BloodTiesHead
Special: Rise of the Tomb Raider: Blood Ties in VR – Rise of the Tomb Raider verscheen eerder deze week voor de PlayStation 4 en in onze review heb je kunnen lezen dat het een prima game is geworden. Juist deze uitgave van de game is erg interessant, want het biedt het complete pakket. Dat is naast de game ook de Baba Yaga DLC, wat Expeditie content en de gloednieuwe Blood Ties uitbreiding, die tevens deze week verscheen voor de Xbox One. We hebben een jaar moeten wachten, maar krijgen nu wel gelijk het complete pakket. Ook biedt deze uitgave een virtual reality modus en die hebben we uiteraard ook even onderworpen aan een test.

Beleef Blood Ties in VR

In onze review omschreven we al even kort de inhoud van de Blood Ties DLC, die zich richt op het verhaal van een jonge Lara en eigenlijk met name haar ouders. Je wandelt rond in een vervallen Croft Mansion op zoek naar meer toelichting en hoewel deze uitbreiding geen actie bevat (buiten de nachtmerrie modus om), is het wel de moeite waard. Het laat je namelijk zoeken naar allemaal informatie in de vorm van geluidsopnames, boeken, brieven en meer. Gaandeweg kom je meer over de jonge jaren van Lara te weten evenals dat je leuke puzzels voorgeschoteld krijgt.

BloodTies1

De Blood Ties uitbreiding is wat dat betreft zeker het spelen waard, want het geeft net wat meer achtergrond aan het beroemde personage. Maar op het moment dat we deze content speelden, hadden we nog niet de beschikking over een PlayStation VR en zodoende moesten we het op de traditionele wijze doen. Maar nu zowel de game als PlayStation VR uit zijn, kan je natuurlijk gelijk met de headset op je kop in deze extra content duiken en dat willen we je ook zeker aanraden. Het rondwandelen in Croft Mansion in virtual reality is namelijk een mooie ervaring.

Groots, eng en interessant

Die ervaring komt voornamelijk doordat je in virtual reality pas echt een duidelijke indruk krijgt van hoe groot het pand van haar ouders is. Croft Mansion is geen simpel bouwwerk, maar haast een kasteel en daar doorheen lopen in virtual reality komt de beleving behoorlijk ten goede. Het is sfeervol vormgegeven en doordat het in een nogal vervallen staat verkeert, is het tevens bij momenten wat creepy. Iets wat pas echt een effect op je heeft zodra je de game in VR speelt. Speel je het gewoon op een TV, dan zal dat effect veel minder tot niet aanwezig zijn. Alleen om die reden is virtual reality al de moeite waard.

BloodTies2

Het is groots, spannend bij momenten en het is domweg leuk om rond te lopen in een huis dat qua afmetingen realistisch aanvoelt daar waar het tegelijkertijd groot is. Het onderzoeken van het huis gaat daarbij op een vrij simpele manier, want je loopt wat rond en pakt hier en daar objecten op om meer te weten te komen. De puzzels die je her en der treft wijken qua gameplay niet af tegenover het spelen op een TV en zodoende gaat dat op identieke wijze. Hier had men misschien wel iets meer mee kunnen doen, aangezien de PlayStation Move bij momenten een handig ding kan zijn. Anderzijds is het wisselen tussen besturingsapparaten met een VR-headset op niet echt praktisch dus dat verklaart wellicht de beperking.

Het rondlopen in het huis is overigens wel een beetje een ding. In eerste instantie word je gedwongen om voor een ‘Comfort’ optie te gaan waarbij je vrij rond kan kijken, maar niet vrij kunt bewegen. Dat bewegen kan enkel door L2 in te houden, je controller qua beweging te gebruiken om de afstand te bepalen en door nadien op R2 te drukken, zodat je teleporteert. Als je dat eenmaal gedaan hebt, krijg je de optie tot ‘Vrij’ spelen en dat betekent dat je jezelf met een controller bestuurt. Dat kan in eerste instantie voor complete desoriëntatie zorgen, omdat je lichaam in-game langzamer beweegt dan je hoofd. Het is dus van belang dat je in de instellingen even goed kijkt welke opties je aan en uit zet, want je kan dit op verschillende punten aanpassen.

BloodTies3

Gedurende het spelen kan het af en toe nog steeds voor wat duizeligheid zorgen, omdat de besturing wat desoriënterend werkt. Ja, het werkt prima om je te verplaatsen, maar je lichaam kan hier wat moeite mee hebben. Maar laat je niet van de wijs brengen, want in plaats van vrij met de camera bewegen om je looprichting te bepalen, kan je nog kiezen voor een zeshoek die je aan kan wenden qua perspectief. Door op L1 of R1 te drukken, zal het beeld iets verspringen, zodat je op die manier de juiste richting kan bepalen. Het is even wennen aan het begin, maar het siert de ontwikkelaar dat ze heel veel moeite hebben gedaan om elke speler genoeg opties te bieden om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken.

De moeite waard

Afsluitend kunnen we concluderen dat de VR-modus voor de Blood Ties uitbreiding een leuke en interessante extra is. De content op zichzelf is sowieso de moeite waard om te doorlopen, want het geeft een boeiende weergave van het verleden. De besturing in virtual reality is even wennen, maar als je je draai gevonden hebt, dan zal je merken dat het een plezier is om het in VR te beleven. Het ziet er netjes uit, je krijgt een veel betere beleving van de omgeving en het maakt het ook nog net even wat leuker. Kortom, heb je PlayStation VR en Rise of the Tomb Raider? Probeer Blood Ties dan absoluut in VR, bij voorkeur gelijk bij de eerste keer spelen.