masseffectandromedaheader
Topper van 2017: Mass Effect: Andromeda – Wie heeft er nog niet op een wolkeloze avond in zijn tuin gestaan, om vervolgens dromerig omhoog te staren richting de sterrenhemel, zich afvragend wat voor wonderbaarlijke dingen zich miljarden kilometers van ons verwijderd zouden afspelen? Om te weten te komen hoe eindeloos de mogelijkheden zijn, hoeven we slechts enkele van de meest populaire sciencefictionfilms boven te halen: Star Wars, Star Trek, Alien… Mass Effect was dé ultieme interactieve space opera, dynamisch uitgerekt tot het populaire trilogieformaat, om vervolgens spelers verliefd te laten worden op de personages en te laten meeleven met elke al dan niet onfortuinlijke gebeurtenis op het scherm. Het einde… gaan we hier nu voor één keer eens niet bovenhalen.

masseffectandromeda

Mass Effect: Andromeda – Het spreekt dus voor zich dat wij – en ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat we niet alleen zijn – staan te springen om opnieuw in BioWares ruimte-universum te duiken. Dit keer trek je daarvoor niet langer het N7-pak van Commander Shepherd aan, maar word je in de schoenen geplaatst van één van de kinderen van een zekere Alec Ryder. Vaderlief blijkt als publieke figuur behoorlijk tot de verbeelding te spreken, aangezien hij al een tijdje dienst doet als één van ’s werelds meest succesvolle ontdekkingsreizigers. Jij volgt als brave zoon of dochter uiteraard in zijn voetstappen en trekt naar de Andromeda Melkweg, op zoek naar een nieuwe planeet om te koloniseren voor de mensheid. Denk aan Interstellar, maar dan iets minder serieus en zonder het bullshit einde.

Wat volgt, wordt ongetwijfeld weer een verhaal van epische omvang, met een gloednieuwe cast personages die zich één voor één in je hart zullen wurmen. BioWare blijft bewust relatief vaag over de toekomstige crew van de Tempest, oftewel het schip dat de inmiddels iconische Normandy uit de oorspronkelijke trilogie moet doen vergeten. Logisch ook, aangezien we ervan uitgaan dat we in Mass Effect: Andromeda weer een aantal keuzes zullen moeten maken met verregaande gevolgen. Wel weten we dat dit vierde deel in de franchise dezelfde gameplay formule zal hanteren als zijn voorgangers. Het speelt ruwweg als de gemiddelde third-person shooter, maar achter de schermen vind je een robuust RPG-systeem, dat ervoor zorgt dat je vlijtig kan sleutelen aan je personage.

masseffectandromeda1

Verder maakt ook de – bij gebrek aan een beter woord – “maanlander” uit de eerste Mass Effect hier zijn vrolijke heropwachting. De oorspronkelijke versie van dat ding liet zich even vlot besturen als een oldtimer zonder stuur met vierkante wielen, maar BioWare zal de opvolger – die de welluidende naam ‘Nomad’ draagt – ongetwijfeld van een beter controleschema voorzien. Met je crew, schip en trouwe zeswieler aan je zijde zal je naar hartenlust een enorme open wereld kunnen verkennen. Dit is een nieuw gegeven voor de franchise, die voorheen weliswaar teerde op een Melkweg vol plaatsen die je meerdere keren kon bezoeken, maar daarnaast toch vooral opgebouwd leek te zijn uit min of meer lineaire levels. We zijn benieuwd hoe BioWares nieuwe puzzel precies in elkaar past.

Waarom gaat dit een topper worden? Zucht. Moet dit? Vooruit dan maar, hier komt één van de meest voorspelbare alinea’s uit de geschiedenis van PSX-Sense. Waarom gaat de nieuwe Mass Effect een topper worden? Omdat het een nieuwe Mass Effect game is. De voorbije drie delen waren stuk voor stuk onvervalste toppers, die emoties in mensen wisten los te maken waarvan ze hoogstwaarschijnlijk nog niet eens wisten dat ze er de beschikking over hadden. Een bloedmooi universum aangevuld met diepgaande personages van vlees en bloed en een aantal actiescènes waar de makers van de nieuwe Star Wars jaloers op mogen zijn… Dat is wat je kan verwachten van een Mass Effect game. En er is geen haar op mijn hoofd dat er rekening mee houdt dat BioWare ons zou kunnen teleurstellen.

masseffectandromeda2

Meer over Mass Effect: Andromeda:
Prachtige trailer voor Mass Effect: Andromeda
Speciale edities voor Mass Effect: Andromeda aangekondigd
Bekijk hier de eerste gameplay beelden van Mass Effect: Andromeda