horizonzerodawnheader
Topper van 2017: Horizon: Zero Dawn – De Nederlandse gameontwikkelaar Guerrilla Games is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de bekendste en belangrijkste first-party studio’s van Sony. Guerrilla debuteerde in 2004 met Killzone op de PlayStation 2. Daar werden vervolgens nog drie vervolgen op gemaakt, met Killzone: Shadow Fall op de PlayStation 4 als meest recente game uit 2013. In maart 2017 zal de volgende grote game van de Amsterdamse studio uitkomen. Met Horizon: Zero Dawn gooit Guerrilla het echter wel over een compleet andere boeg.

horizonzerodawn

Horizon: Zero Dawn – In Horizon: Zero Dawn neemt Guerrilla Games namelijk (tijdelijk?) afscheid van het first-person shooter genre. Het nieuwe project is een actie-RPG die zich ver in de toekomst afspeelt, in een post-apocalyptische setting. De mensheid is niet meer wat het geweest is en de “Machines” hebben de macht op de Aarde overgenomen. Mensen zijn er nog wel, maar die leven in kleine jager-verzamelaarstammen. De Machines, grote mechanische wezens, hebben het leven dus flink veranderd, maar niemand weet waar ze vandaan komen. In Horizon: Zero Dawn moet jij hier als Aloy, een jonge jager, achter zien te komen. Ook gaat ze op zoek naar haar eigen lotsbestemming.

Haar jacht vindt plaats in een open wereld, volledig met dynamisch weer en een dag- en nachtcyclus. Je vindt er vanzelfsprekend ook verschillende soorten gebieden, waaronder dichtbegroeide bossen, uitgestrekte woestijnen en hoge bergen. In de wereld van Horizon: Zero Dawn kan Aloy verschillende quests aannemen. Hoe dan ook zal het er meestal op neerkomen dat je het tegen de Machines op moet nemen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, wat weer invloed heeft op de gameplay. De grotere robots vereisen natuurlijk een andere aanpak dan de kleinere en snellere wezens. Gelukkig heeft Aloy een breed arsenaal aan wapens die ze kan gebruiken in de strijd.

horizonzerodawn1

Mêlee aanvallen en een boog met explosieve pijlen zijn slechts twee voorbeelden van hoe Aloy het op kan nemen tegen de Machines. Creativiteit is ook van belang in de gameplay. Het looten van het materiaal van de robots is namelijk niet alleen noodzakelijk voor het overleven van Aloy, maar met de onderdelen kan ze ook nieuwe wapens craften, die haar vervolgens weer een voordeel kunnen geven in de strijd. Het is soms zelfs mogelijk om een wezen te hacken en deze te gebruiken als vervoermiddel door de wereld. Dit zijn dan ook enkele aspecten waardoor Horizon: Zero Dawn op veel verschillende manieren te spelen is. Je gebruikt de wapens die jij wilt gebruiken en vecht met de Machines hoe jij het wilt. Luidruchtig te werk gaan, of juist stilletjes in stealth? De keuze is aan jou!

Waarom gaat dit een topper worden? Vrijwel alles wat Guerrilla Games tot nu toe van Horizon: Zero Dawn heeft laten zien, smaakte direct naar meer. De game heeft een unieke setting met de Machines in een futuristische wereld, zoals we dat nog nooit eerder in games zagen. De gameplay belooft erg tof te worden, mede doordat je het spel kunt spelen zoals je zelf wilt. Je bent niet gelimiteerd tot een bepaald wapen of plan van aanpak. Daar komt nog eens bij dat de game er bijzonder fraai uitziet. Kortom, Horizon: Zero Dawn heeft alle potentie om één van de beste games van 2017 te worden en van Nederlands trots, Guerrilla Games, weten we inmiddels wel dat ze tot veel in staat zijn. Laat maar komen die game!

horizonzerodawn2

Meer over Horizon: Zero Dawn:
Gespeeld: Horizon: Zero Dawn
Horizon: Zero Dawn aankondigingstrailer
Horizon: Zero Dawn ‘PSX 2016’ trailer
Horizon: Zero Dawn E3 2016 gameplay demo