steeplogo
Gespeeld: Steep – De bergen intrekken, een snowboard onder je voeten binden en als een gek van de berg razen. Dat is iets wat we eigenlijk veel te weinig in games kunnen doen. Gelukkig zit Steep er aan te komen, de extreme sports game van Ubisoft die veel meer dan alleen snowboarden te bieden heeft. Op de E3 zagen we de game voor het eerst in actie en tevens konden we er kort mee aan de slag. Echt overtuigd waren we toen niet, maar misschien heeft een recente hands-on daar verandering in gebracht.

Elke vierkante meter is jouw speeltuin

We kregen recent van Ubisoft de kans om een uur of drie met Steep aan de slag te gaan in de grote open wereld die het te bieden heeft. De ontwikkelaar vertelde ons dat hun studio gevestigd is aan de voet van de Franse Alpen en dat ze een prachtig uitzicht hebben. Tegelijkertijd is dat voor veel ontwikkelaars ook het gebied waar ze hun vrije tijd besteden en hun passie gaf hun inspiratie voor deze game. Volgens de ontwikkelaar is dit genre helemaal niet dood, want er is genoeg ruimte voor een nieuwe game en zeker één die verschillende sporten met elkaar combineert.

steepprev1

Wat ons betreft is het genre ook helemaal niet dood, het is alleen jammer dat zo weinig ontwikkelaars hier iets mee doen. Dat Ubisoft dit gelijk groots aanpakt, dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws. Door de affiniteit van de studio met de Alpen hebben ze veel passie in de game gestopt en dat begint bij het digitaliseren van de bekende gebieden. Zodoende hebben ze een groot gedeelte van de Alpen in de game verwerkt en wat je tot je beschikking hebt, dat is volledig vrij verkenbaar. Men wil je de vrijheid geven om het gebied te verkennen en om daar de mooiste avonturen te beleven.

Dat levert qua gameplay een game op die anders in elkaar zit dan anders. Je bent namelijk niet gebonden aan een vaste campagne. Je krijgt de volledige vrijheid, want na een tutorial van een half uur kan je zelf bepalen wat je gaat doen. Overal op de bergen tref je startpunten aan waar je kan deelnemen aan snowboard evenementen, skydive evenementen en paraglide evenementen. Daarbij is het ook mogelijk om de snowboard evenementen met je ski’s te doen, waardoor er op zich voldoende afwisseling aanwezig is.

steepprev2

Levelen maar

Door deel te nemen aan evenementen spaar je ervaringspunten op en als je genoeg hebt, stijg je in level. Naarmate je een hoger level bent, speel je nieuwe evenementen vrij en zodoende krijg je steeds meer mogelijkheden tot je beschikking. Overal in de Alpen zijn wel evenementen te vinden en als je goed bezig bent, dan kan het zijn dat je ook nog wordt uitgenodigd voor speciale events. Alsof dat nog niet genoeg is, zul je zo hier en daar ook speciale verhalende evenementen aantreffen. Die richten zich op het verhaal van de berg en daarmee heeft de game in feite genoeg te bieden.

Met ruim 100 evenementen waar je aan deel kan nemen, ben je dus wel even zoet. Er is echter meer, want evenementen zijn veelal verborgen. Als je lekker op je gemak van een berg af aan het snowboarden bent, kan je de melding krijgen dat er een dropzone in de buurt is. Als je binnen een straal van een kilometer van deze dropzone bent, dan kan je met je verrekijker deze opzoeken. Als je deze gevonden hebt, wordt deze op de wereldkaart aangegeven en heb je een nieuw punt waar je kan ‘droppen’ ofwel landen en dat brengt gelijk ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee.

steepprev3

Het verplaatsen vanaf je locatie naar een bepaalde dropzone gaat bijzonder vlot. Door op je kaart te kijken en de juiste plek te selecteren, word je in één keer geteleporteerd naar die locatie, zonder enige laadtijden. Als je echter halverwege een berg gedropt wilt worden kan dat ook. Door in-game 4000 credits te spenderen, kan je 20 helikopterritjes verkrijgen die je in kan zetten om zo lastig bereikbare plekken te bereiken. Kortom, de bergen zijn van jou en je kan gaan en staan waar je maar wilt. Die credits verdien je overigens door evenementen te voltooien – net zoals dat je daar ervaringspunten voor krijgt – en die kan je ook inzetten voor allerlei cosmetische items om je sportman te personaliseren.

Sporten en ontdekken

Het ontdekken van de Alpen is een vrij belangrijk aspect, want de ontwikkelaar geeft je daartoe alle vrijheid. Het unlocken van nieuwe dropzones gaat middels je verrekijker, maar je kan ook besluiten om er naar toe te vliegen vanaf een hoger gelegen punt. Ga je liever lopen? Het is helemaal aan jou. Daarbij is de afwisseling tussen de sporten een welkome toevoeging, want als je even klaar bent met het snowboarden of skiën, dan kan je ook voor skydiven of paragliden kiezen. In dat opzicht biedt de game voor alle disciplines aparte evenementen, maar wel is het zo dat er meer snowboard/ski evenementen zijn dan skydive/paraglide evenementen, de verhouding ligt namelijk op ongeveer 65/35.

steepprev4

Als je eenmaal het gebied aardig ontdekt hebt, kan je je ook op de multiplayer functionaliteiten storten. De game voelt wat dat betreft een beetje als The Crew aan. Je doet alles alleen, maar als je met iemand samen wilt spelen kan dat á la minuut. Je kunt tot maximaal drie vrienden opnemen in een in-game party en met elkaar races doen. Dit kunnen skydive, snowboard, paraglide en skiraces zijn, maar bijvoorbeeld ook stuntraces waarbij je zoveel mogelijk punten moet zien te verzamelen door stunts uit te halen. Het is een mengelmoes van allerlei aspecten, waardoor elk evenement weer anders is. Dat valt mede te danken aan de grote wijde omgeving, die ook volop variatie biedt in aanzicht en natuurlijk uitdaging.

Een leuk detail is overigens dat als je in een party zit, je niet verplicht bent om continu overal aan mee te doen. Je kan nog steeds gewoon voor jezelf bezig zijn, maar als er dan iets leuks ontdekt wordt, kan je direct jezelf bij de rest voegen en deelnemen aan het nieuw ontdekte evenement. Dit kan ook zonder vrienden, want de spelers zitten allemaal bij elkaar op de servers en dus kom je overal andere Steep spelers tegen. Daarnaast krijg je een melding als een andere speler jouw record bij een bepaald evenement verbroken heeft, waardoor er ook nog een competitief element aanwezig is.

Leuk, maar voor hoe lang?

Na drie uur spelen met Steep is het duidelijk geworden dat de game genoeg content te bieden heeft om elke speler individueel te vermaken. Dat krijgt een extra laag door de competitiegedreven multiplayer functies die allen vlekkeloos werken. De gehele wereld is vrij toegankelijk en als je eenmaal in de Alpen zit, zal je geen enkel laadscherm treffen. Dat is bijzonder prettig, want dat  komt het speelgemak ten goede. Het spelen gaat daarbij erg goed, want elke discipline laat zich fijn besturen. Bovendien is er genoeg te doen in de Alpen en dat zijn allemaal goede vooruitzichten.

steep_preview_sreenshot_freestyle_snowboard_2players_pr_161109_6pm_cet_1478698146

Daarmee is Steep een leuke game, maar de vraag die continu in ons hoofd rondspookt is hoelang dit leuk gaat zijn. Na drie uur hadden we veel van de game gezien, maar tegelijkertijd bekroop ons wel het gevoel dat we er voor nu wel even klaar mee waren. De vraag is dan ook of het uiteindelijke product lang genoeg boeiend gaat zijn, want daar hebben we nog zo onze twijfels over. Verder is vooral het snowboarden en het skydiven dat de boventoon voert, want skiën gaat net even wat minder soepel en paragliden is domweg gewoon saai.

Voorlopige conclusie

Steep gaat een leuke game worden, zoveel is ons wel duidelijk. De wereld is groot, biedt genoeg variatie in gameplay en de uitdagingen zorgen voor een lange speelduur. De volledig naadloze integratie met de multiplayer doet de game goed, want dit werkt als een zonnetje. Bovendien zorgt dit voor een leuke extra competitie in het geheel. De enige vraag die overblijft is hoelang Steep leuk gaat zijn. Daar komen we in de review natuurlijk op terug. Buiten dat kunnen we niet anders stellen dat Steep een erg degelijke indruk heeft achtergelaten. Men wil dat je plezier beleeft aan de vrijheid, het sporten en de competitie met spelers onderling en daarin lijkt het zeker te slagen.