nebulous
Review: Nebulous – Als de ene topper na de andere uitkomt, is het soms weleens even lekker om een wat kleinere game tussendoor te spelen. Met name puzzelgames lenen zich hier uitstekend voor en zodoende gingen we met Nebulous aan de slag. Een game die je een astronaut laat begeleiden die onfortuinlijk genoeg ten prooi is gevallen aan een wormgat. Breng hem veilig terug, maar of dat zonder slag of stoot gaat, dat gaan we je nu vertellen.

Simpel

Simpel, dat is het enige woord waarmee we Nebulous kunnen omschrijven als we het hebben over alle aspecten buiten de gameplay om. Een astronaut wordt opgezogen in een wormgat en door tientallen puzzels op te lossen moet je deze astronaut weer terugbrengen naar de dimensie waar hij vandaan kwam. De game kent een narratief, maar dit is zo beperkt dat je daar nauwelijks tot geen aandacht aan zult besteden. Dit domweg omdat het niet interessant is en omdat het voornamelijk dient om de puzzels aan elkaar te knopen.

nebulous1

Andere aspecten zijn het visuele aanzicht en de audio. In beide gevallen worden we hier ook niet al te opgewonden van, want het ziet er best kaal en saai uit. Ook de audio zal nergens potten breken, dus daar hoef je het niet voor te doen. Toch is de game daarmee niet per definitie een slechte game. Integendeel, want de puzzels zijn namelijk allesbehalve simpel. Je dient deze puzzels allemaal op te lossen om verder te geraken en per puzzel krijg je afhankelijk van je prestatie een beoordeling in sterren.

Verzamel ze allemaal

Door een puzzel te voltooien unlock je de volgende en zodoende zul je gaandeweg steeds meer puzzels vrijspelen. Deze puzzels worden naarmate je verder komt natuurlijk steeds lastiger en het is doel om ze op z’n minst op te lossen. Bijkomende doelen zijn het verzamelen van sterren. Per puzzel kan je namelijk drie sterren verzamelen die afhankelijk van je prestaties zijn. Weet je een puzzel in één of twee keer op te lossen, dan krijg je een ster. Doe je dit razendsnel, dan krijg je er nog één en als je in de puzzel zelf alle sterren verzamelt, dan krijg je de derde ster.

nebulous2

Dit is in het begin makkelijk, maar zodra je een beetje onderweg bent zul je merken dat hier veel trial & error aan te pas komt. Aanvankelijk speel je de game natuurlijk gewoon door om alle puzzels te unlocken en als je een completionist bent, dan kan je elke puzzel nog eens herspelen om drie sterren per level te verzamelen, maar dat is geheel optioneel. De game kent dus enige replaywaarde, maar dat is enkel voor de meest fanatieke speler. Deze puzzels zijn ook het enige wat je moet oplossen in de game dus daarmee is het vooral een titel voor tussendoor, omdat je het na een uur of twee spelen wel weer voor gezien houdt.

Klooien met physics

De puzzels zelf zijn vrij creatief opgezet, want je astronaut wordt in een level gedropt en door objecten te verplaatsen dien je de astronaut in de juiste richting te bewegen. Per level krijg je verschillende objecten dat je daarvoor kan gebruiken en telkens is het kijken of het je lukt. Regelmatig moet je een object net eventjes iets verplaatsen om zo je astronaut naar het eindpunt te kunnen begeleiden. Als je verder in de game komt, dan krijg je bij de puzzels ook nog te maken met wormgaten, waardoor de astronaut in een volgende puzzel terechtkomt die zich rechts van je bevindt en waar je met een druk op de knop naar switcht.

Zodoende worden de puzzels langer en dus is het zaak om alle objecten zo te plaatsen, dat de astronaut de beste route aflegt. De astronaut heeft echter geen enkele vorm van beweging van zichzelf en dus stuitert die maar wat rond, wat enigszins doet denken aan de games van vroeger waarin ragdoll physics de boventoon voerden. Als een ongeleid projectiel beweegt het figuurtje door de levels en het resultaat is puur afhankelijk van hoe jij de objecten geplaatst hebt. Deze objecten zijn best variërend, want dit loopt uiteen van platformen tot rolbanden en van bochten tot een soort springkussens.

Virtual reality

De game kan je op twee manieren spelen. Zo kan je voor de televisie optie gaan waarmee de game prima speelbaar is. Er is echter ook een virtual reality optie en die voegt wel degelijk wat toe. De puzzel wordt ineens aanzienlijk dichterbij getoond en dat biedt net wat meer overzicht. Juist omwille van het overzicht is de VR-functie een prima toevoeging, maar hier komt wel gelijk een probleem om de hoek kijken, namelijk het verplaatsen van objecten om zo de baan van je astronaut te bepalen. Dit werkt namelijk voor geen meter en zal snel irriteren.

nebulous3

Men noemt het systeem om de puzzels in virtual reality op te lossen intuïtief, maar dat is het niet. Als je de game speelt op de TV, dan selecteer je een object en pak je deze op door op kruisje te drukken. Deze laat je dan weer los door kruisje los te laten, prima dus. In VR zul je echter met je hoofd op een object moeten richten en als je je hoofd even stilhoudt, dan wordt het object opgepakt. Als je die dan op de plek wil hebben waar die moet, dan moet je weer je hoofd stilhouden zodat de game deze automatisch plaatst. Klinkt op papier als een interessant mechanisme, maar in de praktijk werkt het niet.

De objecten worden regelmatig zonder aanleiding opgepakt en ook weer losgelaten op plekken waar je ze niet wilt hebben. Het kruisje is een alternatief, maar dat werkt in deze situatie moeizaam doordat twee besturingssystemen elkaar in de weg lijken te zitten. Als je even één puzzel speelt, dan maakt het niet zoveel uit, maar als je wat langer doorgaat dan zal dit erg irritant worden. De game spelen in VR is een pluspunt, maar dat wordt teniet gedaan door de zogenaamd intuïtieve besturing met je hoofd die tot overmaat van ramp niet uit te schakelen is. Onhandig, ondoordacht en het helpt de feature enigszins om zeep.

nebulous

N.v.d.r. Deze game is nu verkrijgbaar in de Amerikaanse PlayStation Store. Wanneer de game in de Europese PlayStation Store verschijnt is vooralsnog niet bekend.

Conclusie

Nebulous is een aardige puzzelgame. De game bevat de nodige hersenkrakers en het voert de moeilijkheidsgraad stapsgewijs maar wel rap op. Dat maakt het voor de puzzelfans zeker tot een vermakelijke titel die goed speelbaar is, en zeker ideaal is voor even tussendoor. Het spelen van de game op je TV is prima en hetzelfde geldt voor de virtual reality optie die je veel meer overzicht geeft. Het enige grote minpunt dat hierbij geldt, is dat de besturing dan tekort schiet en vrij snel frustratie en irritatie opwekt en dat is jammer. Zeker omdat de ontwikkelaar geen functie ingebouwd heeft om de hoofdbesturing uit te zetten. Desalniettemin een aardige puzzelgame voor tussendoor die qua puzzels voldoende uitdaging biedt.

Pluspunten

  • Uitdagende puzzels
  • Leuk voor tussendoor
  • VR biedt meer overzicht...

Minpunten

  • ...maar de besturing werkt dan niet goed
  • Audiovisueel simpel en saai

6.0