AA
Special: De multiplayer van Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered – Gezamenlijk met Call of Duty: Infinite Warfare heeft Activision Call of Duty 4: Modern Warfare Remastered uitgebracht. De singleplayer was al sinds begin oktober speelbaar voor diegene die een pre-order hadden geplaatst, de multiplayer daarentegen is pas sinds enkele dagen beschikbaar. Uiteraard zijn we ook hierin even een kijkje gaan nemen en in deze special vertellen we je meer over de multiplayer. Eén ding staat als een paal boven water, Modern Warfare is en blijft één van de beste Call of Duty games ooit.

Strakker, makkelijker en beter

Zodra je in de multiplayer duikt is het een nostalgisch feest der herkenning. Alles voelt en oogt zoals je het herinnert, maar in werkelijkheid heeft men de boel best wel omgegooid. De hele interface is namelijk gemoderniseerd en in verhouding tot het origineel zelfs versimpeld. Het is namelijk nog overzichtelijker, het werkt gemakkelijker en het is soepeler. Dat is een klein aspect, maar het geeft eens te meer aan dat de ontwikkelaar deze remaster grondig heeft aangepakt.

cod-modern-warfare-remastered_mp_backlot-2

Het samenstellen van eigen classes is namelijk behoorlijk anders en dit werkt nu nog gemakkelijker omdat het overzichtelijker wordt gepresenteerd. Tevens zien we in het menu gelijk een aantal veranderingen ten opzichte van het origineel. Dat zijn geen functionele veranderingen, maar daadwerkelijke uitbreidingen. Je bent bijvoorbeeld niet langer beperkt tot 5 create a class slots, want nu kun je er maar liefst 25 gebruiken. Ook het aantal keren dat je kan prestigen is opgehoogd van 10 naar 20, waardoor je nog meer te doen hebt wil je de absolute top bereiken.

Gameplay is gelijk alsook beter

De meest simpele dingen, zoals het menu, zijn er al flink op vooruit gegaan, maar daar blijft het niet bij. In de kern is de gameplay nog steeds zoals het vroeger was, maar de ontwikkelaar heeft wel een aantal zaken toegevoegd die de ervaring nog beter moeten maken. Een klein doch belangrijke toevoeging is dat campen niet langer een goede optie is. Niets is zo vervelend als spelers die continu in een hoekje blijven zitten om je telkens af te schieten. Om dat enigszins tegen te gaan zal de spelersnaam in beeld komen als de betreffende speler een langere tijd op één plek zit.

Om te voorkomen dat alle spelers daar gelijk als een gek op afstormen, zal de naam alleen oplichten als je in de buurt komt. Je hoeft de speler dan niet direct te zien, maar zo’n indicator werkt wel handig om je te waarschuwen. Het zou gezien kunnen worden als een makkelijkere manier om spelers te killen, anderzijds is het wel een goede oplossing om campen te demotiveren. Overigens zend de camper niet á la minuut een indicatie uit, dit komt pas na enige tijd, want soms blijf je gewoon even stilstaan en dan wil je natuurlijk juist niet slachtoffer worden van deze subtiele toevoeging.

cod-modern-warfare-remastered_mp_crash

Een andere optie die best wel prettig is om je speelervaring niet te belemmeren, is de mogelijkheid om de indicator van medailles uit te schakelen. Als jij bepaalde acties verricht, dan kan je daar een medaille voor krijgen die dan duidelijk in beeld wordt getoond. Vind je dat irritant? Dan kan je dat uitschakelen, zodat het scherm enkel de relevante informatie laat zien. Ook dat is een subtiele verbetering, maar spelers die hier last van hebben kunnen dit nu uitschakelen wat wel zo prettig is. En zo zijn er nog wel meer subtiele aanpassingen gedaan die puur ter bevordering van de spelerservaring werken.

Belangrijk is wel dat je weet dat de multiplayer qua ervaring identiek is aan het origineel. Men heeft niet zitten rommelen aan de core gameplay en dus zal je de game spelen zoals het hoort. De aanpasingen die wel zijn gedaan, die zijn puur om het net even wat beter, vlotter en moderner te maken, waardoor de gehele gameplay anno 2016 nog steeds als een huis staat. De singleplayer was al een uistekend voorbeeld van hoe een remaster moet en datzelfde geldt ook voor de multiplayer. Weinig rommelen aan het oorspronkelijke materiaal, maar wel precies de juiste aanpassingen verrichten waardoor het in feite nog beter wordt.

Meer modi

Er zijn naast veel subtiele aanpassingen ook wat grotere toevoegingen gedaan. Zo is het nu mogelijk om offline tegen bots te spelen in privé matches. Dit is naar aanleiding van de community, die aangaf dat er vraag naar was. Gevalletje van u vraagt, wij leveren. Nu is dat op zich niet heel bijzonder, maar daarmee heeft de multiplayer er wel een extra functionaliteit bij. Interessanter is echter dat de ontwikkelaar de multiplayer verder heeft uitgebreid met ‘nieuwe’ modi. De oorspronkelijke lijst van modi is nog steeds aanwezig, maar in aanvulling daarop zien we een aantal nieuwe modi.

cod-modern-warfare-remastered_mp_strike

In de standaard playlist zien we nu ook Kill Confirmed en varianten op bestaande modi zijn onder gebracht in andere categorieën. Zo heb je nu ook een Old School playlist en hierin tref je Team Deathmatch, Free for All en tevens Kill Confirmed aan daar waar je in het origineel enkel Free for All in een old school set-up had. Dan zijn er natuurlijk nog de hardcore modi en die playlist is met Headquarters, Kill Confirmed en Mercenary Team Deathmatch uitgebreid. Hierdoor zijn er toch weer wat meer speelopties, waardoor iedereen wat dat betreft genoeg keuze heeft.

Het zijn allemaal van die zaken die op zich eigenlijk helemaal niet hadden gehoeven bij een remaster. Toch heeft men de multiplayer uitgebreid met extra mogelijkheden en dat valt alleen maar te prijzen. Vooral omdat men de kenmerkende gameplay zo gelijk mogelijk heeft gehouden, waardoor het zeer herkenbaar aanvoelt. Natuurlijk is het qua gameplay enigszins een stapje terug als je de laatste Call of Duty delen gespeeld hebt. Zo is het even wennen dat je geen knop hebt om te glijden. Maar ondanks dat stapje terug voelt het nog steeds als een zeer solide multiplayer aan. Het is lekker terug naar de basis en dat is best wel prettig tussen al die complexe multiplayer shooters die je vandaag de dag hebt.

cod-modern-warfare-remastered_mp_overgrown-1_wm

De moeite waard?

Toen we over de singleplayer schreven gaven we al aan dat dat segment de moeite waard is. Na het spelen van de multiplayer kunnen we die mening doortrekken, want dat geldt ook voor dit onderdeel. De multiplayer is een stuk simpeler dan die van de recente Call of Duty delen, maar op zichzelf staat het nog steeds als een huis. Het is een feest van herkenning, omdat de ontwikkelaar uitsluitend verbeteringen en subtiele aanpassingen heeft doorgevoerd die in het voordeel van de game werken, waardoor de ervaring nog beter wordt. Als remaster slaagt men uitstekend in haar bedoeling en los van de manier waarop je deze remaster kunt kopen, is zowel de single- als multiplayer de moeite waard om opnieuw te spelen.