rsz_playstation-jailbreak-4

De jailbreak die enkele Chinese studenten gedemonstreerd hebben tijdens hackers conferentie GeekPwn, is aan Sony gegeven. Volgens de regels van het evenement dien je de fabrikant op de hoogte te stellen van wat je precies gedaan hebt, zodat men de kans heeft dit te repareren. Zo voorkomt men dat de uitdaging van het maken van een hack toch uiteindelijk leidt tot misbruik van kwaadwillende mensen.

Toch blijken er nu details naar buiten te komen over hoe de hack precies gedaan is, namelijk via de bug tracker van FreeBSD. Nu is het alleen erg moeilijk om uit deze bug report precies af te leiden wat de hackers precies gedaan hebben. Wat het echter wel doet is laten zien in welke richting er gekeken zou kunnen worden, wat dan weer kan leiden tot iemand anders die de hack weet na te bootsen en dit wel vrijgeeft.

schermafbeelding-2016-10-27-om-23-51-28

Een jailbreak is op zich geen ramp voor de meeste apparaten, maar het kan bij gaming consoles leiden tot piraterij, zoals op de PS Vita ook onlangs het geval werd. De bug die aanwezig is in PS4 firmware 4.01 zit genesteld in de WebKit, die bij firmware 1.75 ook al vatbaar was voor een hack. Wanneer de jailbreak alsnog publiekelijk beschikbaar wordt gesteld, kan dit behoorlijk wat problemen opleveren voor Sony. Firmware 4.01 is namelijk een vrij recente firmware en is ongetwijfeld op elke PS4 te vinden die je nu nieuw in de winkel koopt.

ps4_401_jailbreak

Er heerst nog een hoop speculatie rondom de jailbreak die de Chinezen voor elkaar hebben gekregen. Zo blijft de kans nog altijd aanwezig dat men de hack verkoopt aan een Chinese onderneming, die zoiets maar al te graag misbruikt om piraterij te kunnen verkopen. Een publieke release behoort daarnaast ook nog eens tot de mogelijkheden, of van iemand die het na weet te bootsen, of de Chinezen zelf.