KFFXV
Special: Kingsglaive: Final Fantasy XV – Final Fantasy XV moet de franchise nieuw leven inblazen en dat is waarom Square Enix groots uitpakt met deze titel. De game laat nog op zich wachten tot eind november, maar in aanloop naar de release heeft de uitgever verschillende andere dingen uitgebracht om de fans bezig te houden. Zo was daar eerst de Platinum demo, die je een prima kijkje op de gameplay gaf. Vervolgens verscheen er een korte YouTube anime serie en nu zo dicht op de lancering van de game is daar de CGI-film Kingsglaive: Final Fantasy XV.

Lastig verhaal

Kingsglaive: Final Fantasy XV vertelt het verhaal wat er allemaal gebeurt rondom het koninkrijk op het moment dat de protagonist, Noctis, niet meer aanwezig is in de hoofdstad. De reden van zijn afwezigheid zal je ervaren in de game, maar in een groot universum gebeurt er overal altijd wel wat en zodoende heeft men een film gemaakt om de samenloop van omstandigheden meer context te geven. Niflheim is de grote vijand die verschillende gebieden opgeslokt heeft, maar de stad Insomnia is voor Niflheim niet in te nemen. Dat is te danken aan koning Regis, die zijn stad beschermt met een magische kristal dat ervoor zorgt dat er een koepel over het geheel is geplaatst.

KFFXV1

Met een list weet Niflheim echter binnen te dringen en om verder bloedvergieten en vernietiging te voorkomen, besluit Regis een wapenstilstand in acht te nemen en zich over te geven aan de dreigende vijand die voor de poorten van de stad staat. Dat besluit wordt hem niet in dank afgenomen en wat je natuurlijk verwacht: het gaat niet helemaal zoals men in gedachten had en dus ontstaat er een shitstorm aan gedonder. Het verhaal is wat dat betreft best interessant, zeker als je alle andere entertainmentvormen erbij pakt die Square Enix aangrijpt om alles aan je te vertellen.

Het verhaal van de film is op papier best wel interessant en dat maakt het ook de moeite waard om te bekijken. Het enige probleem dat hierbij wel geldt, is dat je in een relatief korte tijd zo ontzettend veel personages leert kennen die lang niet allemaal een even goede indruk maken. Niet door hun acteerwerk, maar meer vanwege hun rol in het verhaal. Bijgevolg ben je na een kwartier vergeten wie wie ook alweer was, waardoor het verhaal wat lastig wordt om te volgen. Ook zit er in de film een interessante plottwist, maar die krijgt te weinig toelichting, waardoor het allemaal iets te warrig wordt.

KFFXV2

Ook zijn er personages die tot twee keer toe terugkomen op best wel belangrijke beslissingen, waardoor dat ook ergens ietwat ongeloofwaardig is. Daarbij komt nog dat sommige personages juist te weinig tijd krijgen in de film om uitgediept te worden, terwijl ze eigenlijk een sleutelrol spelen in het plot. Een lang verhaal kort: het verhaal is eigenlijk te complex om snel op deze manier te vertellen. Dat is op zich niet zo gek, want de andere kant van het verhaal wordt in een game vertelt die tientallen uren zal duren, dus daarmee raakt het wat uit balans.

Puur genieten

Maar de film afschrijven op het verhaal zou niet correct zijn. Ja, het is misschien bij momenten wat lastig om te volgen omdat er zo ontzettend veel gebeurt in weinig tijd en er veel toelichtende context ontbreekt, maar uiteindelijk kan je wel een aardig beeld vormen van wat men je probeert te vertellen. Het resultaat daarvan is dat je heel erg graag meer wilt weten en dat is waarom je straks de game moet gaan spelen, dus wat dat betreft sluit het allemaal netjes op elkaar aan. Daarbij zijn de hoofdpersonages – die je niet vergeet – op uitstekende wijze vertolkt door bekende namen uit Hollywood, zoals Sean Bean, Aaron Paul en Lena Headey.

KFFXV3

Waar de film helemaal in uitblinkt, is de werkelijk prachtige stijl. Het ziet er in CGI echt fenomenaal uit. Alles is haarscherp, emoties zijn goed af te lezen, de details kloppen tot op het kleinste niveau en de gevechten die je hier en daar ziet, ogen bijzonder spectaculair. De Kingsglaive is in feite een soort elite wachtersgroep die rechtstreeks opereert onder de koning en zij hebben van de koning magische krachten gegeven die zij veelvuldig zullen gebruiken op momenten dat het echt nodig is en dat zorgt zo nu en dan voor een behoorlijk spektakel. Ondanks de minpunten rondom het verhaal, zul je wel echt gaan genieten van de visuele kwaliteit, want dat is echt fantastisch.

Het cirkeltje rond

Kingsglaive: Final Fantasy XV maakt het cirkeltje rond wat betreft alle zaken buiten de game om en je krijgt samen met de anime een leuke extra kijk op het universum. In dat opzicht is de film best de moeite waard, omdat het boordevol actie zit en het geheel best wel boeiend gepresenteerd wordt. Het verhaal is te complex en wordt te warrig gebracht in de film en dat is best jammer, maar alsnog zul je genieten door de werkelijke prachtige visuele presentatie. Ben je een fan en kijk je enorm uit naar de game? Probeer zeker de film even, want waarom niet? Aan de andere kant is het – los van de visuele kwaliteit – niet memorabel, dus als je het mist is het ook weer niet zo heel erg.

KFFXV4