residentevilviiheader
Topper van 2017: Resident Evil VII – De release van een nieuw (genummerd) deel in de Resident Evil franchise is toch altijd een beetje een spectaculaire gebeurtenis. Helaas is het sentiment dat met een dergelijke aankondiging gepaard gaat een beetje veranderd. Vroeger brak bij menig gamer het angstzweet al uit wanneer de titel nog maar ter sprake kwam. Nu zie je spontaan visioenen van potsierlijke monsters, onnozele oneliners en Michael Bay-eske taferelen opdoemen in het achterhoofd, waarop je een spontane lachbui moet onderdrukken. Stellen dat Resident Evil de voorbije jaren van het horrorpad is afgedwaald, is zowaar een understatement. En net daarom verdient de gepropageerde ‘return to form’ van Resident Evil VII onze aandacht.

residentevil2

Resident Evil VII – De manier waarop Resident Evil VII stapsgewijs aangekondigd werd, is op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Twee jaar geleden kregen nietsvermoedende spelers op de E3-stand van Capcom de VR-techdemo ‘Kitchen’ voorgeschoteld, waarin je uit een netelige positie moest zien te ontsnappen, terwijl een verre afstammeling van Samara uit The Ring je naar het leven stond. Het first-person perspectief en doodenge sfeertje deden op geen enkel moment aan Resident Evil denken, wat de abrupte onthulling van Kitchens ware aard op de meest recente E3-persconferentie van Sony des te memorabeler maakte. Wie aanwezig was, zal de schokgolf wel door de zaal hebben voelen trekken. Ik weet alleszins dat ik ook achter mijn laptopscherm met verstomming geslagen werd.

Een half jaar en een unieke – lees: met meer dan één knipoog naar het inmiddels legendarische P.T. – speelbare teaser later doemt de releasedatum dan echt op aan de horizon. Wat kunnen we verwachten? Een radicale koerswijziging, op vlak van verhaal én gameplay. Jij speelt Ethan Winters, voor de verandering eens géén ultrageheime agent met haast bovenmenselijke krachten, en bent – net als de protagonist in een andere horrorgame die binnenkort verschijnt – op zoek naar je vrouw. Je speurtocht leid je naar het bouwvallige huis van de Baker familie, die duidelijk hun inspiratie gehaald hebben bij het sinistere kannibalengezin uit The Texas Chainsaw Massacre. Eens de deur achter je dichtslaat, is het ontsnappen geblazen… koste wat het kost.

residentevil7-1

De camera bevindt zich dit keer niet meer achter de rechterschouder van het hoofdpersonage. In plaats daarvan kijk je door Ethans ogen, wat het inlevingsvermogen alleen maar ten goede komt. In tegenstelling tot gelijkaardige titels als Outlast en Amnesia, zal Ethan zich in Resident Evil VII wel degelijk kunnen verdedigen met een arsenaal slag-, steek- en schietwapens waar je moeder zich vragen bij zou stellen; al zijn ze bij Capcom de eersten om aan te geven dat je geen eindeloze munitievoorraad moet verwachten. Resident Evil VII legt de focus met andere woorden weer ouderwets op sluipen, puzzels oplossen en uiteraard overleven. Die belofte hebben ze bij Capcom al eerder gemaakt. Ik hoop van harte dat ze de verwachtingen nu wél kunnen inlossen.

Waarom gaat dit een topper worden? De laatste keer dat Capcom het roer van de Resident Evil franchise volledig omgooide, ontketende de uitgever een ware revolutie in het actiegenre met Resident Evil 4. Stellen dat Resident Evil VII een even imposante rimpel door het rijkelijk gevulde gamelandschap zal sturen, is misschien wat veel van het goede. Daarvoor lijkt Resident Evil VII vooralsnog te zeer schatplichtig te zijn aan titels als P.T., Outlast en Amnesia. Toch is een radicale frisse wind in onze ogen net wat deze franchise nodig heeft en als we op de speelbare teaser mogen afgaan, zou het zomaar eens kunnen dat Resident Evil VII de reeks eindelijk weer op de rails zet. En na het abominabele zesde deel is dat wat mij betreft eigenlijk al voldoende.

residentevil7-2

Meer over Resident Evil:
Resident Evil VII preview
Resident Evil VII PlayStation Experience trailer
Tien minuten Resident Evil VII gameplay