beter als op de xbox one. De prijs is het zeker waard 🙂

 8. Anoniem -   
  205.157.81.xxx's avatar

  9 had ik ook in gedachten.

 9.    369 XP
  Space-Invader's avatar

  Zoals verwacht weer een super game en ook nog van een betere kwaliteit dan op de xbox one. Maakt het voor allemaal echt wel waard, dat jaartje wachten 🙂 🙂 🙂

 10.    7291 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Kortom topgame nu snel die CE leveren Gamemania. 😀

 11. Anoniem -   
  205.157.81.xxx's avatar

  @84.27.215..xxx: Ik heb ook de Xbox One versie gespeeld. Ps4 is toch echt iets beter.

 12. crew Management -    4381 XP
  M4GN3T's avatar

  @84.27.215..xxx: Lennard heeft beide versies uitgespeeld, dus die zal ’t wel weten :p

 13. Anoniem -   
  88.159.238.xxx's avatar

  Heb hem op de xbox one gespeeld en moet zeggen dat ik het een van de beste games ooit vind. En Uncharted 4 had alles behalve complexe puzzels

 14. Anoniem -   
  92.69.20.xxx's avatar

  Dus op de pro in (4k) settings wordt het een pareltje toch??

 15. Anoniem -   
  92.69.20.xxx's avatar

  Tenminste daar wacht ik op.

 16. Anoniem -   
  94.226.35..xxx's avatar

  hebben jullie dan geen last van input lag? Zelfs met de kabel reageert de camera traag.

 17. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @M4GN3T: zoals ik zei heb ik ook beide versies gespeeld, lezen is ook een vak 😉 Daarnaast snap ik dat jullie alleen de playstation de hemel in prijzen 😉

 18. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @94.226.35..xxx: ligt aan je tv waarschijnlijk, hier geen last van

 19. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @92.69.20.xxx: idd en dat ziet er wel een stuk beter uit dan xbox one versie

 20. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @205.157.81.xxx: zeg ik toch ook, lees eens goed

 21. crew Management -    4381 XP
 22.    278 XP
  DarkDevil's avatar

  Game sinds gisteren, maar kan pas weekend spelen. 🙁

 23. Anoniem -   
  77.250.110.xxx's avatar

  @jimke1: lol licht..

 24. Anoniem -   
  77.169.243.xxx's avatar

  @84.27.215..xxx: Biased zijn en claimen dat iemand anders biased is == hypocrite.

  Check maar vergelijkingen op Youtube lol.

 25. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @77.169.243.xxx: ik zeg toch ook dat de ps4 versie er beter uit ziet, vind het persoonlijk niet ‘stukken’ beter. Gewoon wat beter. Als je dit niet snapt heb je dikke pech. En waarom zou ik youtube checken als ik de game thuis op mijn xbox one en ps4 heb geprobeerd?

 26. Anoniem -   
  77.170.50..xxx's avatar

  @84.27.215..xxx: Om nou met dit soort comments te reageren op een ps fanboy site is natuurlijk ook vragen om problemen. Doe geen moeite, heeft geen zin.

 27. Anoniem -   
  94.215.29..xxx's avatar

  @84.27.215..xxx: Ik heb ze beide. De ps4 versie ziet er gewoon beter uit punt. Hier is geen discussie over mogelijk. Online zwerft ook nog een vergelijkings video.. “gewone” ps4 vs XboxOne vs PC daarin is duidelijk het verschil te zien. Kan niet wachten om deze game in volle glorie op de pro te spelen.

 28. Anoniem -   
  77.248.23.xxx's avatar

  Mn vriendin speelt eigenlijk alleen de uncharted serie is dit misschien iets dat ze dan ook leuk zou vinden?

 29.    407 XP
  Hiska's avatar

  @77.248.23.xxx: denk t wel 🙂

 30. Anoniem -   
  94.215.29..xxx's avatar

  @88.159.238.xxx: Ik vind deze game ook vermakelijker dan Uncharted 4.

  @94.226.35..xxx: Nee geen last van input lag. Met de kabel krijg je juist iets meer lag had ik ergens gelezen.

 31. Anoniem -   
  94.215.29..xxx's avatar

  @77.248.23.xxx: Ik vind deze game leuker dan Uncharted 4. Het is voor een vrouw toch ook leuker om met een sterke vrouwelijke personage te spelen. Lara is misschien wel het meest iconische spel personage op de Ps, Xbox en of pc.

 32.    2251 XP
  20style [20]'s avatar

  @tyger1: hahaha ik ook man… vrijdag al binnen maar te druk bezig met mafia 3 en fifa 17 the journey lol …beste voor laatste houden

 33.    3948 XP
  tyger1's avatar

  @20style [20]: Klopt bro

 34. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @94.215.29..xxx: dat zeg ik toch ook dat de ps4 versie er beter uit ziet. Ook zeg ik dat ik beide consoles heb en daarop de game hebt gespeeld. Echt grappig om te zien hoe slecht iedereen berichten leest en het meteen zien als een aanval haha. En ja, ook jij doet dit.

 35.    1794 XP
  Mrduckie88's avatar

  Ik ga hem denk ik toch maar halen….

 36.    1980 XP
  Sony's avatar

  @84.27.215..xxx: Ik begrijp je punt wel. Overigens wordt er door PSX-SENSE heel onprofessioneel op jouw bericht gereageerd. Jij had met je eerste comment wat kritiek over de grafische verschillen, waarop M4GN3T reageerde dat zijn collega het wel beter zou weten dan jij. Dit gaat hier altijd zo, bij een puntje kritiek schiet iedereen (ook de leden en anoniempjes) in de verdedigings stand. Welkom op deze forum.
  Klink misschien wat hard tegen over deze site, maar op het gebied van andere miningen mogen ze wat netter reageren.
  Amen 😛

 37. Anoniem -   
  188.207.65..xxx's avatar

  @77.248.23.xxx:
  Mijn vriendin speelt uncharted en tombraider, schelen niet veel van elkaar. Nathan is gewoon de mannelijke Lara

 38. Anoniem -   
  188.207.65..xxx's avatar

  @Sony:
  Neemt iemand m4gn3t hier serieus dan??

 39.    499 XP
  Diederik's avatar

  Zit hier nou ook VR ondersteuning bij?

 40. Anoniem -   
  31.223.172..xxx's avatar

  @Sony: Helemaal mee eens, eindelijk iemand die wel serieus reageerd. Reactie van M4GN3T slaat inderdaag nergens op, helaas gebeurd dit te vaak op psx-sense. Iedereen schiet inderdaad direct in de verdediging terwijl 84.27.215.xxx juist ook aangeeft dat de ps4 versie er beter uit ziet. Het siert psx sense ook niet dat ze op soortgelijke kritiek niet meer reageren of zelfs de berichten gaan verwijderen.

 41. Anoniem -   
  80.57.73.xxx's avatar

  Ik kan het nergens terugvinden…maar zit hier nou splitscreen in?

 42. Anoniem -   
  213.17.21.xxx's avatar

  De verschrikkelijke mp is er uitgesloopt begrijp ik?

 43. Anoniem -   
  84.27.215..xxx's avatar

  @M4GN3T: volgens mij zeggen de laatste reacties genoeg 😉

 44. Anoniem -   
  2a02:1812:2c13:5000:5059:c2d4:36ba:c.xxx's avatar

  Kijk na de aftiteling naar de hidden ending… deze anticlimax zal plots niet meer anti zijn. Geloof mij .

 45. Anoniem -   
  2a02:1812:2c13:5000:5059:c2d4:36ba:c.xxx's avatar

  @2a02:1812:2c13:5000:5059:c2d4:36ba:c.xxx: hij en niet jij want jij loopt wat naast je schoenen.