2sv-ps4-02-ui-en-21jul16

Wie de laatste tijd veel online fora bezoekt is het ongetwijfeld opgevallen dat er meer meldingen zijn dan normaal over gehackte PlayStation Network accounts. Zo lezen we al de nodige comments op PSX-Sense over gebruikers die verdacht gedrag melden alsook al een forumtopic van lid Esromeron. Inmiddels meldt het Spaanse XGN ook dat Sony nu richting hun bevestigd heeft dat er inderdaad de laatste tijd erg veel accounts worden gekraakt.

De meldingen op Reddit zijn daarnaast de laatste tijd ook meer dan we gewend zijn, zie 1, 2, 3, 4, 5, 6. Allemaal in korte tijd gepost, terwijl er normaal nooit zoveel PlayStation Network account hacks berichten langskomen op Reddit. Nu is dit niet meteen reden tot angst, maar de bevestiging van Sony tegenover XGN en de hoeveelheid posts, laat zien dat er iets aan de hand is. Op het Nederlandse PlayStation forum valt het aantal meldingen nog mee, maar in de laatste maand zien we er toch een paar. Op de Amerikaanse fora is het aantal meldingen dan weer een stuk hoger, met enkele tientallen per dag.

Mogelijk is er een grote database gekraakt van een bekende website waar veel gamers actief zijn. Wie dan hetzelfde wachtwoord op een gekraakt forum gebruikt heeft alsmede met zijn of haar PSN-account, is de cirkel al snel rond. Ons advies is dan ook gebruik te maken van tweestapsverificatie, iets wat Sony onlangs geïntroduceerd heeft. Zo wordt je via een SMS op de hoogte gesteld wanneer iemand jouw account probeert te gebruiken met het juiste wachtwoord.

Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw PSN-account gebruikt is door een vreemde zonder toestemming, neem dan zo snel mogelijk contact op met de klantenservice van Sony PlayStation.