niohheader
Topper van 2017: NioH – De PlayStation 4 heeft naar onze mening al de beste exclusieve games en zoals het ernaar uitziet, zorgt 2017 voor een hele reeks aan nieuwe games die enkel voor PS4 zullen uitkomen. Eén (nu nog) kleine naam in deze lange reeks van games is NioH, een actie-RPG ontwikkeld door Team Ninja, die we onder andere kennen van de Ninja Gaiden en Dead or Alive franchises. Over enkele maanden verschijnt hun jongste telg op de markt en deze snijdt een heel ander soort cake aan. NioH komt op het juiste moment uit nu Dark Souls de aankomende tijd geen factor meer gaat zijn, want de game zal qua gameplay erg veel weg hebben van deze bekende gameserie.

nioh

NioH – Team Ninja heeft namelijk met NioH het goede van Ninja Gaiden in een versleten Dark Souls jasje gestopt en dit lijkt perfect samen te gaan. De game neemt je terug naar het Japan van de jaren 1600 en voegt deze geschiedenis samen met een duistere fantasiewereld, waarin de Geralt of Rivia look-a-like William er nagenoeg alleen voor staat. Je neemt het op tegen allerhande demonen op een wel erg bekende manier, namelijk met extreem veel voorzichtigheid en de mogelijkheid om een vriend op te roepen om je bij te staan. Toch heeft NioH wel wat unieke gameplayvoorzieningen, waaronder de ‘stance’ van je wapen en Ki, waardoor het in mootjes hakken van vijanden minder repetitief moet worden en tevens ook meer diepgang bieden.

Voor de stance van je wapen kun je kiezen uit drie opties: High, Middle en Low, en allen hebben zij hun voor- en nadelen en ze brengen allen een andere methode met zich mee. Voorstanders van de High stance zullen minder defense hebben en kunnen minder snel uithalen, maar als ze met een klap de vijand raken, dan brengt dit meer schade toe. Met de Low Stance kun je vijanden veel sneller openrijten, maar dit doet per snede minder schade. Het is hiermee wel makkelijker verdedigen. Middle combineert het beste van beide werelden en is vooral geschikt voor de nieuwkomers in een genre als dit. Van vijanden die je verslaat, kun je experience, wapens, armor en potions buitmaken en hierdoor word je geleidelijk aan sterker.

nioh1

In een game als deze moet je, naast het aanvallen van vijanden en het ontwijken van diens aanvallen, ook nog eens letten op verschillende metertjes. Zoals gewoonlijk natuurlijk je health, maar ook het eerder genoemde Ki is van groot belang. Het is een soort staminameter die leegloopt afhankelijk van de aanvallen die je doet en wanneer je blockt. Er is wel een manier die exacte timing benodigt om je Ki meter direct weer vol te laten lopen en dat is door de zogeheten Ki-pulse. Deze is te zien als een flitsend lichtje na een combo en zorgt ervoor dat je direct na een combo zonder stoppen door kunt gaan. Een kleine aanpassing, die de combat flow een heel stuk aangenamer maakt.

Waarom gaat NioH een topper worden? Zoals eerder al aangegeven, komt NioH op exact het juiste moment uit. De Dark Souls franchise heeft (vooralsnog) haar einde bereikt en van Ninja Gaiden horen we al jaren niets meer. Dit ziet eruit als de perfecte collaboratie van de twee, die fans van beide series tevreden kan houden. Hoewel de gameplay niet totaal overeenkomt met wat we gewend zijn, zien we voldoende verwantschap met passende innovatie, die waarschijnlijk heel goed gaat uitpakken. Daarnaast zijn de werelden talrijk, groot en divers – en de bazen evenzo. Wat willen we nog meer?

nioh2

Meer over NioH:
Gespeeld: NioH
Bekijk nieuwe gameplay van NioH
Trailer van NioH
NioH is goed voor ruim 70 uur gameplay