large
Special: Call of Duty: Infinite Warfare – Jackal Assault VR-Experience – De release van Call of Duty: Infinite Warfare ging gepaard met een hoop extra’s. Zo verscheen gelijktijdig natuurlijk de remaster van Call of Duty 4: Modern Warfare. Ook bracht Activision nog los een virtual reality ervaring uit en daarmee hebben liefhebbers van de franchise weer genoeg content om zich een lange tijd te vermaken. Vanzelfsprekend hebben we ook even naar de VR-ervaring gekeken, die geheel gratis beschikbaar is.

Kort maar krachtig

De VR-ervaring zou aanvankelijk enkel beschikbaar zijn voor mensen met een exemplaar van Call of Duty: Infinite Warfare. Eerder deze week besloot men echter dat dit niet langer van toepassing was, waardoor iedereen het gratis kan downloaden. Daarmee heeft elke PlayStation VR bezitter toegang tot deze kleine extra en dat is een leuk gebaar van Activision. Het is overigens wel echt een kleine extra, want heel eerlijk: het stelt niet zoveel voor.

jvr

De ervaring is namelijk op vijf minuten te doorlopen en dan ben je klaar. Dat is inderdaad heel erg kort, maar laten we dat wel even van een toelichting voorzien. In deze Jackal Assault VR-Experience neem je plaats in de Jackal en word je op missie gestuurd in de ruimte. De Jackal is in Call of Duty: Infinite Warfare een belangrijk onderdeel van de gameplay, want daarmee zul je gedurende de campagne evenals in zijmissies geregeld op pad gaan.

Voor deze VR-ervaring heeft men een losse missie ontwikkeld waarbij het de bedoeling is om inkomende Skelters (vijandelijke schepen) uit te schakelen. Dit kan je doen middels een geweer dat op redelijk hoge snelheid vuurt en daarnaast heb je nog raketten. Je krijgt beperkte tijd om al deze vijanden uit te schakelen – die overigens oneindig spawnen tot op een bepaald moment – want op een gegeven moment verschijnt er een groot vijandelijk ruimteschip. Dit moet je snel uit zien te schakelen, anders schiet deze je vloot naar de klote.

jackal3

Met een minuut of vijf heb je deze missie tot een goed einde gebracht en daarmee beland je weer in het hoofdmenu. Maar voordat het zover is, krijg je nog even kort te zien hoeveel Skelters je kapot geschoten hebt en als je opnieuw gaat spelen, is het de bedoeling dat je je eigen highscore verbetert. Jammer genoeg zijn er geen leaderboards om het te vergelijken met je vrienden of andere spelers wereldwijd, waardoor deze ervaring als zeer compact omschreven mag worden. Je bent er immers op vijf minuten doorheen en na een paar keer ken je het wel.

Probeer het zeker even

Het heeft dus niet veel om handen, deze ervaring. Dat is enerzijds jammer, want dit spelconcept werkt als een tierelier in virtual reality. Dat komt omdat het allereerst domweg leuk is om te doen, want je bevindt je gevoelsmatig ook daadwerkelijk in de ruimte (je ziet de aardbol gedetailleerd onder je). Daarnaast werkt de besturing als een zonnetje, waarbij je met beide analoge sticks het ruimteschip bestuurt en dit gaat op een natuurlijke wijze, waardoor er geen motion sickness optreedt.

jackal1

Het schieten gaat daarbij op een gemakkelijke wijze, want je ruimteschip fungeert tevens als crosshair. Dat wil zeggen dat jij je ruimteschip zo moet positioneren dat het vuurt in de richting die jij wilt, want het kanonnenvoer gaat enkel rechtdoor. De raketten kan je pas afvuren bij een lock op een vijand en om dat te realiseren, dien je je hoofd te gebruiken. Je zult dus daadwerkelijk je hoofd moeten bewegen om te kunnen richten en hoewel dat eventjes wennen is in het begin, heb je dat na een minuut volledig onder controle. Kortom, de besturing is dik in orde.

Maar maakt dat de ervaring de moeite waard? Wat mij betreft wel. Ja, het is veel te kort in positieve zin, want we willen meer. De game laat zich uitstekend besturen en belangrijker nog, het is visueel één van de mooiere PlayStation VR games. Vooral het interieur van de Jackal ziet er fantastisch uit, waardoor je zeker zult genieten. Hetzelfde geldt ook voor de ruimte waar je in rondvliegt met de bijbehorende details, dus visueel is het naast de besturing en de ervaring ook uitstekend. Het enige is dat de explosies visueel nogal simpel zijn ingevuld, waardoor dat wat aftekent tegen de rest. Desalniettemin, probeer dit zeker even uit. Het is kort maar krachtig, maar hé, het is gratis Dus waarom niet?

Nvdr: De gebruikte screenshots komen uit de campagne van Call of Duty: Infinite Warfare, omdat er geen goede beelden van de VR-ervaring beschikbaar zijn.