trustlogo
Review: Trust Vibration Headset GXT 353 – Trust is al jaren een fabrikant van allerlei accessoires voor de PC, maar sinds enige tijd houden ze zich ook bezig met gaming. Dat beperkt zich niet alleen tot de PC, maar richt zich ook op consoles. Zodoende hebben we de Trust Vibration Headset GXT 353 ontvangen om eens uit te proberen. Op het eerste oog ziet het er uit als een standaard headset, maar deze heeft een unieke feature die het geheel van net even wat meerwaarde voorziet.

Comfortabele headset

Deze headset heeft een adviesverkoopprijs van €89.- en dat plaatst de headset in een relatief voordelig segment. Voor die prijs kan je een degelijke headset verwachten die comfortabel zit. Zo sluiten de oorschelpen je oren prima af. Hierdoor heb je een goede audio-ervaring, maar het is niet zo dat je de omgeving helemaal niet meer hoort. Tenzij je het volume op maximum zet. De kussens in de oorschelpen zijn zacht en omsluiten je oren, waardoor dat onderdeel alvast erg prettig zit. Ook bij lange speelsessies.

trustgxt1

Daarnaast heb je natuurlijk de hoofdband en die bestaat uit twee banden. De bovenste band is om het geheel in vorm te houden en de binnenste band past zich aan op de grootte van je hoofd en rekt dus uit indien nodig. Deze band is voorzien van een zacht kussentje dat ook vrij comfortabel zit. Wat dat betreft, is het ontwerp van de headset prima en deze voelt ook erg robuust aan, waarmee de headset één van de meer stevige opties is in dit prijssegment. Opvallen is wel dat je het moet doen met een vaste maat hoofdband, want deze is niet verstelbaar. Enkel de binnenste band past zich aan de omvang van je hoofd aan.

Als je een buitengewoon groot hoofd hebt of juist een erg klein hoofd, is het niet mogelijk om de buitenste band te verstellen. Nu zijn dat natuurlijk uitzonderlijke gevallen, maar als jij daaronder valt, probeer dan eerst even uit of de headset enigszins past. Overigens past de headset bij de gemiddelde mens gewoon prima, dus vrijwel iedereen kan hiermee uit de voeten. Verder treffen we op de linkeroorschelp nog een microfoon aan die niet afneembaar is en tegelijkertijd vrij kort. Hierdoor kan je deze niet optimaal voor je mond plaatsen en het verstellen is niet mogelijk. Desalniettemin voldoet het aan de eisen om fatsoenlijk te kunnen chatten.

trustgxt2

Alles binnen handbereik

De headset is puur gericht op het bieden van een goede audiokwaliteit met daarbij de optie tot chatten. Hierdoor is de headset vrij beperkt. Op de linkeroorschelp tref je een aantal opties aan, waardoor alles binnen handbereik is. Met een scrollwiel kan je het volume aanpassen, daarnaast heb je twee knopjes die je de optie geven om de microfoon van je headset te muten en je kunt de vibratie/bass functie uitschakelen, waarover zo meer. Hierdoor heb je alle belangrijke functies binnen handbereik en dat is natuurlijk erg prettig.

Naast dat de microfoon vastzit aan de headset – en dus niet afneembaar is – geldt dat ook voor het snoer. De headset wordt geleverd met een kabel van pakweg drie meter met een USB-aansluiting, die je in één van de USB-poorten op de PlayStation 4 dient aan te sluiten. Je hebt dus geen mogelijkheid om de headset middels een minijack kabel te verbinden met de DualShock 4 controller. Dat heeft een reden, want dat komt door de vibratie/bass functie, maar tegelijkertijd beperkt dat wel de bewegingsvrijheid die je met deze headset hebt.

trustgxt3Weglopen om even wat drinken te pakken zit er niet in, want je neemt dan gelijk de PS4 meer. Drie meter snoer klinkt op zich als voldoende, maar als je een grote TV hebt staan waarbij je zitafstand drie meter of meer is, dan staat de kabel erg strak of je dient een oncomfortabele zithouding aan te nemen. Dat is wat onhandig, maar Trust kan logischerwijs ook niet ongelimiteerde meters snoer aan de headset verbinden. Zit je op een grotere afstand dan tweeënhalve meter? Dan is deze headset door de snoerlengte niet ideaal. In dat kader was een draadloze functie misschien beter geweest, maar dat zal ongetwijfeld de kosten flink de hoogte in hebben gejaagd.

De headset op zich is gewoon prima, want het is robuust, ziet er door het design erg tof uit en zit comfortabel. Als je de vibratie/bass functie gebruikt, zullen de lichtgevende oorschelpen wat meegaan op de beat, zij het erg beperkt, maar dat soort details maken het toch wel tot een cool ding. Desalniettemin zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je deze headset overweegt. Zo is niets afneembaar, het snoer kan misschien een issue zijn alsook de beperking qua hoofdomvang waarvoor deze headset geschikt is. Los van dat zijn we best wel te spreken over het geheel en dat heeft deels te maken met de unieke feature.

Intens geluid

trustgxt4De headset is met gewoon geluid netjes, maar nooit heel erg bijzonder. Het geeft het geluid iets meer gevoel, maar daar hoef je het op zich niet per se voor te doen. Wat een echte toegevoegde waarde is, is de vibratie/bass functie. Als je deze inschakelt zullen zware tonen met veel bass gepresenteerd worden, maar nooit teveel waardoor het irritant wordt. In aanvulling daarop zal de headset bij de bass enigszins trillen, waardoor het op één of andere manier natuurlijker aanvoelt. Speel je bijvoorbeeld Battlefield 1? Dan zullen ontploffingen veel gevoeliger zijn doordat je de zware tonen hoort met daarbij een ietwat trillende headset.

Een ander voorbeeld is dat we in Watch_Dogs 2 een beetje aan het cruisen waren met daarbij een lekker nummertje op de radio. Met de vibratie/bass functie ingeschakeld hadden we de illusie in een auto rond te rijden met een zeer zware geluidsset. Wat dat betreft, is dit toch wel een erg leuke feature en daarmee is Trust voor zover wij weten uniek. Word je dat zat na verloop van tijd? Dan is deze functie zeer gemakkelijk met een druk op de knop uit te schakelen en dan heb je weer gewoon degelijke stereogeluid.

Conclusie

De Trust Vibration Headset GXT 353 is een headset die op verschillende punten netjes scoort. De vibratie/bass functie voegt echt wat toe en is volledig optioneel. Een leuke gimmick die de headset wat dat betreft uniek maakt, maar de audiokwaliteit is desondanks nooit magisch. Degelijk is het juiste woord om dat te omschrijven en dat geldt ook voor het ontwerp, want het voelt als een robuuste headset. Als je een aanschaf overweegt, hou dan wel rekening met de genoemde punten in deze review. Is dat voor jou niet aan de orde, dan is de headset voor een prijs van €89.- een mooie keuze.