ghostreconwildlandsheader
Topper van 2017: Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands – De Ghosts zijn terug! Na een afwezigheid van vijf jaar keert de Tom Clancy’s Ghost Recon franchise in 2017 weer terug met een gloednieuw deel, Wildlands. Het eerste deel in de serie kwam in 2001 uit en sindsdien staat Ghost Recon bekend om de tactische gameplay en toffe scenario’s. Ghost Recon: Wildlands lijkt hier niet veel van af te wijken en vertelt een nieuw verhaal van de Ghosts, die nu in Bolivia zijn neergestreken.

ghostreconwildlands

Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands – In het Zuid-Amerikaanse land Bolivia is het namelijk goed mis als het gaat om drugs. Santa Blanca is een enorm drugskartel en deze groep wordt zo machtig, dat het grote invloed heeft op het land. Bolivia is dan ook uitgegroeid tot de grootste cocaïneproducent ter wereld en Santa Blanca krijgt steeds meer macht in het land. De regering van de Verenigde Staten slaat alarm en roept de Ghost unit op, die beter bekend staat als de “Ghosts”. Deze groep elitesoldaten van het Amerikaanse leger moet in Bolivia afrekenen met Santa Blanca, iets dat geen gemakkelijke taak zal zijn.

In Ghost Recon: Wildlands heb je te maken met een enorme open wereld. Bolivia is qua omgevingen een divers land en dit komt ook terug in de spelwereld. Zo kun je er namelijk bergen en woestijnen vinden, maar ook bossen en meer bebouwde gebieden. In deze open wereld kun je gaan en staan waar je maar wilt en gebruikmaken van verschillende voertuigen om je zo tijdens of tussen missies door te kunnen verplaatsen. Wat al helemaal interessant is in combinatie met de open wereld, is een dag- en nachtcyclus en een dynamisch weersysteem. Deze twee features kunnen een grote invloed hebben op de gameplay, omdat een missie in het donker een hele andere aanpak vereist dan overdag in de stralende zon.

ghostreconwildlands1

Het voltooien van een missie op je eigen manier is ook één van de bekendste kenmerken van de Ghost Recon franchise en Ghost Recon: Wildlands is hierop geen uitzondering. Missies zijn namelijk redelijk open van opzet. Hiermee bedoelen we dat het bijvoorbeeld mogelijk is om een missie volledig in stealth te doorlopen zonder ook maar één vijand te doden, maar je kunt ook explosief en luidruchtig toeslaan, en alles en iedereen om je heen omleggen. De keuze is aan jou. In de kern blijft Ghost Recon: Wildlands echter wel gewoon een rasechte third-person shooter. Je hebt de beschikking over allerlei hedendaagse wapens en gadgets, waaronder een drone, waarmee je de omgeving op een veilige manier kunt verkennen en vijanden kunt spotten.

Waarom gaat dit een topper worden? Het feit dat je Ghost Recon: Wildlands kunt spelen op de manier die jij wilt, is één van de sterkste punten van de game. Het maakt het spel tegelijkertijd ook toegankelijk voor een breder publiek, omdat zowel liefhebbers van stealth als liefhebbers van pure actie zich kunnen uitleven. Bolivia als enorme open wereld is dan ook een diverse speeltuin waarin veel te beleven valt. De game komt het best tot zijn recht in coöp, dus als je drie vrienden hebt waarmee je kunt communiceren over de aanpak van de missies en iedereen zijn eigen rol in het team heeft, dan is plezier gegarandeerd. Speel je liever in je eentje, dan is ook dat geen probleem. De Ghost unit wordt dan aangevuld met AI personages en dan kun je het alsnog op je eigen manier opnemen tegen het Santa Blanca kartel.

ghostreconwildlands2

Meer over Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands:
Gespeeld: Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands
Ghost Recon: Wildlands aankondigings trailer
Ghost Recon: Wildlands ‘Ghost Unit’ trailer
Ghost Recon: Wildlands gameplay walkthrough