Review: Farming Simulator 17 – Als klein mannetje liep ik vroeger regelmatig op boerderijen rond. Het was de ideale plek om lekker verstoppertje te kunnen spelen en door de modder te banjeren. Ik zag daar ook al dat het hard werken was op de boerderij en toen ik er later in mijn leven achter kwam dat je elke dag ontzettend vroeg uit bed moet om koeien te gaan melken, werd voor mij helder dat ik hier geen toekomstmuziek in zag. Het is al een poos geleden dat ik daadwerkelijk op een boerderij ben geweest, totdat ik Farming Simulator 2017 in mijn PlayStation 4 drukte. Start de motoren maar vast, want het is weer tijd om akkertjes te maaien.

Even uitvogelen

Vanuit het hoofdmenu ben ik eerst maar eens aan de gang gegaan met de diverse tutorials die de game biedt. Ik wil natuurlijk wel eerst weten welke machine ik voor welke activiteit gebruiken moet. Vervolgens was het tijd om mijn eigen boerderij te beginnen en probeerde ik om mijn hoofd boven water te houden in deze keiharde wereld. Ook tijdens deze carrière wordt je in het begin bij de hand genomen en krijg je nog heel wat uitleg over hoe je de game het beste aan kan pakken. De ene uitleg is nuttiger dan de ander. Zo was er bijvoorbeeld een uitleg waarbij ik naar de winkel moest rijden in m’n prachtige, knalrode tractor. Eenmaal aangekomen bij de winkel, kwam er een pop-up in het scherm die wist te vertellen dat je op ieder gewenst moment gewoon de winkel kunt bezoeken door op de touchpad te drukken. Een simpele kwestie van onnodig tijdverdrijf.

Heen en weer

Wat hebben een veerboot, een baantjeszwemmer en een boer met elkaar gemeen? Juist, ze gaan de hele dag heen en weer. Er zal toch geld verdiend moeten worden en laten er nou net enkele andere boeren in het dorp zijn die nog zat klusjes voor je over hebben. Bij het allereerste klusje dat ik aannam, schrok ik al een beetje. Er kwam een pop-up en hierin stond iets dergelijks als “Je hebt 27 minuten de tijd om mijn akker te sproeien, succes ermee!” Vervolgens stap je in de aangewezen trekker, klik je de sproeier achterop, voer je enkele verrichtingen om de sproeiers aan te krijgen, om vervolgens vol gas met tien kilometer per uur heen en weer te rijden over de akker.

De eerste keer heen gaat nog wel. Ik speel wat met de radiokanalen, claxonneer een paar keer naar nietsvermoedende NPC’s die het vertikken om terug te reageren en ik kijk een paar keer in de achteruitkijkspiegel of ik nog wel recht rijd. Vervolgens komt het meest spannende moment, namelijk de ommekeer. Sproeiertje omhoog, vraagteken bochtje naar rechts, sproeiertje omlaag en het gas kan weer worden ingedrukt. Terwijl ik terugreed, wist ik al niet meer wat ik moest doen. Ik begon na te denken. Wat ga ik eens eten vanavond? Zou de wasmachine al klaar zijn? Doe ik wel de juiste dingen in het leven? En zo ging het door, totdat ik een keer of tien heen en weer was gereden en de volledige akker weer was voorzien van water. Daarna stopte de actie abrupt en kwam er wederom een pop-up met ditmaal het geldbedrag dat je hebt ontvangen voor de klus. Op naar de volgende akker.

FarmingSimulator3

Veel te doen

Het runnen van een boerderij gaat niet altijd over rozen. Na lang zwoegen en zweten op de akkers, en wanneer je een beetje geld hebt verzameld, is het tijd om wat dieren te nemen. Je begint automatisch al met een kippenren waarin je eieren kan verzamelen, maar je staat zelf nog voor de keuze om koeien en schapen te nemen, alsook voor de eerste keer varkens. Het nemen van dieren is in het begin een flinke investering, maar over de lange termijn kunnen ze goud geld voor je verdienen. Hierbij moet je natuurlijk ook nog letten op de voeding van de dieren, alsook de rest van hun levensomstandigheden.

Op je boerderij heb je zo ontzettend veel dingen te doen, dat je haast denkt: “Hoe ga ik dit in hemelsnaam allemaal zelf doen?” Ook hier is een oplossing voor, namelijk de hulpwerkers. Heb je geen zin om een activiteit zelf uit te voeren? Dan huur je met een druk op de knop gewoon een NPC in die het klusje voor je opknapt. Het bespaard je veel tijd, maar kost een hoop geld wanneer je hier teveel gebruik van maakt.

Ondanks dat vele acties vrij repetitief zijn in het spel en voor mij persoonlijk snel gingen vervelen, zit er wel aardig wat diepgang in Farming Simulator 17. Het is maar een beetje wat je er zelf van maakt en hoeveel tijd je erin wilt steken. In het begin zal je aardig wat uren moeten maken, voordat je daadwerkelijk de vruchten kunt plukken van je gedane werk. Het gezegde “hard werken loont” is zeker een gegeven binnen deze game, maar je zal eerst even door de zure appel heen moeten bijten.

Samen boeren

Heb je geen zin om al het werk in je eentje op te knappen en heb je behoefte aan meer interactie? De game bevat zowaar een multiplayer waarbij je iemand anders op zijn of haar server kan joinen, om vervolgens deze persoon te gaan helpen op de boerderij. Je kan met maximaal zes man tegelijk aan het werk gaan, waarbij je mooi het werk kan verdelen. Wel wordt hier aangeraden om met elkaar te communiceren en niet lukraak wat te doen, want net als in Minecraft zit men niet te wachten op zogenaamde ‘griefers’. Het zoeken van een juiste server kan echter nog wel wat probleempjes met zich meebrengen, want voor de meeste servers wordt er bepaalde DLC van je verwacht. Daarnaast is de kans ook aanwezig dat de host van het selectieve aantal beschikbare servers gewoon niet op jouw komst zit te wachten, wellicht in de angst dat je een eerdergenoemde griefer bent.

Geen pareltje

Wanneer puntje bij paaltje komt blijft Farming Simulator 17 gewoon een simulatiegame. Verwacht niet de meest hoogstaande graphics en er zijn ook nog talloze bugs in de game te vinden. Zo is het wel eens voorgekomen dat ik tijdens het omzagen van bomen ineens de lucht inschoot en in de top van de boom stond, alsook het klem zitten met een voertuig in een verkeersbord is niet ongewoon. Het besturen van de voertuigen tijdens de handelingen op de akkers werkt verder wel prima, maar zodra eenmaal de openbare weg wordt betreden wil het nog wel eens schorten aan de besturing. NPC’s lopen rustig door je trekker heen die keurig op de stoep staat geparkeerd en verder is er nul komma nul interactie met de wereld mogelijk.

Conclusie

Farming Simulator 17 is wat het is: een simulatiegame waarin jij de touwtjes in handen hebt en zelf kunt beslissen welke activiteiten jij op de boerderij wilt gaan uitvoeren. Ondanks de verschillende activiteiten in de game, voelen deze vrij repetitief aan. Er zit wel enige diepgang in Farming Simulator, maar ik denk dat deze het beste tot zijn recht komt bij de meest agrarisch ingestelde personen. Wanneer je even niet meer weet wat je moet doen in het leven, kan het rondscheuren op de trekker zeker goed werken om eens een zelfreflectie te doen. Aan de andere kant heb je het ook vrij snel wel weer gezien met deze simulatie.

Pluspunten

  • Veel vrijheid
  • Enige diepgang
  • Veel verschillende voertuigen
  • Varkens

Minpunten

  • Veel random bugs
  • Weinig wereldinteractie
  • Vrij repetitief
  • Weinig nieuwe toevoegingen

6.5