PlayroomLogo
Special: The Playroom VR – The Playroom was ooit eens een techdemo voor de PS4, maar omdat men de bots zo schattig en leuk vond, heeft Sony nadien besloten er een game van te maken. Deze game diende bij de lancering van de PlayStation 4 als een introductie tot de console en hetzelfde zien we nu met PlayStation VR gebeuren. Geheel gratis kan je The Playroom VR downloaden vanuit de PlayStation Store en in deze special kijken we even nader naar deze verzameling van verschillende minigames.

Vijf games en een speciale ruimte

The Playroom VR dient als een middel om PlayStation VR te leren kennen. Zodoende krijg je in totaal vijf minigames die je kunt spelen, waarbij de virtual reality headset een rol speelt. Sony gaat hier erg creatief mee om, want naast dat je het geheel in VR kunt bekijken en ervaren, heeft de headset ook een daadwerkelijke gameplayrol. Dat verschilt overigens een beetje per game, maar het geheel maakt wel optimaal gebruik van de functionaliteiten in combinatie met een DualShock 4 controller.

TPVR1

De vijf minigames variëren behoorlijk van elkaar, want in de één ben je als sheriff de boef aan het zoeken, in de ander ben je een kat die jacht maakt op muizen en in weer een ander neem je de rol aan van een enorm monster. Wat Sony slim gedaan heeft, is dat The Playroom VR ideaal is als een party game, want hoewel jij de headset op zal hebben, kunnen andere spelers via de TV ook met je meedoen. Dat kan in de verschillende games die het pakket biedt; sterker nog, sommige games kan je alleen maar spelen met iemand naast je.

Door de minigames te spelen, verzamel je munten en in je persoonlijke speciale ruimte kan je deze munten in een automaat gooien waarin een grijper hangt. Met deze grijper kun je ballen proberen te pakken en die geven je willekeurige items die vervolgens in je persoonlijke ruimte worden geplaatst. Wat het nut hiervan is? Geen idee, maar het werkt geinig en op een gegeven moment wordt die ruimte steeds meer gevuld met allerlei items, zodat je ervan kan genieten omdat het je prestaties zou moeten weerspiegelen.

TPVR2

Samenwerken

De persoonlijke ruimte is natuurlijk leuk voor de fanatieke speler en er is verder weinig mis mee, maar interessanter zijn natuurlijk de minigames en dan met name degenen waarin je moet samenwerken. Zo dien je in één van de minigames als sheriff de boef in een saloon te spotten om deze vervolgens via de bewegingssensor van de DualShock 4 aan te wijzen. Met een druk op de knop schiet je deze dan neer en wordt hij gevangen. Het punt is alleen dat jij niet ziet wie deze boef is, maar de persoon die naast je op de bank zit; die geeft je aanwijzingen.

Hij heeft een rode hoed, rode ogen en draagt een snor, is zo’n aanwijzing. Het is dan aan jou om deze bot te spotten en neer te schieten. Doe jij dit fout, dan gaat er een leven bij je af en je kan net zo lang doorgaan tot je het einde van een level bereikt. Eenmaal het einde bereikt, kan je een hoger niveau spelen dat logischerwijs moeilijker is. Een soortgelijke minigame zien we terug in een spookhuis, waarbij de andere speler aanwijzingen geeft waar de spoken zitten die je vervolgens als een heuse Ghostbuster opzuigt.

TPVR3

Samenwerken is hierbij van belang, want anders zal je deze minigames nooit uit kunnen spelen. Er zijn echter ook games waarbij je het juist tegen de ander opneemt. Zo is er een geinig kat en muisspelletje, waarbij jij de kat bent die achter een gordijn zit. Jij moet de muizen spotten en zodra je achter het gordijn vandaan komt, is de muis af. Ondertussen ziet de andere speler op de TV het geheel precies andersom en het is aan hem of haar om ongezien de stukken kaas te verzamelen. Dat moet je snel doen en tevens moet je goed opletten dat de kat niet tevoorschijn komt, want dan ben je af. Dat is een geinig game, omdat je met de VR-headset enkel je hoofd naar voren moet bewegen daar waar je wel goed moet opletten. Als je dit met nog meer man speelt, wordt het nog aardig hectisch ook.

Helemaal hectisch is de minigame waarin jij de rol aanneemt van een zeemonster dat dwars door de stad geen gaat en een spoor van destructie achterlaat. Voor je zie je de bots rennen die door de andere spelers worden bestuurd en het is aan jou om reclameborden en meer van flatgebouwen af te koppen om de bots schade toe te brengen. Bereiken de bots het einde? Dan volgt er een eindbaasgevecht, waarbij ze allemaal objecten naar jouw hoofd toe gooien, die jij moet zien te ontwijken door je hoofd te bewegen. Met meerdere tegenstanders die objecten gooien, kan het een behoorlijk hectisch spelletje worden en het zorgt vooral veel voor lol.

TPVR4

Lekker platformen

De vier genoemde minigames zijn echt ideaal voor een gezellige avond met je vrienden. Dat is te danken aan de simpele gameplay, het goed doordachte systeem van samenwerken en tegen elkaar spelen en de games op zichzelf zijn ook gewoon heel erg leuk. Er is echter nog een laatste minigame en die is anders dan de genoemde spelletjes. Hierin wandel je van A naar B en probeer je zoveel mogelijk bots te bevrijden die in het level vast zitten. Ondertussen schakel je vijanden uit en verzamel je allerlei munten.

De gameplay hierbij is van een traditionele platformer en dat werkt ook in VR uitstekend, behalve als je een stukje moet backtracken. Maar dat komt vrij weinig voor, dus dat is niet echt een issue. Ondertussen speelt de andere speler naast je op de bank ook een rol, want die kan ondersteuning bieden bij bepaalde elementen in het level. Kortom, ook die minigame is zeker leuk om eens te spelen, omdat de gameplay prima werkt. Bovendien speelt het op een leuke wijze met de DualShock 4 controller, waardoor de gameplay ook ergens nog wel wat innovatief genoemd mag worden.

De moeite waard?

The Playroom voor de PlayStation 4 was een geinige extra die iedereen vast wel eens even geprobeerd heeft. Heel bijzonder was die game echter niet, maar The Playroom VR is een ander verhaal. Het heeft een duidelijke productiewaarde, richt zich veel meer op het beleven van plezier en het is daarbij een uitermate geschikte party game die goed werkt. Het is ditmaal eigenlijk niet echt een middel om goed kennis te maken met virtual reality, het is gewoon een bonte verzameling van leuke games die Sony net zo goed tegen een leuk prijsje aan had kunnen bieden. Maar, het geheel is natuurlijk volledig gratis en dat maakt het eens te meer de moeite waard. Probeer het eens uit, je zult lol hebben!