Review: Final Fantasy XV

ffxv
Review: Final Fantasy XV – Ongeveer 10 jaar geleden werd Final Fantasy XV – toen nog Final Fantasy Versus XIII – aangekondigd. De eerste opzet van de game was, aangezien het een spin-off titel zou moeten worden, een stuk anders dan wat het nu is. Daar Square Enix met haar tijd mee wilde gaan, heeft de game een groot aantal transformaties moeten doorstaan om te geraken waar het nu is. Na een lange stilte wist de game opnieuw geboren te worden en een releasedatum werd geprikt in 2016. We volgden de ontwikkelingen op de voet, maar nu een flink aantal demo’s later is het grote moment van de release daar en valt er nog te bezien of Square Enix daadwerkelijk resultaten met vooruitgang heeft weten te boeken.

De wondere wereld van Final Fantasy XV – Eos

Het verhaal volgt Noctis Lucis Caelum, de prins van Lucis en de verloofde van Lunafreya – een Orakel en prinses van Niflheim. Wat begon als een roadtrip vol deugden, met vrienden onderweg naar zijn aanstaande, ontpopt zich uiteindelijk in een nachtmerrie voor Noctis. Het huwelijk tussen de twee was bedoeld als een afleiding om zo het rijk van Lucis binnen te dringen en in een verraderlijk gevecht om zijn land te verdedigen, blaast de vader van Noctis zijn laatste adem uit. Het plot neemt hierdoor natuurlijk een dubieuze wending, maar naast wraak is Lady Lunafreya voor jongeman Noctis nog steeds de focus.

ffxv1

Maar om daar te geraken, moet eerst nog een lange weg afgelegd worden en op die weg bevinden zich velen avonturen. Final Fantasy XV ontwikkelt zich dan ook steeds meer als een avonturen/actiegame en minder als een daadwerkelijk traditionele RPG. De focus wordt gelegd op het concept van de roadtrip en de manier waarop je deze doormaakt is geheel aan jou. Zo kun je de verhaallijn volgen met een minimaal aantal pitstops voor zijmissies, maar je kunt je ook volledig laten gaan in de grote open wereld die gevuld is met vriend en vijand, en daarbij zijn er een groot aantal schatten te ontdekken. Welke weg je ook inslaat, er zijn een aantal dingen die de boventoon voeren in deze nieuwe vertolking van het Final Fantasy universum.

De simpele dingen in het leven

Square Enix heeft geprobeerd om de hoofdpersonages zo veel mogelijk ‘gewoon’ te houden, waardoor ze makkelijk te identificeren zijn met een ander. Zo is Noctis de populaire, maar vaak onbegrepen jongen die altijd in het gezelschap is van vrienden. Ignis is de slimme en meest volwassene van het stel. Gladiolus is een sterke bruut met een klein hartje. En dan Prompto, die in de eerste instantie overkomt als het watje met een voorliefde voor fotografie, doch hij weet zich goed te verdedigen in gevechten! Ook is er aandacht besteed aan dingen die voor een persoon heel gewoon zijn, maar vaak in games achterwege gelaten worden. Zo maak je groepsfoto’s, ga je kamperen, maak je eten en als je wilt, kun je zelfs ontspannen gaan vissen.

Het verloop hiervan zorgt voor extreem goede ‘character bonding’, aangezien je het stel steeds beter leert kennen door hun conversaties die niet standaard gebeuren wanneer je enkel de hoofdverhaallijn volgt. Aan het einde van elke dag probeer je te slapen, aangezien de vijanden ‘s nachts sterker worden en je dan alle EXP toegewezen krijgt die je tijdens de dag hebt weten te vergaren. Dan kun je ook Prompto’s kiekjes van die dag bekijken, variërend van selfies tot actiefoto’s en landschappen. De karakters worden ook steeds meer benadrukt wanneer zij hun mening uiten of anderzijds met jou of elkaar in gesprek gaan. Dit alles draagt bij aan het vertrouwd worden met de personages, waardoor je je binnen de kortste keren echt verbonden voelt met het viertal. Hoe verder hun verhaal vordert, hoe interessanter het wordt.

ffxv2

On the road again…

Iets wat wel wat minder interessant wordt op den duur, zijn de daadwerkelijke trips met de auto: de Regalia. Waar we eerder nog om ons heen keken om de mooie wereld te bewonderen en misschien kookingrediënten te spotten, wordt het na een tijdje wel te eentonig. Zodra de mogelijkheid voor Fast Travel er is (zodra we een specifieke plek eerder bezocht hebben), betalen we met alle plezier 10 hele Gil om snel op onze bestemming te geraken. En dat is jammer, want hoewel er soms in herhaling gevallen wordt, is de Regalia wel dé plek voor interessante gespreksstof en zelfs voor het luisteren naar de prima selectie van nummers uit voorgaande Final Fantasy games die deel uitmaken van de soundtrack. Het is natuurlijk wel handig als je even snel een snack of wat drinken naar binnen moet werken, maar dat terzijde…

Con-Kweh-Tulations!

De open wereld is wel uitnodigend genoeg om steeds weer op pad te gaan. Er is een overvloed aan zijmissies en Hunts aanwezig, die ervoor zorgen dat je zelfs op de meest verre plekken komt, waar je normaal gezien niet zomaar zou komen. Voordat je het weet, ben je een aantal uren verder, maar vooral omdat je op sommige plekken niet met de auto kunt komen. Je moet dus regelmatig te voet of per Chocobo verder. Ook deze uit de kluiten gewassen gele vogel stijgt in niveau naarmate je vaker met hem op pad gaat, waardoor je extra’s verdient, zoals sneller sprinten en hulp tijdens gevechten. En dan hebben we het nog niet gehad over de Chocobo racebaan, waarop je naar hartenlust kunt racen!

Maar naast het verkennen en bezichtigen van de wereld, zijn er – vanzelfsprekend – ook een groot aantal vijanden die je zult moeten verslaan. Er is natuurlijk een einde gekomen aan de vrede en er moet nog meer oorlog gevoerd worden om ervoor te zorgen dat de rust en vrede wederkeert. Gelukkig zijn Noctis en consorten niet onbekend met dergelijke trucjes en – hoewel ontzettend anders dan in voorgaande Final Fantasy games – voelen hun gevechten erg familiair en vooral intuïtief aan. De opbouw van aanvallen is dermate simpel om te leren, maar is uitdagend genoeg om niet vermoeiend te worden. Ook je maatjes, gestuurd door de beruchte AI, staan je in elk gevecht goed bij.

ffxv3

(Kunstmatige) intelligentie op zijn best

Aanvallen doe je simpelweg door rondje ingedrukt te houden. Het ontwijken en blocken van aanvallen doe je met vierkantje en met perfecte timing ‘parry’ je de vijand door snel hierna weer op rondje te drukken. Met R1 lock je een vijand en met driehoekje voer je een ‘Warp-Strike’ uit. Houd je driehoekje ingedrukt, dan warp je naar een specifiek punt (meestal ergens hoog) en herwin je mana en health. De enige manier waarop je over magie beschikt, is door zelf spells te craften. Hiervoor kun je allerhande ingrediënten gebruiken met uiteenlopende effecten. Ze staan niet gelinkt aan mana, maar kunnen slechts een aantal keren worden gebruikt voordat je ze moet vervangen. Deze kun je ook aan je vrienden uitbesteden, maar let wel op: friendly fire staat aan op magie à la hardcore modus en kan een gevecht net zo goed begunstigen als verstoren.

Je team maakt ook nagenoeg geen slechte keuzes. Ze weten op de juiste momenten je bij te staan, zoals wanneer je al je HP kwijt bent en in de ‘Danger’-staat verkeert. Ze rennen dan naar je toe om je health terug te geven, maar je kan eventueel ook zelf vanuit het R2-menu een potion nemen om terug te keren naar het gevecht. Ook zijn er Link-strikes (na een geslaagde parry) en Blindside-strikes (val de vijand aan langs achteren) die véél meer schade aanrichten en hiervoor is één van je teamgenoten nodig. Gelukkig zijn ze (bijna) altijd op het juiste moment op de juiste plek om hieraan deel te nemen. Het is dan ook voor het eerst in een game dat we niet het idee hadden dat we tijdens gevechten gelijktijdig aan het babysitten waren. Het enige wat je voor ze moet doen, is ze opdracht geven voor specifieke Techniques, te vinden in het L1-menu.

De aard van het beestje

En Final Fantasy zou Final Fantasy niet zijn als er geen level-up menu in zat. Waar je experience alleen bijdraagt aan primaire statistieken, zoals HP, wil je natuurlijk ook de mogelijkheid krijgen om je arsenaal en dat van je vrienden uit te breiden. Dit doe je door AP, of Ascension Points, te spenderen in het menu met eenzelfde naam. Deze bestaat uit een aantal secties, waaronder Combat, Techniques en Teamwork. Elk onderdeel heeft een paar vertakkingen met Ability Nodes waaruit je keuzes kan maken en deze zorgen voor een enorme verrijking tijdens zowel combat als exploratie en meer. Jammer genoeg zijn de vertakkingen erg kort en geeft dit niet echt het idee dat het veel uitmaakt welke richting je op gaat. Uiteindelijk (vooral als je je veel met zijmissies bezighoudt), ontgrendel je met gemak alle vaardigheden en extra’s.

ffxv4

Door de implementatie van quick time events en méér dan alleen vechten, worden bepaalde baasgevechten net wat leuker. Gehele dialogen tussen de eindbaas en de party van Noctis zorgen voor wat extra spanning (die je wel héél nauwlettend moet volgen als je de stemmen op Japans hebt staan) en soms moet je meer doen dan alleen vechten. Zoals wegrennen of obstakels overkomen. Zodra je de mogelijkheid krijgt om Summons te gebruiken, wordt alles daadwerkelijk episch. Helaas zijn deze vaak aan verhaalmissies gebonden; Square Enix wilde het waarschijnlijk niet te nadrukkelijk in de game aanwezig hebben, aangezien ze behoorlijk overpowered zijn, dus we begrijpen hun keuze. We koesteren de momenten waarop ze zich tonen!

Final Fantasy games zijn al-tijd mooi, toch?

Het enige waardoor we toch wel enigszins teleurgesteld waren, zijn de grafische imperfecties die ook met de day one patch niet zijn verholpen. Aangezien Square Enix normaal hoogstaande graphics uit haar mouw weet te schudden, voelde deze game niet echt ‘af’. Globaal gezien ziet de wereld er wel erg goed uit, is er genoeg variatie in landschappen en kom je nagenoeg geen gerecycleerde omgevingen tegen, maar zodra je dichterbij kijkt, merk je toch dat er een afdeling is die niet goed zijn werk heeft gedaan. Dat valt direct op als je kijkt naar de monden, ogen en haren van personages, die laatsten vooral in de auto. Het ziet er onnatuurlijk en vreemd uit. Hetzelfde geldt voor de lipsync tijdens gesprekken; het klopt van geen kanten. Ook water weet geen echte indruk te maken en sommige textures laden gewoon langzaam in. Gelukkig zijn er bijna geen laadschermen in de game te vinden, maar degene die er zijn, zijn wel erg lang. Heb je een PlayStation 4 Pro? Dan heb je hier een stuk minder last van, maar blijft het alsnog ontsierend tegenover de image van de game in z’n geheel.

ffxv5

Conclusie

Final Fantasy XV is enorm lang in ontwikkeling geweest, maar dit heeft toch wel haar vruchten afgeworpen. Square Enix heeft voor het eerst, door de perfecte implementatie van actie en avontuur in een RPG jasje, een daadwerkelijk vernieuwende game weten neer te zetten. Afgezien van bovengenoemde imperfecties met de nadruk op de vreemde haren en ogen, zijn we ontzettend aangenaam verrast door een game die tijdens de E3 nogal wat van onze interesse had verloren. De kracht van de game zit hem vooral in de werkelijk open wereld gameplay, gepaard met intuïtieve gameplay uitgevoerd door een viertal vrienden die ook nog eens allen interessant zijn op hun eigen manier. Het voelt vernieuwend, maar toch authentiek, zoals alleen Square Enix games dat zijn. Het stemmenwerk is ook magnifiek, hoewel een beetje minder aan de Engelstalige kant en de game weet audiovisueel ook uit te pakken met een daverende eigen soundtrack en de welkome terugkeer van tracks van weleer op de radio in de Regalia. Tegen alle verwachtingen in werden we weggeblazen!

Pluspunten

 • Extreem goede character bonding
 • Soepele en intuïtieve combat
 • Nieuwe vechtmethodes
 • Toenemend fascinerend verhaal
 • Open wereld blijft door quests relevant
 • Epische bossfights
 • Keuze uit Japans en Engels stemmenwerk
 • Geweldige soundtrack (ook die van toen!)
 • Nagenoeg geen laadschermen…

Minpunten

 • …doch gering maar wel erg lang!
 • Grafische imperfecties
 • Lipsync?

9.0

Boxshot Final Fantasy XV

Final Fantasy XV

Releasedatum:
29-11-2016
Genre:
Role Playing Game
Uitgever:
Square Enix
Ontwikkelaar:
 1. Anoniem -   
  2001:1c06:0b05:5500:1170:9570:9390:c.xxx's avatar

  Heb er 10 uur inzitten en ik zit te genieten, zou het ook een 9 geven!

 2.    11 XP
  kawaiilean's avatar

  Heb mijn controls veranderd naar aanvallen met r2 en defend met l2, zo heb ik meer overzicht doordat mijn vingers niet zo vaak van de pookjes komt

 3.    649 XP
  Jason28's avatar

  Ik heb me nooit gewaagd aan een ff maar waar lijkt het op? Ik hou van dark souls en skyrim en witcher 3,is het zoiets?

 4. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @kawaiilean: Heb zelf een gemodde controller, waardoor ik daar dus geen last van heb. Maar begrijp je wel inderdaad!

  @Jason28: Mwah, het heeft daar niet zoveel van weg maar tis tegenwoordig wel meer real time action, dus meer vergelijkbaar dan wat het eerder was. Als er één game is in de franchise waarmee je een makkelijke instap hebt als je de rest van de games niet hebt gespeeld, is het wel deze.

 5.    1097 XP
  Seb070NL's avatar

  @Sensu:

  Toch mis ik een verhaal zoals in ff7, gelukkig komt daar ook een remake van, kan niet wachten

 6. Anoniem -   
  87.213.104..xxx's avatar

  FF nog nooit gespeeld maar begint nu toch wel mn aandacht te trekken

 7. Anoniem -   
  77.175.250.xxx's avatar

  @Jason28:

  Nee absoluut niet aan beginnen.
  FF is veel beperkter en gedateerder dan de games die jij opnoemd.

 8. Anoniem -   
  2001:1c06:0b05:5500:6ce1:210f:03a8:9.xxx's avatar

  @77.175.250.xxx: beetje onzin dit, vind de game beter dan dark souls en fallout 4 bijvoorbeeld.

 9. Anoniem -   
  86.87.191.xxx's avatar

  Yesss heel mooi

  Thnx voor je mooie stuk Kim

  Groetjes,

  Johan

 10. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @86.87.191.xxx: Ik doe het graag, Johan! xoxo

 11.    218 XP
  MisterHon's avatar

  Laatste FF die ik heb gedaan was FFX en die was geweldig. Zal ik deze FF dan ook kunnen waarderen?

 12. Anoniem -   
  83.163.255..xxx's avatar

  @2001:1c06:0b05:5500:6ce1:210f:03a8:9.xxx: haha beter dan Dark Souls 3

 13.    2250 XP
  20style [20]'s avatar

  Laat maar komen

 14. Anoniem -   
  84.28.15.xxx's avatar

  Japanse boyband troep. Doei

 15. Anoniem -   
  62.238.200..xxx's avatar

  @84.28.15.xxx: loop hier niet te salten, met het verkeerde been uit bed gestapt omdat je om half 7 al achter de computer zit om te gaan trollen? of moet je naar school en heb jij daar geen zin in?

 16.    262 XP
  Ryko's avatar

  @MisterHon: FFX is ook mijn favo. Ik kqn dit deel zeker waarderen. Beter dan XII maar vond deel XIII ook erg goed. Lang gewacht en wat ik toch een beetje mis zijn de epic momenten.. En lipsync is soms erg. Maar het is op heel veel vlakken een toppertje

 17.    121 XP
  Variano's avatar

  ik speel final fantasy niet voorlopig toch , maar qua graphics van dichtbij die ze zeggen was juist hetzelfde geval met watch dogs , trok ook op niets toen je van dichtbij keek of in de auto aan dashboard
  En trouwens het allerbelangrijkste in de game is altijd de gameplay , dat vind ik toch en ik heb gehoord dat het verhaal niet slecht is in deze game , kweet nog niet of ik deze ga kopen want ik ga eerst STEEP spelen en wat nadien komt weet ik nog niet misschien ff15 wel want januari en februari is niet zo bijzonder qua games voor mij , is maar vanaf maart terug dat het begint met horizon en ghost recon

 18.    480 XP
  Zuko's avatar

  @Ryko: probeer wat high level side quests te doen, daar ziten de verborgen epische bossen. Er is zelfs een boss waar ik 55 minuten over deed om hem te verslaan.

 19.    3948 XP
  tyger1's avatar

  Vandaag gekocht 30 nov a 54 eu hopelijk de moeite , ik deed de demo graag .

 20.    2250 XP
  20style [20]'s avatar

  @tyger1: veel speelplezier, mijn arriveert op 1 december

 21. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @MisterHon: Ik vond persoonlijk FFX ook de beste, dat is ook de game waarmee een vriend mij geïntroduceerd heeft aan de franchise een jaar of 14 geleden. Ik heb me toen heel erg vermaakt met die game en nu met deze. Het zijn, ondanks de naam, toch wel twee erg verschillende games met ieder hun charme. Ik was eerder eigenlijk een beetje boos dat Final Fantasy niet meer turn-based was, maar ik begin er steeds meer voor op te warmen.

 22.    3948 XP
  tyger1's avatar

  @Sensu: Vraag , ik heb een pro maar geen 4k tv op wat plaats ik dan de resolutie op high of low voor deze FFXV ? .
  Ik heb wel Full HD 1080 .
  Als iemand anders me wil helpen bedankt. Ohja ik heb het gevoel dat mijn Tv op de zijkanten net te klein is omdat de info een letter mist in mijn scherm bij FF15 en ik vind het niet bij opties om dit aan te passen in het menu van de game ,
  weet iemand hoe het moet ? [email protected]20style [20]: Ja maat goeie game kan jij Zondag van genieten 😉

 23.    1097 XP
  Seb070NL's avatar

  @Sensu:

  Ff7 is verreweg de beste van allemaal, qua verhaal gameplay muziek variatie alles, maarja je moet ff door die graphics heen kijken, als je dat kan heb je echt een top spel

 24. Anoniem -   
  213.132.150..xxx's avatar

  @Seb070NL:
  FF6 was in in zijn tijd (1994) nog beter dan 7. Als je fan bent en je kan door de gfx heen kijken: zeker proberen. Grandioos verhaal, goddelijke gameplay, geniale musicscore.

 25. crew Redacteur -    2219 XP
  Sensu's avatar

  @Seb070NL: Oh, maar ik ken de game. Heb hem zelfs gewoon liggen. Heb die allemaal in huis gehaald nadat bleek dat ik FFX zo goed vond. Maar vond hem toch minder leuk, hoewel ik wel begrijp dat dat voor anderen de beste zou kunnen zijn. Ik ga wel de Remake alsnog een keer proberen, eens kijken wat ik daarvan vind. We kijken gewoon naar het heden en de toekomst en dat is FFXV en VII remake. 🙂

  @tyger1: Heb eerlijk gezegd geen idee, heb de Pro eigenlijk alleen nog maar aangehad om ff te kijken hoe FFXV eruit zag. Ding staat namelijk beneden en ik speel altijd op m’n gamekamer. Beetje gemakzucht denk ik.

 26.    3948 XP
  tyger1's avatar

  @Seb070NL: volledig mee akkoord !