persona5header
Topper van 2017: Persona 5 – Zeg je JRPG, dan is de kans groot dat mensen Shin Megami Tensei opnoemen. Als we dan nog specifieker zijn, zeggen ze al gauw Persona. Persona is voor velen de reden voor hun voorliefde voor JRPG’s, voornamelijk omdat deze serie de beste dingen uit het genre met elkaar combineert; een meeslepend verhaal met een sterk moraal erachter, échte role-playing elementen waarin jij zelf kan sturen hoe jouw personage zich ontwikkelt en goede, ouderwetse turn-based gevechten. Gaat Persona 5 de fans weer weten te bekoren? Wij denken van wel.

persona5

Persona 5 – Nadat Atlus vrij lang in de wereld van Persona 4 is blijven hangen met een heruitgave op de PS Vita, een fighting spin-off en zelfs een ritmische spin-off, is het nu dan toch echt tijd voor een geheel nieuwe setting. Je zit op de middelbare school en bent de leider van een groep genaamd ‘The Phantom Thieves of Hearts’. Gedurende het schooljaar komen diverse studenten er achter dat zij verborgen Persona krachten hebben en zij voegen zich bij jouw groepering. Jullie doel: De corruptie uit de harten van mensen halen, zodat Tokio weer een veilige plek wordt.

In Persona 5 zal je weer diverse gevechten aangaan met vijanden, maar daarnaast ook een sociaal leven op peil moeten houden. Tussen al het veilig maken van Tokio door, zal je ook moeten zorgen dat je genoeg tijd in school steekt en de daarbij horende klasgenoten. Door het opbouwen van relaties met deze mensen, krijgen jouw Persona’s ook weer extra kracht. Door studeren en het halen van hoge cijfers, stijgen bepaalde attributen van jou ook, zoals intelligentie en zelfverzekerdheid, wat op zijn beurt zijn vruchten afwerpt tijdens de gevechten. Het leuke aan de Persona serie, is dat deze elementen zo heerlijk op elkaar in lopen.

persona5-1

Nieuw in dit deel is het stealth-aspect. In voorgaande delen was het vrij gebruikelijk dat je in meerdere gevechten terecht kwam, maar gezien je nu ook als een meesterdief speelt, zal je ook wat meer moeten sluipen. Zo kan je bijvoorbeeld ongewenste gevechten uit de weg gaan, hoewel je deze ook wel weer zal moeten aangaan om voldoende ervaringspunten op te bouwen. We zijn dan ook erg benieuwd of we hier in de uiteindelijke game een goede balans in zullen kunnen vinden.

Waarom gaat dit een topper worden? Onze ongezouten mening: het zou vreemd zijn als het niet zo is. Alle delen in de Persona serie zijn tot nu toe toptitels geweest binnen het genre. Gezien de lange ontwikkeltijd die er overheen is gegaan en alle beelden die we al gezien hebben, zouden we enigszins verbaasd zijn als Persona 5 niet veel harten gaat veroveren. Soms heb je zo’n voorgevoel dat het allemaal wel goed zit en dat gevoel laat alles wat we al hebben mogen zien zeker bij ons achter. Daarnaast werd de game ook nog eens erg goed in Japan ontvangen, zowel bij de consument als bij de pers.

persona5-2

Meer over Persona 5:
Bouw verschillende relaties op in Persona 5
Video laat verschillende vrijetijds activiteiten van Persona 5 zien
Trailer licht het verhaal van Persona 5 toe