VR
Special: Bound, Super Stardust Ultra en Hustle Kings in VR – Er zijn diverse nieuwe games verschenen speciaal bedoeld voor PlayStation VR. Veel van die games zijn volledig nieuw, maar er zijn er ook een paar die gewoon even van een update zijn voorzien. Tumble VR biedt echt het nodige aan nieuwe content, vandaar een aparte review. Super Stardust Ultra VR, Bound en Hustle Kings hebben meer een simpele update gehad die de ervaring net even wat leuker maakt. Maar om ook die games niet te kort te doen, gaan we er in dit artikel even nader naar kijken.

Bound

In onze review eerder dit jaar schreven we al dat Bound een mooie ervaring is wat te danken valt aan de prachtige levels, de mooie muziek en de unieke visuele stijl. De game blijft met de komst van PlayStation VR identiek hetzelfde, het enige verschil is dat je het geheel nu ook in virtual reality kunt doorlopen. Qua gameplay verandert er dus helemaal niets zodra je overschakelt naar de VR-headset, maar qua ervaring is er wel enige verandering te bespeuren. De game blinkt namelijk uit in het presenteren van een unieke set levels die continu in beweging zijn door allerlei objecten die heen en weer gaan.

Bound2

Dat komt nog meer naar voren op het moment dat je de game in virtual reality speelt, want je kunt logischerwijs nog meer om je heen kijken en in zekere zin zit je er veel dichter met je neus bovenop. Alleen de ervaring van Bound, gezamenlijk met de muziek, maakt het al de moeite waard om het ook in VR te doorlopen. De gameplay is zoals al aangegeven identiek, maar wel heeft de ontwikkelaar wat VR specifieke besturingsopties ingebouwd. In de gewone game verplaatst de camera zich namelijk automatisch naargelang je verder komt. Dat is in VR op sommige momenten nog steeds zo, maar liever controleer je de camera geheel zelf.

Dat kan ook, want de rechter analoge stick dient als controle middel voor de camera. Beweeg je deze omhoog, dan wordt de camera achter het personage geplaatst. Beweeg je naar links of rechts, dan verplaatst de camera zich in een schuine hoek. Dat is best handig, want bij platformgedeeltes waar er aan één kant een wand zit, kan je door die manier er nog prima omheen draaien. Overigens, mocht je onverhoopt alsnog met de camera in de knoei komen, de game laat je personage altijd zien, ook door muren heen en dat zorgt ervoor dat de gameplay ook in virtual reality prima blijft werken. Kortom, heb je Bound en PlayStation VR? Probeer deze game zeker even, het is een plezier om het in virtual reality te ervaren.

Bound1

Super Stardust Ultra VR

Housemarque heeft haar Super Stardust game meerdere malen opnieuw uitgebracht. Zo verscheen de game aanvankelijk voor de PlayStation 3 waarna het vervolgens ook uitgebracht werd voor de PlayStation Vita. Ook de PlayStation 4 werd niet overgeslagen en de basisgame is nu opnieuw speelbaar, maar dan met PlayStation VR. Wat betekent dat voor de game? Eigenlijk niet zo heel veel, want het geheel is min of meer identiek aan de originele versie. Het enige verschil is dat je het nu allemaal wat groter ziet en dat is best aardig. Zeker als je ruimteschip ontploft, zal je de vonken tot op een centimeter zien naderen.

SSUVR1

Allemaal leuk en aardig, maar dat konden we destijds ook al ervaren in 3D via een 3D TV. Gelukkig heeft men er nog een extra bij gedaan en dat maakt de game ineens een stuk interessanter. Er is namelijk een gloednieuwe VR uitdaging die je in first-person perspectief in een ruimteschip zet. Vervolgens kan je deze op handige wijze besturen met de analoge sticks, waarbij de linker dient voor vooruit en achteruit en de rechter voor naar links en rechts draaien. De besturing gaat daarbij erg vlot en gemakkelijk en een leuk detail is dat je met je hoofd moet richten. Dat doet een beetje denken aan RIGS: Mechanized Combat League, waarin het op een soortgelijke wijze werkt. Die methode heeft zich bewezen en zodoende is deze VR-uitdaging een leuke toevoeging.

SSUVR2

Je zult op alles wat beweegt moeten schieten en hoe meer je raakt zonder te sterven, hoe meer punten je krijgt. Dat is in het begin vrij gemakkelijk, maar naarmate je verder komt zul je merken dat de uitdaging toeneemt, omdat de hoeveelheid vijanden op de grond en in de lucht flink zal groeien. Een uitdagende modus die zich prima laat besturen in virtual reality, sterker nog, het is eigenlijk best wel heel erg leuk. Het enige nadeel met deze game is wel dat het visueel vrij gedateerd aanvoelt. De game is natuurlijk al wat ouder en dat is duidelijk te zien, want van grafische updates is geen sprake en dat is op zich best jammer, zeker als je de nieuwe VR modus gaat spelen.

Hustle Kings VR

In virtual reality allerlei spelvarianten spelen op de groene tafel. Dat klinkt natuurlijk als een nog meer realistische ervaring dan als je dat gewoon op de TV doet. Dat is het ook wel, want je waant je in een serieuze omgeving, waarbij de details netjes zijn ingevuld en goed tot leven komen. Maar goed, de achtergrond is natuurlijk niet waarvoor we de game spelen, want het gaat om het spelen van de potjes 8-ball, 9-ball, snooker en meer. In dat opzicht is de game identiek aan de gewone uitgave, dus je krijgt weer de mogelijkheid om online één tegen één wedstrijden te spelen evenals dat je mee kan doen aan toernooien en meer.

HK1

Daarnaast kan je verschillende uitdagingen aangaan en een eigen carrière opbouwen door andere computer gestuurde tegenstanders te verslaan. De game biedt absoluut het nodige aan content, zeker als je het vanuit het oogpunt van het prijskaartje bekijkt. Keerzijde is wel dat de game in het geval van content niet echt veel veranderd is, maar dat de enige nieuwe factor de optie tot het spelen van de game in virtual reality is. Dat kan je doen met zowel een DualShock 4 controller, maar ook met PlayStation Move controllers. Vanzelfsprekend hebben we beiden uitgeprobeerd, maar onze voorkeur genoot al snel gewoon de DualShock 4.

Het besturen van de game met PlayStation Move controllers is niet handig, sommige functies werken opeens niet meer met de controller en het gebrek aan een uitleg omtrent de besturing maakt het alleen maar meer irritant. De DualShock 4 is dus de aanbeveling voor de besturing, maar ook daar zijn we niet direct heel tevreden over. Het reageert namelijk extreem nauwkeurig op jouw bewegingen, waardoor je de stootlijn honderd keer moet aanpassen tot je de juiste richting hebt. Vervelend vooral, want dat gaat ten koste van het tempo.

HK4

Het spelen van de game op zichzelf is buiten de genoemde punten om op zich gewoon prima, maar wat is de toegevoegde waarde van virtual reality? Tja, dat vragen wij ons ook af, want het enige verschil is dat je om je heen kan kijken, maar dat maakt voor de gameplay geen moer uit. Het is natuurlijk altijd goed wanneer ontwikkelaars moeite doen om een extra dimensie aan het geheel te geven, maar als het volstrekt onnodig is… waarom daar dan tijd in investeren? Hustle Kings is op zich een degelijke game, maar in VR heeft het geen toegevoegde waarde wat de functie dus in feite onnodig maakt.

Tot zover de bespreking van drie games die een VR-update hebben gekregen. Ze zijn allemaal leuk om te spelen, waarbij Bound er in VR bovenuit steekt. Super Stardust Ultra VR is nog steeds een goede game, maar om de VR variant te kopen puur voor de nieuwe modus, dat is iets teveel van het goede. Hustle Kings is in VR weinig bijzonders en eigenlijk zelfs wat overbodig. Een aardige poging, maar men had de tijd beter kunnen besteden aan het optimaliseren van de besturing.